9914,68%1,38
36,10% 0,01
37,76% 0,60
3387,31% 0,60
5487,40% 0,47
Altındağ Belediyesi düzenlediği eğitim seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Eğitimci ve yazar Vural Çakır, Altındağlı kadınlarla "İyi İnsan Yetiştirme" konulu seminerde bir araya geldi.
Altındağlı kadınlar, birbirinden faydalı eğitim seminerleriyle buluşmaya devam ediyor. Eğitimci-yazar Vural Çakır tarafından, Şair Baki Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, "İyi İnsan Yetiştirme" konulu eğitim semineri büyük beğeni topladı. Katılımcılara iyi insan yetiştirme üzerine tavsiyelerde bulunan Çakır, eğitim ve öğretim arasındaki ayrıma değindi. Çakır, insanın öğrenebilen bir varlık olduğunu ifade ederek, "Öğrendiklerimin yarısını öğrencilerimden öğrendim. Yeryüzündeki beşeri bütün iyiliklerin ve kötülüklerin sebebi insandır. İnsanın inancı da, saygısı da, adaleti de eğlencesi de eğitimle anlam kazanır. Bir insanı alim yapan da zalim yapan da öğrendikleridir. Hiç kimse zalim doğmaz, biz bunları sonradan öğreniriz. İnsan; iyiye, kötüye yönelebilme, zekası, yetenekleri gibi bazı donanımlarla doğar" dedi.
"ANNE BABALARIN ÖNCELİKLİ GÖREVİ İYİ İNSAN YETİŞTİRMEKTİR"
Anne babaların öncelikli görevinin iyi insan yetiştirmek olduğunun altını çizen Çakır, "İyi insan karakterine sahip olarak yetiştiremediğimiz çocuklardan iyi bir Müslüman da çıkmıyor. Hiçbir insan evliya ya da eşkiya olarak doğmaz. Bu davranışları sonradan öğrenir. Eskiden ailelerin çocuklarına mirası vardı. Ahlak miras olarak kalırdı. Ağır bedel ödememek için çocuklarımıza önce ahlaklı olmayı öğretmeliyiz. Ahlakı, paylaşmayı, merhameti öğretmediğimiz çocuklarımız, önce onlara ne mal, mülk, miras bırakılmış, ona bakıyor. Önce hayırlı evlat, iyi insan yetiştirmek önemli…" ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADA ZAMAN GEÇİRMEK YERİNE KİTAP OKUYUN
Teknolojik gelişmelerin günlük yaşantımızı değiştirdiğini vurgulayan Çakır şunları kaydetti:
"Teknoloji iletişim için vazgeçilmez fırsatlar sunuyor. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak hayat, insanın alışmadığı kadar hızlandı. Yeniye yetişme gibi bir telaşımız oldu. İnsan her "yeni" ye yetişme telaşına düştü. Sosyal medyada ya da sosyal hayatta en çok görüştüğümüz beş kişinin ortalamasıyız hepimiz… Zeka olarak ve kültürel olarak hepimiz öyleyiz. 2022 yılında yapılan bir araştırma, internette 8 saat vakit geçirdiğimizi gösteriyor. Ülkemizde ortalama internette kalma süresi 8 saat… Bu saat dünyada ortalama 6 saat, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde ise 4 saat… Okullardaki çocukların 5’te 3 ü ekran bağımlısı… Artık bağımlılığın en yaygın olanı sosyal medya bağımlılığı… Ancak hayat sanal yaşanmıyor. Cep telefonlarınızın yanında bir de kitap olsun. 10 dakika kitap okursanız stres seviyeniz yüzde 60 düşüyor. Bilginin kaynağı kitaptır, bunu da unutmamak gerekir. Çocuklarımızı kitaplarla tanıştıralım. Kitap iyi bir ilaçtır ve birçok derdin de devasıdır"
"ÇOCUKLARIN İSTEKLERİNDEN ÇOK İHTİYAÇLARI KARŞILANMALIDIR"
Çakır "Çevremizde iyi insanlar olsun istiyorsak; helalden, ahlâktan, insandan, adaletten, saygıdan, sevgiden, vicdandan, merhametten, memleketten, bayraktan, mazlumdan, haktan, alın terinden yana taraf olmak zorundayız. Sürekli şikayet eden insanda şükür duygusu gelişmez. Ölçü tüketmek değil, ihtiyaç odaklı yaşamak olmalıdır. Dilimizde, evimizde "şükür" yaşamalıdır. Çocukların isteklerinden çok ihtiyaçları karşılanmalıdır. Her şeyi rakamlardan ibaret gören insana "bereket" kavramını anlatmak zordur. "Bereket" miktardan bağımsızdır" ifadelerine yer verdi.
Semineri büyük beğeni toplayan Çakır, seminerin sonunda Altındağlı kadınlar için kitaplarını imzaladı.