9827,23%1,51
34,76% 0,07
36,58% 0,21
2960,90% 0,36
4839,17% 0,00
Kırım Tatar Milli Hareketi Kitabı ve Sergisi Tanıtıldı.
HABER: FİLİZ ALBAYRAK KÖSE
ANKARA- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), bugün önemli bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı. "Bir Zamanlar Dobruca: İkinci Dünya Savaşı Arasında Kırım Tatar Milli Hareketi" başlıklı kitap ve bu eserle bağlantılı fotoğraf sergisi, ASBÜ Sümerbank Fuaye Alanı'nda tanıtıldı.
İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında Kırım Tatarlarının milli hareketlerini, özellikle Dobruca bölgesindeki faaliyetlerini ele alan eser, (YTB) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı desteğiyle yayımlandı.
Etkinliğe, kitabın yazarı Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu (ASBÜ), Dr. Metin Ömer (Köstence Ovidius Üniversitesi) ve Edige Burak Atmaca (Varşova Üniversitesi) konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılar, Kırım Tatar halkının iki dünya savaşı arasındaki tarihsel ve siyasi mücadelesini ele alan kitabın ortaya çıkış sürecini ve fotoğrafların önemini paylaştı
Kitabın yazarı Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, kitabın en büyük oluşumunda dokuz kişilik bir aile ile Türkiye'ye çok zor şartlarda göç eden annannesinin hatıraları ve Tatar Kırım halkının diaspora gruplarından biri olması çok etken olduğunu belirterek, “ikinci dünya savaşından sonra ve Kırım Tatar halkı göç sonrası ülkelerde azınlık duruma geçti. Kırım Tatar halkının adaptasyonu ve kendi milli kimliklerini korumak gittikleri ülkelerde kültürlerini yaşatmaları oldu. Tatar Milli hareketi Polonya da ordu ve adalet sisteminde yer aldılar. Kırım Milli hareketi Türk -İslam içerisinde oldular ve Polonya Kırım Tatar Müftülüğü oluşmuştur. Şuanda günümüzde işbirliği devam etmektedir.” dedi. Bezikoğlu, Kırım Tatar Milli Hareketinin Türkiye'ye daha çok entelektüel kişilerin geldiğini ve Polatlı ve Konya başta olmak üzere tarım ambarı olmasında büyük katkılarının olduğunu dikkat çekti.
Kitabın fotoğraf ve bilgi belge oluşumunda büyük katkısı olan Varşova üniversitesi Edige Burak Atmaca, Kırım Tatar halkının özel bir arşivi bulunmadığından başka devletlerin arşivlerinden ve özel kişilerin arşivlerinden özel izinle temin edebildiklerini belirterek, “200 yıl öncesinin bilgi ve belge niteliğinde olan bu resimler özel izinle siyasi zorlukla karşılaşarak sıkıntılı süreçler geçirdik ama bu çalışma daha çok milli hafızayı canlı tutmak adına yapılan çalışma zorluklara değdi. Bizim halkımız bölünmüş olduğu için Romanya, Polonya ve Türkiye saç ayakla kitabında üçe ayırarak alanlara göre çalışmamızı yaptık" dedi.
Etkinlikte, döneme ait tarihi belgelerden ve fotoğraflardan oluşan bir sergi de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Bu sergi, hem akademik hem de görsel bir perspektifle Kırım Tatar milli mücadelesini anlamak için eşsiz bir fırsat sundu. Katılımcılar, Kırım Tatarlarının ulusal kimliklerini koruma mücadelesine dair derin bir farkındalık kazandı ve etkinlik büyük beğeni topladı.