Tarih: 10.04.2025 15:25

DİNLENİRKEN ORTAYA ÇIKAN TİTREMELER PARKİNSON BELİRTİSİ OLABİLİR

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA - 10.04.2025 - Yarın 11 Nisan Dünya Parkinson Günü. Yaşla birlikte ortaya çıkan, 65 yaş üstünde her 100 kişiden bir ya da ikisinde görülürken, dünya genelinde 10 milyondan fazla Parkinson hastası bulunuyor. Araştırmalara göre, 'dünyada en hızlı büyüyen' nörolojik hastalık olan Parkinson ile mücadele eden kişi sayısının 2050'de iki katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de ise 150 binden fazla Parkinson hastası olduğu belirtiliyor. 

Parkinson nedir? Parkinson belirtileri nelerdir?

Parkinson, dopamin seviyelerinin düşmesine neden olan beyin sinir hücre hasarının yol açtığı, elde titreme ile başlayan, kas sertliği yanı sıra denge kaybı gibi kontrolün bulunmadığı belirtiler gösteren ve yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Dopamin'in vücudun hareket kontrolünde önemli bir rolü olan kimyasal bir madde olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bu hücre kayıplarının devam etmesi bir süre sonra Parkinson’a ait bulgu ve belirtileri ortaya çıkarıyor. Rahatsızlığın dört ana belirtisi; hareketlerin yavaşlaması, istirahat halinde ortaya çıkan tremor adlı tiremeler, kaslarda sertlik ve vücudun denge yeteneğinin zayıflaması anlamına gelen postür reflekslerinde azalmadır” dedi.

Parkinson’un yavaş ilerleyen bir beyin hastalığı olduğundan bahseden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Ancak hastalığın ilerlemesiyle; fleksiyon postürü dediğimiz vücudun öne ve yanlara doğru eğilmesi, donma diye isimlendirdiğimiz harekete başlamada zorluk, unutkanlık, psikiyatrik bulgular, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri, ürolojik belirtiler ve çoğu hastada görülen uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmeleri de ortaya çıkar” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —