• BIST 100

    9913,22%0,84
  • DOLAR

    35,30% -0,17
  • EURO

    36,68% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2992,80% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4816,07% 0,00

BAKAN ŞİMŞEK: ENFLASYON DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

EKONOMİ 30.12.2024 18:38:00 40 0
BAKAN ŞİMŞEK: ENFLASYON DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonu düşürmede kararlıyız, enflasyon düşüyor. 2022 yılı sonunda yüzde 64 civarıydı, 2023’te yüzde 65 civarı, muhtemelen yılı yüzde 44-45 aralığında kapatacağız" dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. zine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şanlıurfa'da gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

"Bir kere her şeyden önce enflasyonu düşürmede kararlıyız, enflasyon düşüyor. 2022 yılı sonunda yüzde 64 civarıydı, 2023’te yüzde 65 civarı, muhtemelen yılı yüzde 44-45 aralığında kapatacağız diye Merkez Bankamızın bir tahmini var, dolayısıyla enflasyon düşüyor, 2025 yılında da enflasyon 4 sebepten dolayı düşmeye devam edecek.

Birincisi, tabi ki para politikası gecikmeli etkide buluyor, para politikasının dezenflasyonist sürece katkı vermesi bundan sonraki süreçte de devam edecek, gecikmeli etki 18 ay boyunca söz konusu olacak.

İkinci olarak, 2025 yılında biz bütçe açığını yaklaşık yüzde 5 civarından yüzde 3 civarına düşürmeyi hedefliyoruz, dolayısıyla bütçe açığındaki azalmanın dezenflasyonist etkisi de çok net bir şekilde görülecek."

"2025’te de benzer yaklaşım içinde olacağız"

"Üçüncü olarak, tabi yönetilen yönlendirilen fiyatlar konusunda da aslında maksimum hassasiyeti gösteriyoruz. Örneğin 2024 yılında doğal gaz, elektrik fiyat artışları yüzde 38 civarı oldu, yani Merkez Bankası’nın orijinal hedefine paralel gitti, 2025’te de benzer yaklaşım içinde olacağız.

Burada önemli olan birkaç faktör var, yani elektrik ve doğal gazı bir kenara bırakacak olursak, akaryakıt ÖTV’si ve tütün ürünlerinin ÖTV’si, bu iki konuda da enflasyon hedefini tehlikeye atmayacak bir yaklaşım içerisinde olacağız. Zaten yurt içi ÜFE kadar, daha doğrusu son 6 aylık yurt içi ÜFE oranında normal şartlar altında ÖTV’de bir artış söz konusu olacakken, ki bu oran oldukça düşük, yani enflasyon yılsonu açıklanmadığı için tam bir rakam vermem doğru olmaz, ama göreceksiniz ki 2025 enflasyonu tehlikeye atmayacak şekilde olacak.

Burada belki akaryakıtta bir değerlendirmeye gidebiliriz, yani sınırlama anlamında, yeniden değerleme oranıyla artan diğer birçok harç ve ücret zaten enflasyon sepetinde yok, çünkü pasaport sürekli aldığınız bir şey değil, kimlik sürekli aldığınız bir şey değil, onlar o nedenle hane halkının ihtiyaca binaen dönemsel olarak aldığı hizmetler karşılığında verilen hizmetler.

Dolayısıyla burada önümüzde enerji fiyat ayarlamaları çok kritik. Yönetilen yönlendirilen fiyatlarda, akaryakıt ÖTV’si önemli, bir de tütün ürünlerindeki ÖTV, diğerlerinin enflasyon üzerindeki etkisi olmadığı veya çok sınırlı olduğu için onları ayrı bir çerçevede değerlendiriyoruz. Bütçede gelir ayağı perspektifiyle bakıyoruz, ama diğer yönetilen yönlendirilen fiyatlarda Merkez Bankası’nın 2025 hedefini ciddi bir şekilde dikkate alacağız." 

"Sosyal konut arzının artırılması arz yönlü politikaların önemli bir birleşeni"

"Tabi bir de esas sorulan soru şuydu: Reformlar. Burada aslıda kastedilen arz yönlü dezenflasyon politikası. Orada az önce değerli bakanlarımız da değindiler, bizim önceliğimiz tabi ki gıda arzını artırmak, o nedenle de Tarım Bakanlığımızın sulama, toplulaştırma, gıda lojistiği, gıda ihtisas bölgelerinin kurulması gibi hususlarda biz çok güçlü bir şekilde destek vermeye devam edeceğiz.

Yani bütçede gıda arzını önceliklendireceğiz, bu arz yönlü dezenflasyon için önemli bir adım. İkinci olarak, tabi sosyal konut, çünkü kiralar şu anda önemli bir tabi ki husus ve sosyal konut arzının artırılması da yine bizim arz yönlü politikaların önemli bir birleşeni.

Enerjide dönüşüm tabi ki değinildi, o da çok kritik, çünkü cari açık üzerinden dolaylı olarak dezenflasyonu destekleyecek. Son 21 yıla baktığınız zaman, Türkiye’nin enerji ithalatı Türkiye’nin cari açığının 1,5 katı, yani 948 milyar dolar, dolayısıyla burada Enerji Bakanlığımızın yaptığı güzel çalışmalar sayesinde enerjide dışa bağımlılık azaldıkça cari açık üzerinden, kur üzerinden enflasyonist baskılar da daha yönetilebilir olacak." 

"Rekabetin olduğu ortamda verimlilik vardır"

"Yani hem gıda arzı, hem enerji arzı, hem sosyal konut arzı, dolayısıyla bütün bunlar etkili olacak. Yine Sanayi Teknoloji Bakanlığımızın aldığı çok önemli inisiyatifler var, özellikle üretimin artırılmasına yönelik, yatırımların artırılmasına yönelik, cari açığın azaltılmasına yönelik, bütün bunlar asında orta-uzun vade dezenflasyonu destekliyor, o nedenle zaten YTAK üzerinden bu alanlar destekleniyor.

Ama en kritik alanlardan bir tanesi tabi ki hiçbir sektörde bir konsantrasyona izin vermemek, yani halk diliyle tekelleşmeye sektörel veya ürün bazında izin verilmemesi. Burada en kritik konu, bütün ürünlerde, sektörlerde piyasaya girişin-çıkışın kolaylaştırılması, küresel entegrasyonun güçlü bir şekilde devam ettirilmesi. Çünkü rekabetin olduğu ortamda verimlilik vardır, inovasyon vardır, o da tabi ki dezenflasyonisttir.

O nedenle Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği’nin güncellenmesi değerlidir, oraya özellikle tarımın, işte hizmetlerin, kamu alımlarının eklenmesi önemlidir. Kamu alımları demişken, kamu ihale reformu da bu bağlamda önemli bir reformdur. Dolayısıyla biz küresel entegrasyonu da aslında bir anlamda dezenflasyonist sürecin bir parçası olarak görüyoruz." 

"KKM'de çıkış süreci devam edecek"

"Bütün bu çerçevede baktığımız zaman, az önce de söyledim, para politikasının gecikmeli etkisi, özellikle maliye politikasındaki 2025’e ilişkin öngörülerimiz, yönetilen, yönlendirilen fiyatlar ve yapısal dönüşüm, yapısal reformlar dezenflasyonu kalıcı olarak destekleyecek, dolayısıyla bizim o konuda bir tereddüdümüz yok.

Merkez Bankası, dezenflasyon için para politikasında gerekli çerçeveyi arkadaşlar oluşturdular ve bu çerçeve güçlü bir şekilde tabi ki devam edecek. KKM konusuna gelince, bizim için tabi ki bir hedef, ama biz daha önce de söyledik, piyasalarda herhangi bir oynaklığa, herhangi bir, yani piyasaları tabiri caizse bozmadan çıkış süreci devam edecek.

