• BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

GÜVENİLİR GIDA DA YENİ DÖNEM

Taklit ve Hileli Gıda Listeleri artık anlık paylaşılacak.

SAĞLIK 2.10.2024 11:58:00 54 0
GÜVENİLİR GIDA DA YENİ DÖNEM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve hileli gıda listelerinin artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını belirterek, "Yeni sistemimiz guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız." dedi.
Bakan Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" konulu basın toplantısında yaptığı açıklamada, son 1 yılda güvenilir gıdayla ilgili yaptıkları yenilikleri anlatacaklarını ve yarından itibaren yeni başlayacakları Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi'ni tanıtacaklarını söyledi.

Bakanlık olarak gıda güvenilirliğinin sağlanması için Türkiye'nin yasal mevzuatlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve iş birliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Yumaklı, "Sofralarımıza bir gıdanın sağlıklı ve güvenilir olarak ulaşması için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartıdır." diye konuştu.

Sağlıklı bir bitkisel üretim için son dönemde yaptıkları çalışmalardan bahseden Bakan Yumaklı, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli kimyasallar sınıfında yer alan 7 bitki koruma ürününün aktif maddesini yasakladıklarını, kalıntıyla etkin mücadele için yeni çalışmalar başlattıklarını, kimyasal mücadeleye alternatif olarak Biyolojik Mücadele Desteği'ni yüzde 100 artırdıklarını, QR Kodlu Bitki Sağlık Sertifikası ve Doğrulama Sistemi'ni uygulamaya koyduklarını, ihraç edilen ancak çeşitli nedenlerle geri dönen taze meyve-sebze ürünlerinin kontrollerini ülkeye ilk sınır giriş noktasında yapmaya başladıklarını anlattı.

Bakan Yumaklı, sağlıklı hayvansal üretim için şap aşılamasını üçe çıkartarak vaka sayısını geçen yıla göre yüzde 79 azalttıklarını, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonları açmaya başladıklarını, ari işletme olma konusunda kolaylıklar sağladıklarını bildirdi.

Kesimhanelere izlenebilir kamera kurulmasını zorunlu hale getirmek için düzenlemelerin sürdüğünü dile getiren Yumaklı, yılda ortalama 3 milyon doz kuduz aşısını yaban hayatındaki kuduz vakalarıyla mücadele için insan yaşamının bulunmadığı alanlara havadan attıklarını söyledi.

SON 1 YILDA GIDA TEBLİĞLERİNDE ÖNEMLİ YENİLİKLER YAPILDI

Bakan Yumaklı, çiftlikten çatala tüm gıda zincirinde gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketici menfaatlerini en üst düzeyde korumak amacıyla çalıştıklarının altını çizerek, özellikle son 1 yılda sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim için gıda tebliğlerinde yaptıkları yenilikleri paylaştı.

Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve geleneksel ürünleri korumak için bazı gıdalarda katkı maddelerinin kullanımını yasakladıklarını dile getiren Yumaklı, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladıklarını, bal tebliğini güncellediklerini, arı ürünleri olan propolis, arı ekmeği, arı sütü ve arı poleninde gıda güvenilirliği kriterlerini belirleyen mevzuatı ilk kez yayımladıklarını, takviye edici gıdalarda kullanılan probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni ilave kriterler belirlediklerini, eş zamanlı sektörel gıda denetimleri başlattıklarını anlattı.
Bakan Yumaklı, Beslenme Beyanları Kılavuzu hazırlayarak şeker ilavesiz beyanıyla tüketicinin yanıltılmasını engellediklerini, gıda etiketlerine yönelik tüketiciler açısından faydalı ve önemli değişiklikler yaptıklarını bildirdi.Bakan Yumaklı, bu çalışmaları ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve tüketici temsilcileriyle iş birliği halinde yaptıklarını ifade etti.

"YILLIK 1,3 MİLYON RESMİ KONTROL GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Biz, tüm bu süreçlerde 'en iyi denetçi tüketicinin kendisidir' anlayışını benimsiyoruz. İhbar şikâyet hattımız olan Alo 174 Gıda Hattı ile tüketicilerimizi resmi kontrol sürecine dahil ediyoruz. Bu anlamda bir başka hizmetimiz olan Gıda İşletmelerinde Karekod uygulamasını 7 Haziran Dünya Gıda Güvenilirliği Günü'nde uygulamaya başladık." şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak 7 bin 800 kontrol görevlisiyle yıllık 1,3 milyon resmi kontrol gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde Bakanlığımıza kayıtlı veya onaylı 97 bini üretim, 341 bini satış, 286 bini toplu tüketim yeri olan toplam 724 bin gıda işletmesi mevcut. Resmi kontrollerde gıda işletmelerinin hijyeni, gıda etiket bilgileri, uyulması gereken ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanların kontrolü gibi birtakım gerekliliklerin kontrolünü yapıyoruz. Resmi kontrollerimizin tamamı risk esasına göre belirlenir. Düşük riskli olsa da her gıda işletmesine en az yılda bir defa denetim yapılır. Bu sıklık bazı ülkelerde 3 yıla kadar uzamaktayken, ülkemizde işletmeler mutlaka her yıl en az bir defa denetime tabi tutulur."

"YIL SONUNA KADAR 1,5 MİLYONA YAKIN DENETİM GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ"

Bakan Yumaklı, geçen yıl ekiplerinin 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. İşletmenin risk durumuna göre bu sayı ülkemizde 2-3, şikâyet durumuna göre daha fazla olabilir." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, uygunsuzluk durumunda ne yaptıklarına değinerek, "Çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen esaslarına uygun olmayan gıda işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak gibi. Uygunsuz ürünleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz. Suç teşkil eden uygunsuzluklar için de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Resmi kontroller, analizler, ürün toplatma veya işletme faaliyetlerini durdurma gibi idari yaptırımların ardından kamuoyu duyurusuyla tüketiciyi bilgilendirdiklerini anlatan Yumaklı, kamuoyu duyurusunu "kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler" ve "taklit veya tağşişli ürünler" olmak üzere iki kategoride yaptıklarını söyledi.

Yumaklı, kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünleri piyasadan toplatıp imha ettiklerini ve işletmeler hakkında kendi yaptırımlarına ek olarak Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını kaydederek, "Taklit veya tağşişli ürünler. Buna farklı yağlar karıştırılan yağın zeytinyağı olarak piyasaya sürülmesi, peynire margarin katılması gibi örnekleri verebiliriz. Tespiti durumunda bu ürünleri de toplatıyoruz. 3 yıl içindeki ilk 2 tespitte ağır para cezaları uyguluyoruz. Buna rağmen 3 yıl içinde 3'üncü kez yapılırsa, bu da mevzuatta suç olarak tanımlanmıştır. Bu tür durumlarda da yine Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

"TAKLİT VE HİLELİ GIDA LİSTELERİNİ ANLIK PAYLAŞACAĞIMIZ SİSTEME GEÇİYORUZ"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tespit ettikleri uygunsuzlukları mevzuattaki tüm idari işlemleri tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından 6 aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak."

Yumaklı, neden böyle bir yeniliğe ihtiyaç duydukları konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Evet, kanunda bunun yayınlanma zorunluluğu vardı. Ancak 6 aşamalı süreç nedeniyle süreç uzuyor, kamuoyunda bir tereddüt hasıl oluyordu. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine, sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Periyodu belli olmayan zamanlarda birikmiş ve toplu şekilde bir liste yayınlanması yerine, sonuçlar belli olduğunda hemen bu sistemde yer alacak. Yeni sistemimiz vatandaşlarımızın güvenilir gıda ile ilgili merak ettiklerine ulaştığı guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Burada Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' ile 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' başlıkları altında duyurular yapılacak."

"YARINDAN İTİBAREN HER YENİ SONUÇ LİSTEYE EKLENECEK"

Vatandaşların bu iki kategoriye girdiğinde duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğini kaydeden Yumaklı, yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak'ta başladıklarını anımsattı.

Yumaklı, bu tarihten itibaren testlerin yapıldığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Sisteme veri girişleri başladı. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız. İlk açtığımızda 1 Ocak'tan bu yana denetimlerimizde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmalar burada yer alacak. Yarından itibaren artık her yeni sonuç ilave bir satır olarak bu internet sitesinde ve bahsettiğimiz uygulama biçimiyle yer alacak. Tüketicilerimizin doğru, hızlı, şeffaf bilgilendirmesi adına hayata geçireceğimiz bu sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii şöyle bir soru gelecektir. Eski sistemde en son duyuruyu Mart 2022 tarihinde yapmıştınız. O tarihten 1 Ocak 2024'e kadar olan geçen süredeki ürünler ve firmalar yayınlanmayacak mı? Elbette onları da yayınlayacağız. Mart 2022 ile 1 Ocak 2024 arasını kapsayan eski sisteme dair listemizi son kez, öncekiler nasıl yayınlandıysa, aynı şekilde, yarın tek bir liste olarak yayınlayacağız."

Yumaklı, vatandaşlara, "bu uygulamaya ilgi göstermeleri" çağrısında bulunarak, "Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu gibi. Firmalara, işletmelere de 'kendi süreçlerini tekrar ve ciddi bir şekilde gözden geçirmeleri' çağrısı yapıyoruz. Bu şekilde marka güveninin oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır." diyerek, konuşmasını sonlandırdı.


Haber Editörü

Sibel DURAK

Kerkük İçin Birlik Mesajı: Türk Dünyası İstanbul’da Buluştu

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASININ ÇEKİMİNİ YAPTI...

BAŞKENTİN ÇEVRE İLÇELERİNDE ETKİLİ KAR YAĞIŞI...

YENİ KAMU BİNALARINDA YES-TR ZORUNLUĞU...

ÖZGÜR ÖZEL: "ETKİ AJANLIĞI YASASINI GEÇİRMEYİN"

CİNAYETLE İLGİLİ GÖRÜNTÜLER LONDRA'YA GÖNDERİLDİ.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN : GAZZE İÇİN İSLAM DÜNYASININ ORTAK TAVIR OLUŞTURMASI GEREK

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER MEB ÖNÜNDE EYLEM YAPTI...

ÖĞRETMEN GÖZÜYLE FOTOGRAF SERGİSİ...

KEÇİÖREN YAĞIŞ İÇİN TEYAKKUZDA...

BAKAN FİDAN: SURİYE TARAFI DEĞERLENDİRMELERE AÇIK DEĞİL...

SEVK BAŞINA PARA ALIYORDUM...

YILIN İLK KARI İSTANBUL'A DÜŞTÜ

"KUYU" OPERASYONUNDA 81 KİŞİ YAKALANDI...

DERVİŞOĞLU: ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İHMALE GELMEZ...

İPTAL EDİLEN “DİKİMEVİ–NATOYOLU RAYLI SİSTEM HATTI”NIN İKİNCİ İHALESİ YAPILDI...

METEOROLOJİ UYARDI...

500 MADENCİNİN GREVİ DEVAM EDİYOR...

MANSUR YAVAŞ’TAN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI

AKARYAKITA ZAM

HAKKARİ'DE ŞEHİT BEBEK VE ÇOCUKLAE ANISINA KÜTÜPHANE...

ASKER GÜREŞÇİMİZ DÜNYA ŞAMPİYONU...

KAR YAĞIŞI GELİYOR...

İKİ BELEDİYEYE KAYYIM...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefiyle yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz”

ANTALYA'DA SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI FELÇ ETTİ...

ALTUN" BATI DÜNYANIN ENERJİ SÖMÜRGECİSİDİR"

ATATÜRK'E BAĞLILIKLARI SUÇ OLAMAZ

TOBB'DAN EKİM AYI VERİLERİ

YEDİ SİYASİ PARTİYE SUÇ DUYURUSU

Yükleniyor

YEDİ SİYASİ PARTİYE SUÇ DUYURUSU

HEDEF: YENİ ABD YÖNETİMİYLE MİLLİ ÇIKARLAR DOĞRULTUSUNDA YAPICI BİR DİYALOG

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI: BİZ YOL ARKADAŞIYIZ

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE OLAY

DEMOKRAT PARTİ DE İSTİFA DEPREMİ

"BAHÇELİ'NİN ÖCALAN ÇAĞRISNDAN BAŞKAN ERDOĞAN'IN HABERİ VARDI"

