9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Yenimahalle Belediyesi, yeşil geleceğe yatırım yapıyor.
Avrupa Birliği’nin “Yeşil Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında Yenimahalle Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu “VR4Climate to Combat Against Climate Change” Projesinin kapanış toplantısı Grand Ankara Otel’de yapıldı.
Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen ve Buca Belediyesi, Ankara Üniversitesi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, İtalya Lecco Belediyesi ve İtalya IRCSS MEDEA ortaklığında yürütülen projenin çıkarımlarının yapıldığı toplantıda; proje çerçevesinde geliştirilen 3D VR teknoloji aracı “VR4Climate” de katılımcılara tanıtılarak 50 yıl sonra iklim değişikliği ile dünyayı bekleyen büyük tehlike de gözler önüne serildi.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ev sahipliğinde düzenlenen proje toplantısına; CHP Kültür ve Turizmden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İlkim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Gülşah Deniz Atalar, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Emir Can Tunç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum ve Temel Haklar Bölüm Başkanı Jean Barbe, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Hakan Atik ve çok sayıda davetli katıldı.
Hep birlikte daha yeşil bir geleceğe adım atalım
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, projenin iklim değişikliğine uyum sürecinde çocukların farkındalığını artırmayı ve yerel aktörler arasında güçlü bir diyalog kurmayı hedefleyen çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Yaşar “İklim değişikliği, yalnızca çevresel bir sorun değil, geleceğimizi doğrudan etkileyen bir krizdir. Bu proje ile Türkiye ve İtalya’daki yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek çocuklarımızın bu krizi anlamalarına ve çözümün bir parçası olmalarına katkı sağlamaktadır. Yenimahalle Belediyesi olarak, bu uluslararası iş birliğinde liderlik etmekten büyük gurur duyuyoruz. Projede, çocuklarımızın sanal gerçeklik teknolojisi ile 50 yıl sonrasının iklim senaryolarını deneyimlemesini sağladık. Yenimahalle'de iki farklı okulda, 60 çocuğumuza düzenlediğimiz eğitimlerde ekosistem, iklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji kaynakları gibi konuları öğretirken, çocuklarımızı sürece katmak için eğlenceli oyunlar ve atölyeler düzenledik. Bunun yanı sıra, diğer proje ortaklarımızla birlikte yürüttüğümüz farkındalık kampanyaları, geleceğin liderleri olacak çocuklarımızı doğayla daha güçlü bir bağ kurmaya teşvik etti.Projenin sadece bugüne değil, yarınlara da ışık tutan bir rehber olacağına inancım tamdır.Sevgili çocuklar, sizler sadece bugünün değil, yarının da sahiplerisiniz. Bu projede kazandığınız farkındalık ve bilgiler, daha güzel bir dünya inşa etmeniz için yol gösterecek. Hep birlikte, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atalım” dedi.
Genç panelistlerin gözünden iklim değişikliği ile mücadele yolları
Projenin hedef kitlesi olan ve proje çerçevesinde pilot çalışmalara katılan çocukların da hazır bulunduğu toplantıda Batıkent Meltem Ayhan Okulları öğrencileri konuya ilişkin bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü öğrencilerden Kuzey Çınar Acar’ın yaptığı ve Ela Tuana Akçay, Melek Bektaş, Batu Yıldız ve Bora Batın Başal’ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde; iklim değişikliği konusunda bireysel olarak neler yapılabileceği, iklim değişikliğinin uzun vadedeki etkileri, iklim değişikliği ile ilgili karar alıcılardan beklentiler nelerdir konuları masaya yatırıldı.