Şu ana kadar bu süreç çok iyi yönetildi, yani geçen sene Ağustos ayında 144 milyar dolarla zirveye çıkan KKM bakiyesi şu anda 30-35 milyar dolar aralığına inmiş durumda, bunun yaklaşık 3’te biri tüzel kişilere ait, geriye kalanı şahıslara ait mevduatlardan oluşuyor. Biz zaten tüzel kişilerin Kurumlar Vergisi istisnasını kaldırmıştık, daha az cazip hale getirdik. Bireylere ilişkin de stopaj getirdik, dolayısıyla önümüzdeki dönemde KKM’yi daha da az cazip hale getirecek adımları atmaya devam edeceğiz. Nitekim Merkez Bankamız zaten yakın dönemde bir-iki düzenleme yaptı o çerçevede." 

"Finansmana erişim bütün kesimler için daha da iyileşecek"

"Onun dışında kredilere ilişkin bir soru vardı. Tabi biz tarım, ihracat, yatırım, esnaf gibi alanlarda bir kredi sınırlamamız yok, hatta bu alanlarda bizim bütçe üzerinden faiz sübvansiyonumuz var. Dolayısıyla bakın ihracatta reeskont kredisi veriyoruz, böyle az bir rakam falan da değil, son 1 yıl içerisinde 531 milyar liralık reeskont kredisinden bahsediyoruz.

Oradaki diğer destekler ve kalemleri de hesaba kattığımızda ilave 150-160 milyar lira daha söz konusu. Yine çiftçimize gelecek sene için faiz sübvansiyonu olarak 160 milyar lira destek vereceğiz, benzer şekilde esnafımıza, yani esnaflarımızın kullandığı kredilerin faizinin yüzde 50’sini devlet olarak karşılamaya devam edeceğiz.

Dolayısıyla gördüğünüz gibi tarımda, ihracatta, esnaf kredilerinde zaten biz sübvansiyon sağlıyoruz. Yatırımlarda da YTAK üzerinden, bir de verilen teşviklerdeki faiz desteği üzerinden yatırımlara da ciddi bir faiz desteğimiz var, yeni teşvik sistemiyle de bu çok daha net bir şekilde ortaya konulacak. Ama biz tüketici kredilerini sübvanse etmiyoruz, etmeyeceğiz.Enflasyon düşüyor, dolayısıyla önümüzdeki dönemde muhtemelen finansmana erişim bütün kesimler için daha da iyileşecek, koşullar daha elverişli hale gelecek. Nitekim küresel koşullar da daha destekleyici hale geliyor. Anladığım kadarıyla bana gelen sorular bunlardı."


 


Haber Editörü

admin

ASKERİ ÖĞRENCİ ADAY BELİRLEME SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI....

DEVLET BAHÇELİ DEM HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ...

BAKAN KURUM: 2025’İN SONUNDA DÜKKANINA YERLEŞMEYEN ESNAF KALMAYACAK

ÇÖZÜM ODAKLI BELEDİYECİLİK

ENGELLERİ AŞMIŞ, ENGELLİ BİR ŞAMPİYON

TEMERRÜT FAİZİNDE ARTIŞ

TOGG'UN YERLİLİK ORANINDA ARTIŞ

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

İYİ PARTİ'DE İSTİFA DEPREMİ

YEMEK KARTIYLA ALIŞVERİŞ YAPANLAR DİKKAT

DEVRİK LİDERE SUİKAST GİRİŞİMİ...

2025 YILI KABAHATLER KANUNU'NDA CAZALAR BELLİ OLDU...

EMEKLİLER İÇİN YENİ FIRSAT

ÇALIŞANLAR VE ÖĞRENCİLER DİKKAT

DEM PARTİ'DEN GÖRÜŞME MARATONU

KAMUYA AİT AÇIK ALANDA SİGARA İÇİMİ YASAKLANDI

HAM ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ

BUGÜN REGAİB GECESİ...

BORSA YENİ YILA HAREKETLE BAŞLADI

İYİKİ DOĞDUN EREN...

SANAYİCİLERE TEŞVİK MÜJDESİ

GIDA İŞLEME VE PAZARLAMA SEKTÖRÜNE HİBE

AFAD'TAN 2024'ÜN ÖZETİ

MİLLİ PİYANGO TALİHLİSİ ANTALYA'DA

KABİNE ÜYELERİNDEN İSTANBUL'DAKİ YÜRÜYÜŞE DESTEK

TRENDYOL SÜPER LİG 18.HAFTA MAÇLARI YÖNETECEK HAKEMLER BELLİ OLDU

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ABD'YE MESAJ...

ABD'DE FACİA...

PARA ÇEKİMİNDE ATM'LERDE YENİ DÖNEM

BULGARİSTAN VE ROMANYA AB'NİN VİZESİZ SEYAHAT BÖLGESİNDE

Yükleniyor

İYİ PARTİ'DE İSTİFA DEPREMİ

DEM PARTİ'DEN GÖRÜŞME MARATONU

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU 2025 RESMİ GAZETEDE

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN 2024 YILI

TBMM'DE YENİ YILDA İLK GÜNDEM: YENİ ANAYASA

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YOĞUN DİPLOMASI TRAFİĞİ

CHP ESKİ GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA HACİZ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

İYİ PARTİ LİDERİNDEN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KABİNE SONRASI AÇIKLAMALAR

BAKAN KURUM: 2025’İN SONUNDA DÜKKANINA YERLEŞMEYEN ESNAF KALMAYACAK

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

ÇALIŞANLAR VE ÖĞRENCİLER DİKKAT

BUGÜN REGAİB GECESİ...

SANAYİCİLERE TEŞVİK MÜJDESİ

MİLLİ PİYANGO TALİHLİSİ ANTALYA'DA

KABİNE ÜYELERİNDEN İSTANBUL'DAKİ YÜRÜYÜŞE DESTEK

SARALLAR OPERASYONU

BURSA VALİSİ EROL AYYILDIZ GÖREVDE BULUNAN GÜVENLİK GÜÇLERİNİN YENİ YILINI KUTLADI

SINIRDA TERÖRE GEÇİT YOK

TRENDYOL SÜPER LİG 18.HAFTA MAÇLARI YÖNETECEK HAKEMLER BELLİ OLDU

HAKEM ATAMALARINA YENİ SİSTEM

BENFİCA'NIN TÜRK YILDIZI NİŞANLANDI

FİFA 2024 YILININ EN İYİLERİ BELLİ OLDU

GALATASARAY ZİRVEDE TEK BAŞINA KALDI

GENÇLERBİRLİĞİ KUPADAN ELENDİ

GOL DÜELLOSUNU GALATASAY KAZANDI

FENERBAHÇE UMUT TAZELEDİ

REAL MADRİD'E ARDA GÜLER DOKUNUŞU

MKE ANKARAGÜCÜ EVİNDE MAĞLUP OLDU

ÇÖZÜM ODAKLI BELEDİYECİLİK

ENGELLERİ AŞMIŞ, ENGELLİ BİR ŞAMPİYON

YILBAŞINDA BAŞKENT'TE TRAFİK ve YOL DURUMU

ÖZEL BİREYLER YENİ YIL PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİLER

ÖĞRENCİLER TARİHE TANIKLIK ETTİ

DAHA GÜÇLÜ DAHA MODERN MAMAK

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN YENİ YIL MESAJI

BAŞKENTLİLER YENİ YILI IŞIL IŞIL KARŞILIYOR

MAMAK'TA TRAFİĞİ RAHATLATAN ALTIN DOKUNUŞLAR

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YILBAŞI MESAİSİNE HAZIR

TEMERRÜT FAİZİNDE ARTIŞ

YEMEK KARTIYLA ALIŞVERİŞ YAPANLAR DİKKAT

EMEKLİLER İÇİN YENİ FIRSAT

BORSA YENİ YILA HAREKETLE BAŞLADI

GIDA İŞLEME VE PAZARLAMA SEKTÖRÜNE HİBE

PARA ÇEKİMİNDE ATM'LERDE YENİ DÖNEM

YURTDIŞI'NA ÇIKIŞ HARCINDA PULSUZ DÖNEM

EURO İLE TİCARETTE ARTIŞ

MİLLİ PİYANGO SONUÇLARI BELLİ OLDU

ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5

YAZARLAR