Tarih: 21.10.2024 11:24

EV SAHİBİ VE KİRACILAR DİKKAT

Facebook Twitter Linked-in

Kira ödemelerinde yeni dönem başladı. Kiralarda elden ödeme için kesilecek cezada alt limit 5 bin TL olurken, üst limit ise 20 milyon TL’ye çıkarıldı.

Kira gönderirken açıklama kısmına kira yazılması gerekiyor. Mülk sahipleri banka transferlerinde ‘açıklama’ kısmının boş bırakılmasını veya ‘kira ödemesi’ yazılmasını istemeyebiliyor. Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Örneğin 20 bin TL’lik bir kira bedeli elden ödenmiş olsun bunun yüzde 10 tutarı 2 bin TL eder. Ancak ceza alt sınırı 5 bin TL olduğu için hem kiracı hem de mal sahibine 5 bin TL ceza kesilecek. Kiracılar kira bedelini öderken açıklamaya ‘kira bedeli’ diye yazıyorlar. Yazmamış olmasının tebliğde geçen bir karşılığı bulunmuyor. Aslında düzenli yapılan ödemeler bu kapsamda değerlendirilir. Mal sahipleri bunu kontratta yazmamış olsalar bile mutlaka kiracılar, mal sahiplerinden banka hesap bilgilerini isteyip bedeli mutlaka banka yolu ile göndermelidir. İlk kiralamalarda yapılan peşin kira ödemesi dahil tüm ödemeler banka üzerinden yapılmalıdır.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Kira ödemelerinin mutlaka belgelendirilmesi gerekiyor. Daha önce bu kısımda mal sahiplerinin sadece bildirim yükümlülüğü kısmında sorumluluğu vardı. Kiracı da bu sürece dahil edildi ve cezai şartlar artırıldı. Ödeme ispatı banka, posta yolu, kredi kartı ile ödendiyse kredi kartı vb. ödeme kuruluşlarının belgeleri ile de ibraz edilebiliyor olmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —