Tevfik ERDEM


CHP Mehdi’yi Beklerken


Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin üzerinden yaptığı en geniş açıklama özel bir TV kanalında gazetecilerle yaptığı görüşme oldu. CHP lideri hayli sert ve rahatsız edici sorulara kendi evinde (CHP binasında yapılan çekimlerde) maruz kaldı.

Sorulara verilen cevaplardan anlaşıyor ki ana muhalefet partisinin ve Millet İttifakı’nın seçim sürecindeki lideri (KK) bu yarışı kaybetmediğini düşünüyor. Seçim kaybedildiyse de suçun kendisinde olmadığını düşünüyor. İki suçlu var ona göre:

-Aldıkları 500 TL’lik yardımlara göre oy veren köylüler

-TRT 1 Televizyonu (çünkü bu köylüler TRT 1’den başka kanal seyretmiyorlar. TRT1’ de malum iktidarın kanalı KK’na göre.)

Demokrat Dede’m bu analizin tamamen bilimsel olduğunu göstermek için analizin sosyolojik olduğunu söyleyip durdu. Sosyoloji her türlü sorunu çözecek bilimsel anahtar!

İnsan kendinde eksik olanı mı söylermiş

CHP, Ak Partiyi sürekli tek adamlıkla suçladı ama kendisi tek adam’ın (Kemal Kılçdaroğlu=KK) gölgesi altında kaldı. Bu kadar seçim yenilgisine rağmen partinin birçok organında değişiklik oldu ama lideri (KK) değişmedi. Bundan sonra KK’nun ve CHP’nin karşı tarafı tek adam ya da diktatörlükle suçlamasının hiçbir gerekçesi hatta kendileri için bile olmayacak.

CHP’lilerin sürekli dillerine doladığı bir tekerleme var; “kim en çok neyden söz ederse kendisinde eksik olan odur. AKP sürekli ahlaktan bahsediyor, öyleyse kendine eksik olan da odur.” Bu tekerlemeyi şimdi şöyle söylesek, “CHP, Ak Parti için sürekli tek adam diktatörlüğünden söz ediyor, demek ki CHP’de tek adam diktatörlüğü var.”

Şimdi bu tek adam diktatörlüğü CHP içinde nasıl da yumuşak yumuşak işliyor. KK’nun konuşmalarında bunu görmek o kadar kolay ki. Üstelik bu tek adam liderliği diktatörlüğü bile aşmış.

Demokrat Dede’den Mehdiliğe mi?

Adnan Oktar’ın malum mehdilik iddiasını eski ve orta kuşak hatırlar. TV programında kendisine şu soruyu sorduruyor: “Siz Mehdi misiniz?” cevabı çok açık, ama devamı daha da ilginç.

“Hayır, ama biliyorsunuz Mehdi de zaten kendisinin Mehdi olduğunu söylemeyecek!”

Sonra başlıyor beklenen kurtarıcının özelliklerini sıralamaya zaten bütün özellikler kendisini tarif ediyor.

Tv programında KK’nun tarzı da çok farklı değil aslında.

Parti liderliğinden istifa etmesi yönündeki çağrılara görünen o ki 2024 Yerel seçimlerine kadar KK, kulağını tıkayacak. Konuyu yazarkasanın ya da printer çıktısının (!) çıkarttığı ses türü gerekçelerle geçiştirecek.

Defalarca kendisine yöneltilen “kurultayda siz aday olacak mısınız?” sorusuna,

“Ona da geleceğim başkanlık bizim için önemli değil. Kurumsal kimlik bizde üçüncü sırada gelir. Bizim için kural budur. Biz nerede hata yaptık asıl önemli olan bu” cevabını veriyor.

Yani kimin bakan olduğu değil neden kaybedildiği asıl mesele. Kaybedilme gerekçesi de TRT1 ve 500 TL alan ve bu parayı harcayacak yer bulamayan köylülere yıkıldıktan sonra seçim döneminin tüm sorunları sona ermiş oluyor.

Gazeteciler gerçekten çok zorladı KK’nu.

Konu dolaşıp geliyor parti başkanlığı meselesine.

“Tekrar soruyorum kurultayda aday mısınız?”

“Aday olup olmamanın hiçbir önemi yok yani gidip ben adayım demem, aday gösterirlerse… bakın bu kadar önemli bir meseleyi konuşuyoruz işi yine getirdik kişiye. Bakın benim için önce ülke gelir.”

“Siz Mehdi misiniz?” sorusu ile siz başkan olacak mısınız? Sorusuna verilen cevap aynı mantığa sahip.

“Ben Mehdi değilim ama biliyorsunuz Mehdi de zaten kendisinin Mehdi olduğunu söylemeyecek!”

Ben parti başkanlığı için aday olmam, ben adayım demem ama benden başka aday olabilecek birini de göremiyorum. Muharrem İnce mi gelsin aday olsun! Ayrıca parti başkanının benden başkasının seçilmesini sağlayacak bir delege sistemi mi var allaseen.

Bir de CHP liderinin kafasında parti başkanlığı meselesi çözülmüş zaten gazetecilerin anlamadığı şey de bu. Gazeteciler gerçek sorunların ne olduğunun farkında değiller ve tartışmayı sürekli tali meselelere (parti başkanın kim olacağına) getiriyorlar KK’na göre.

KK, kimsenin kendisini çalışmadığı için suçlayamayacağını söylerken bunu dile getiriyor.

“Ben çalıştım hatta Erdoğan’a ilk turda büyük bir travma yaşattım! Yani onun ilk turda kazanmasını engelledim”, derken bunu inanarak ve kendine güvenerek söylüyor.

Böyle bir inanç kurtuluşun yine kendinde içkin olduğuna dair bir inancı paylaştığını gösteriyor Demokrat Dede’nin.

Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in Mehdi için söylediği “Mehdi bizim tembelliğimizin adıdır” aforizması aklıma geldi.

Kılıçdaroğlu çık aklımdan bu CHP’nin sorunu diyorum içimden ama diğer yandan da demokrasinin kalitesi muhalefetin kalitesiyle de ilgili diye aklımdan geçiyor.

CHP bu tek adam, neo-ebedi şef kültüründen ne zaman kurtulacak?

Stratejik Düşünce Enstitüsü

Gazze'de can kaybı 34 bin 904'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile telefonda görüştü

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ'NİN ERTELENMESİNİN MUHTEMEL SEBEPLERİNİ" DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİNİN ÖNEMİNİ VE BÖLGESEL KONULARA DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ HAMAS SİYASİ LİDERİ HANİYE'NİN TÜRKİYE ZİYARETİ VE BÖLGEDE YAŞANAN GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "İRAN-İSRAİL GERİLİMLERİ VE YAŞANAN GERİLİMLERİ TÜRKİYE BAĞLAMINDA" DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, " UKRAYNA'NIN OLASI YENİLGİSİ SONRASI 3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR MI" SORUSUNA CEVAP VERDİ

EDNEWS HABER SİTESİNE KONUK OLAN YAZARIMIZ ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "ORTADOĞU'DA YAŞANAN GELİŞMELERİ TÜRKİYE VE AZERBAYCAN BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRDİ"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ RUSYA'NIN UKRAYNA'YA OLASI BİR TOPYEKÜN SALDIRI İHTİMALİNİ DEĞERLENDİRDİ

MESUT HARAY YAZDI "İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ: GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKLERİNİ KORUMA VE BÖLGESEL İSTİKRARI SAĞLAMA"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR