9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Kocaeli Giresunlular Dernekler Topluluğu (KOGİDET) tarafından genel merkez binasında düzenlenen konferansın konuşmacıları, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer Yamancı ve İnsan Kaynakları Uzmanı Prof. Dr. Harun Demirkaya oldu.
Sağlıkta Bilinçlenme ve Yanlış Bilgiler Konuşuldu
KOGİDET Başkanı Hatem Soysal’ın açılış konuşmasının ardından, Prof. Dr. Bengi Başer Yamancı sağlık alanında yaygın yanlış bilgileri ve özel sağlık sektöründeki sistem sorunlarını ele aldı. Kardiyoloji alanındaki soruları da yanıtlayan Yamancı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Zaten bizim de serzenişimiz özel sektörle ilgili bu anlamda, ‘neyse geçecek sistemi’ bizden daha sonraki kuşaklar için öğrencilerimizi , gençlerimizi sistemde yetiştirebilmek için tecrübelerimizi aktaramaz olduk, gençleri yetiştiremez olduk. Dilerim bunun daha sonra farklı versiyonu kurgulanır.”
Prof. Dr. Yamancı, bireysel sağlık sorunlarının yanı sıra, bu sorunların yönetimi ve toplumsal etkilerine de dikkat çekti.
İnsan Kaynaklarının Önemi Vurgulandı
İnsan Kaynakları Uzmanı Prof. Dr. Harun Demirkaya ise Türkiye’deki ilk insan kaynakları doktorlarından olduğunu, silahlı kuvvetlerden de Personel Subayı olduğunu, Türkiye’de ilk İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünün (2001) açılmasının da kendisine nasip olduğunu, 2003 yılında ilk mezunlarını verdiğini belirtti. İlk yıllarda Türkiye’de başka bölüm olmadığı için rakipsiz olan mezunların kolayca iş bulduğunu ifade eden Demirkaya, insan kaynaklarının her sektörden örgüt için en önemli rekabet kaynağı olduğunu vurguladı:
“İnsan kaynaklarını ilgilendirmeyen hiçbir alan yok. Kar amacı olsun veya olmasın bütün örgütler insan kaynağı ile iş başarmak, mal veya hizmet üretmek durumunda. Kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Yönetimler, Belediyeler, Siyaset Kurumu, Sendikalar ve tabi kar amaçlı işletmeler ve kooperatifler ancak insan kaynakları ile amaçlarını gerçekleştirebiliyor. Yani her türlü örgütün başarıya ulaşmasında en kritik faktör insan kaynakları. Organizasyonların karlılığı, verimliliği, kalıcılığı özetle başarısı, insan kaynağına verdikleri değerle doğrudan ilişkilidir.
Küçük-büyük bütün örgütlerin başarısının arkasında doğru seçilmiş, doğru işlendirilmiş, doğru eğitilmiş, geliştirilmiş, performansı yönetilmiş, iyi motive edilmiş ve hakça ücretlendirilmiş, etkili ve verimli insan kaynağı var.
Öte yandan yönetim, en küçük örgüt olan ailelerden en büyük organizasyonlara kadar bütün örgütlerin etkinliği için olmazsa olmaz bir kavram. Bir örgütün başarısı da başarısızlığı da yönetime bağlı. Sermayeyi, teknolojiyi, araç-gereçleri ve zamanı yönetmekten ziyade kullanırız; ancak insan kaynağını sevk ve idare eder, amaçlar doğrultusunda yönlendirir, motive eder, yüreklendirir ve etkin ve verimli olmalarını sağlarız, yani yönetiriz.
Tabi yönetimin günümüzde ulaştığı boyutlar klasik Planlama, örgütleme, yöneltme ve kontrol işlevlerinden çok daha ileriye taşınmıştır. Günümüzde yönetim rakiplerden daha üstün olmayı, ortalamanın üzerinde bir getiri sağlayarak varlığını devam ettirmeyi sağlayan sürekli bir işlev haline gelmiştir ki biz buna Stratejik Yönetim diyoruz. Doğal olarak bir organizasyon başarılıysa, karlı ve verimli ise bunu yöneten kişilerin stratejik düşünme becerisi ve insan kaynaklarına verdikleri değerle ilişkilendirebiliriz.
Özellikle kalite hareketi ve özellikle Toplam Kalite Yönetimi felsefesi ile tescillenen insan kaynağının vazgeçilmezliği, 1960, özellikle 1980 yıllardan itibaren bu önemi atfeden örgütleri kalite ve verimlilik (dolayısıyla karlılık) şampiyonu yapmıştı.
Günümüzde de en büyük ve en karlı işletmelerinin başarısının ardında insan kaynağının yetkinliği ve yaratıcılığı yatıyor. Örneğin, Microsoft gibi büyük başarılar elde eden şirketler gösteriyor ki, bu tür başarıları sadece ekipman ya da sermaye sağlamak değil, nitelikli, yetenekli ve yaratıcı insan kaynağına sahip olmak, bunları iyi yönetme ve elde tutmakla mümkün. Bu şirketlerin nerede kurulduğu, sahibinin kim olduğu çok da önemli değil. Aynı koşulları sağlarsanız, aynı nitelikteki insan kaynağı ile dünyanın her tarafında aynı başarıya ulaşabilirsiniz.
Yani özetle başarıyı getiren en önemli kaynak insan” ifadeleriyle konuşmasını sonlandıran Demirkaya ve Yamancı ilgilerinden dolayı konuklara ve organizasyonu gerçekleştiren KOGİDET’e teşekkürlerini sundu.
Yoğun Katılım ve Teşekkürler
Samimi bir ortamda gerçekleşen konferansa Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Şehit Gazi Dul ve Yetim Derneği Başkanı Gazi Salih Türk, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, AK Parti Gebze İlçe Başkan Yardımcısı Musa Çınar, BBP Gebze İlçe Başkanı Emre Özyürek, YRP Gebze İlçe Başkan Yardımcısı Kenan Can, Gebze Esnaf Krediler Başkanı Nejat Kar ve birçok iş insanı ile bürokrat katıldı.
Konferans, katılımcıların yoğun ilgisi ve sorularıyla interaktif bir şekilde ilerledi. KOGİDET Başkanı Hatem Soysal , sosyal medya hesaplarından konferansa katılan herkese teşekkür etti. Program, ikramlarla sona erdi.
Haber: Ucanur Atalı
(Kısmi Kaynak: Prof.Dr. Harun Demirkaya ,Hatem Uysal Facebook Sayfası ,Kanal Mavi YouTube Sayfası)