Abuzer PINAR


Ekonomik Model ve Navigasyon


Ekonomik Model ve Navigasyon

Abuzer PINAR

 

Ekonomi yönetimine ilişkin güçlü sinyaller geldikçe ortodoks-heterodoks tartışması yeniden gündeme geldi ve ortodoksların sayısı bir anda arttı. Serbest piyasa temelli ekonomi politikaları anlamında kullanılan ortodoks politikalar esasen IMF ve Dünya Bankası çevrelerinde öne çıkmış olmakla birlikte, özellikle ikinci kurumun önerdiği politikaların bile saf ortodoks olduğu tartışmalıdır. Heterodoks politikalarda ise gereği halinde devletin fiyatlamalara müdahalesi meşru görülür ve en ortodoks politikaların uygulandığı ekonomilerde bile bazı uygulamaları vardır.

Şunu belirtmekte yarar var. Siyah-beyaz bir dünyada yaşamıyoruz ve hayatın gerçeği bize ortodoks ve heterodoks diye sadece iki seçenek sunmuyor. Hele de bizim türümüzden orta gelirli ülkelerde saf anlamda ortodoks politikalar mutlak anlamda başarı getirmedi. Saf heterodoks politikalarla da yola devam etmek gibi bir imkân olmadığı gibi başarı da getirmez. Komünist parti ile yönetilen Çin’de bile bazı piyasa dinamikleri ile hareket edildiğinde ciddi atılımlar yapılabildi. O halde ne yapmalı?

Öncelikle bir ekonomik modelimiz olacak. Bütün karar alıcılar, sektörler, ulusal ekonominin küresel iş bölümündeki yeri ve muhtemel iş birlikleri doğru tanımlanacak. Bu tanımlamadaki işleyiş ve muhtemel sonuçlar değerlendirilecek. İkincisi tutarlı bir modeli uygulayacak yetkin bir yönetim belirlenecek. Üçüncüsü her aşamasında ortaya çıkacak sonuçları değerlendirecek ve muhtemel sorunlar konusunda uyarı görevini yapacak araştırma ekibi olacak. Bürokrasinin içerisinde ve üniversitelerimizde ciddi yetişmiş insan kaynağı var.

İlgisiz gibi durabilir belki ama modeli navigasyona benzetmemizin bir nedeni var. Sadece yazılı modellere veya iyi yetişmiş yöneticilere veya genel kabul görmüş akademik çalışmalara bağlayarak mutlak ekonomik başarılar elde edilemez. Yani elimizde açık, net, başı sonu belli, deterministik sihirli modeller varsa uzmanlığa ne gerek vardı?

Yola çıktığımızı ve navigasyonu açtığımızı düşünelim. Telefonumuzun ekranında bir hayli düzgün ve moral veren mavi bir yol çizgisi belirir. İlk defa gittiğimiz bir yere bile gitmek için gönül rahatlığıyla yola çıkarız. Bu çizgi modelimiz olsun. Seyahat aracının başına sürücü belgesi olmayan ve hayatında hiç araç kullanmamış birisini oturttuğunuzda varmanız gereken yere ulaşma şansınız sıfıra yakındır. Bu da yönetici olsun.

En yetkin sürücüyü bile koltuğa oturttuğunuzda dikkatli olmak zorundayız. Elektrikler kesilir, trafik ışıkları söner ve beklediğinizden daha uzun sürede gidersiniz. Ya da kural nizam tanımayan, ne pahasına olursa olsun herkesin önüne geçip gitmek isteyen insanlar olacaktır ki bizde çok vardır. Hiç suçunuz olmasa bile size kaza yaptırırlar. Gitmek istediğiniz yere varmak şöyle dursun, polisi arayıp saatlerce yolda kalabilirsiniz. Hatta aracınız günlerce tamirhanede kalabilir. Tabi hala hayattaysanız.

Bu sürece benzetmek gerekirse tanımlı ve tutarlı bir model yanında yetkin yöneticilerin atanması işlerin yolunda gitmesi için ciddi bir adımdır. Lakin ne pahasına olursa olsun kısa yoldan kazanç elde etme eğilimleri, devletin sırtından zengin olma alışkanlıkları, kural-nizam tanımayan “piyasa” aktörleri gibi sorunlar hep var oldu ve olacaktır. Dolayısıyla sağlam bir kural setimiz ve gözetim-denetim faaliyetimiz olmak zorundadır.

Önümüze çıkacak engeller sadece bunlar da değil. Meselenin bir de uluslararası boyutu var. Washington Konsensüsü diye de tanımlanan ortodoks politikaların hamisi ABD rezerv paraya sahip olmasaydı ne kadar başarılı “ortodoks” politikalar uyguladığını görürdük. Eski sömürgelerindeki gücünü kaybettikçe içerde karışan Fransa iyi bir örnek olur mu bilmem ama bekleyip göreceğiz.

Demem o ki en tanımlı modeli, oldukça yetkin yöneticilerle de uygulasak bazı gerçeklerimiz var. En başta enerji ihtiyacı. Önümüzde büyük imkanlar var. Enerji zengini ama standartların altında üretkenliği olan ülkelerle komşuyuz ve akrabayız. Türkiye’nin ciddi bir sanayi birikimi var. Bu ülkelerin enerji kaynakları var. Varlıklarımızı karşılıklı paylaşarak beraber zenginleşebiliriz. İşte bu paylaşımda piyasa dinamiklerini dikkate alırız ve zenginliklerimizi heba etmeyiz. Kalıcı ve yüksek gelişme sağlamanın yolu budur.

Eğer mesele sermaye ihtiyacı ise Türkiye ekonomisi zaten batı ekonomileri ile eklemlenmiş bir ekonomidir. Bir de yeni dönemde yıllardır batı ekonomilerini besleyen Körfez sermayesi var. Kurulacak iyi ilişkilerle sadece ülkemiz ekonomisi değil, yıllardır sadece savaş ile anılan Ortadoğu ülkeleri ve Türk devletleri de şaha kalkacaktır.

Sihirli formüller aramaya gerek yok. Doğru model, yetkin yöneticiler, doğru uluslararası ilişkiler.   

SDE

Gazze'de can kaybı 34 bin 904'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile telefonda görüştü

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ'NİN ERTELENMESİNİN MUHTEMEL SEBEPLERİNİ" DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİNİN ÖNEMİNİ VE BÖLGESEL KONULARA DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ HAMAS SİYASİ LİDERİ HANİYE'NİN TÜRKİYE ZİYARETİ VE BÖLGEDE YAŞANAN GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "İRAN-İSRAİL GERİLİMLERİ VE YAŞANAN GERİLİMLERİ TÜRKİYE BAĞLAMINDA" DEĞERLENDİRDİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, " UKRAYNA'NIN OLASI YENİLGİSİ SONRASI 3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR MI" SORUSUNA CEVAP VERDİ

EDNEWS HABER SİTESİNE KONUK OLAN YAZARIMIZ ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "ORTADOĞU'DA YAŞANAN GELİŞMELERİ TÜRKİYE VE AZERBAYCAN BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRDİ"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ RUSYA'NIN UKRAYNA'YA OLASI BİR TOPYEKÜN SALDIRI İHTİMALİNİ DEĞERLENDİRDİ

MESUT HARAY YAZDI "İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ: GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKLERİNİ KORUMA VE BÖLGESEL İSTİKRARI SAĞLAMA"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR