9523,31%-1,41
37,92% -0,02
41,38% 0,71
3835,27% 0,23
6190,39% 0,00
ANKARA - 02.04.2025 - Elektrik faturalarındaki düzenlemenin ardından, benzer bir uygulama doğal gaz tarifeleri için de devreye giriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, şehir bazlı fiyatlandırma sistemi ile özellikle soğuk illerde yaşayan vatandaşların mağdur olmasını önlemeyi hedefliyor.
Her şehre özel tüketim kademesi belirlenecek
Yeni sistemle birlikte Türkiye genelinde tek fiyat tarifesi yerine, şehirlerin yıllık ortalama doğal gaz tüketimleri esas alınacak. Bu kapsamda sıcak ve soğuk iklime sahip iller arasında kademeli fatura sistemi uygulanacak. Böylece adil bir dağılım hedeflenirken, düşük tüketimli illerle yüksek tüketimli iller arasındaki farklar gözetilecek.
Gerçek maliyet tüketim fazlasına uygulanacak
Yeni tarifeye göre, her il için belirlenecek olan ortalama tüketim miktarının üzerinde gaz kullanan aboneler, gerçek maliyet üzerinden ücret ödeyecek. Altında kalanlar ise devlet destekli mevcut fiyatlardan faydalanmaya devam edecek.
Elektrikte uygulama başladı, sıra doğalgazda
Bu yıl başında elektrikte yürürlüğe giren maliyet esaslı tarife ile yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan mesken aboneleri, elektriği gerçek maliyet üzerinden kullanmaya başladı. Şimdi aynı sistem doğal gaz için de hayata geçiriliyor.
Soğuk i̇klim mağdurlarına özel düzenleme
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, yaptığı açıklamada “Soğuk illerde yaşayanların dezavantajlı duruma düşmemesi için şehir bazlı analiz yapılacak. Böylece destek gerçekten ihtiyaç sahibi hanelere gidecek.” dedi.
En çok tüketim Hakkari’de, en az Adana’da
2023 yılı doğal gaz tüketim verilerine göre:
En fazla tüketim: Hakkari (1.401 m³), Erzurum (1.348 m³), Ardahan (1.317 m³), Muş (1.311 m³), Ağrı (1.224 m³)
En az tüketim: Adana (521 m³), Osmaniye (527 m³), Mersin (531 m³), Antalya (566 m³)
Büyükşehirlerdeki ortalama tüketimler ise şu şekilde:
İstanbul: 869 m³
Ankara: 1.067 m³
İzmir: 736 m³
Veriler analiz edildi, tarifeler hazır
Bakanlık, il bazlı tüketim verilerini analiz ederek yeni tarife sistemine geçiş için tüm hazırlıkları tamamladı. Yıl sonuna doğru kademeli faturalandırma sisteminin uygulanmaya başlanması bekleniyor.
Amaç: Sosyal adalet ve gerçekçi enerji politikası
Bu düzenlemeyle, devletin enerji sübvansiyonlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesi, enerji kullanımında verimliliğin artırılması ve sürdürülebilir kaynak kullanımı amaçlanıyor.