ANKARA'DA SÜRPRİZ GÖRÜŞME

CHP LİDERİ ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞ TALEBİNİ AÇIKLADI

MHP LİDERİ BAHÇELİ: SÖYLEDİKLERİMİZZİN ARKASINDAYIZ

DERVİŞOĞLU'NDAN BAHÇELİ'YE İMRALI GÖNDERMESİ

ATATÜRK'E BAĞLILIKLARI SUÇ OLAMAZ

HAFTASONU KAR BEKLENİYOR

KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İLE İLGİLİ KOMİSYON

SİGARA VE ALKOL SATIŞINDA KAMERA ŞARTI

MOTORİNE ZAM

MARKA DA OLSA YEMEDEN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

KASESİ 1000 TL OLAN ÇORBAYA İNCELEME

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN TEĞMENLER İÇİN AÇIKLAMA

ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASINA SAYILI GÜNLER

REKABET KURULU TARAFINDA MASTERCARD VE VİSA HAKKINDA SORUŞTURMA

TÜRKİYE A MİLLİ TAKIMIN RAKİBİ MACARİSTAN

BEŞİKTAŞ FENERBAHÇE VE GALATASARAY'IN BORÇLARI AÇIKLANDI

UMUTLAR PLAY-OFF'A KALDI

A MİLLİ FUTBOL TAKIMINDA KARADAĞ MAÇI ÖNCESİ ŞANSIZLIK

KÜRESEL FUTBOL ÖDÜLLERİNDE TÜRK FUTBOLCULARIN DAMGASI

FUTBOLDA YENİ DÖNEM

TFF A MİLLİ TAKIM KADROSUNU AÇIKLADI

TRENDYOL SÜPER FUTBOL LİGİNDE 12. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

ARDA GÜLER VE KENAN YILDIZ DÜNYANIN EN DEĞERLİ 21 YAŞ ALTI 10 FUTBOLCUSU ARASINDA

AVRUPA'DA BEŞİKTAŞ'IN ZAFER GECESİ

ASKİ, SU SAYAÇLARININ DONMA RİSKİNE KARŞI UYARIYOR

ALTINDAĞLI ÇOCUKLARDAN DÜNYAYA MESAJ

ALTINDAĞLI KADINLAR KONYA’YI KEŞFETTİ

MANSUR YAVAŞ’TAN GREVDEKİ MADEN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ

ANKARA İTFAİYESİNİN 300 İTFAİYE MEMURU ALIMINA YOĞUN İLGİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE MÜCADELE YOLLARI

MİNİKLER AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ İLE BİLİNÇLENDİ

BAŞKENTİN 310 GÜN YETECEK SUYU VAR

ALTINDAĞLI GENÇLER POLİSLİK MESLEĞİYLE TANIŞTI

MAMAK BELEDİYESİ VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ ARASINDA PROTOKOL İMZLANDI

TOBB'DAN EKİM AYI VERİLERİ

SIFIR FAİZLİ KREDİ DE RAKAM ARTIŞI

MERKEZ BANKASINDAN KASIM AYI FAİZ KARARI

EKONOMİYE GÜVEN GERİLEDİ

KASIM İNDİRİMLERİNE DENETLEME

ESKİ ARACI OLANLAR DİKKAT

YURTDIŞI ÜREİCİ FİYAT ENDEKSİNDE ARTIŞ

TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ UYARI

YENİ NESİL TÜRK PARA BİRİMİ: DİJİTAL TÜRK LİRASI

SAHTE DOLAR PANİĞİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 12 11 0 1 22 34
2.Fenerbahçe 12 9 1 2 22 29
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 13 6 3 4 6 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 12 4 4 4 0 16
9.Rizespor 12 5 6 1 -8 16
10.Gazişehir Gaziantep 12 4 5 3 0 15
11.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
12.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
13.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
14.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
15.Kayserispor 12 2 4 6 -9 12
16.Bodrum FK 13 3 8 2 -7 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2

YAZARLAR