9420,42%1,29
34,41% 0,24
36,24% 0,09
2840,80% 0,24
4751,95% 0,00
Altun,"Vatandaş Diplomat Projesi Türkiye'nin Sporda Küresel Temsili" programında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin potansiyeli ve yükselen gücünü tüm dünyaya anlatmayı sürdüreceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Başkanlığımızca düzenlenen "Vatandaş Diplomat Projesi Türkiye'nin Sporda Küresel Temsili" programında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin potansiyeli ve yükselen gücünü tüm dünyaya anlatmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
21. yüzyılın ilk çeyreğinde bölgesel çatışma ve krizlerin derinleşerek devam ettiğini ifade eden İletişim Başkanı Altun, bugün siyasi, sosyal ve ekonomik sınamalarla karşı karşıya olduklarını, bu vasatta, uluslararası ilişkilerin doğasının da değişime ve dönüşüme uğradığını söyledi.
Uluslararası ilişkilerin bir yandan klasik diplomasi anlayışıyla yürütülürken diğer yandan çatışmalara, krizlere savaşlara sahne olduğunu ancak devletlerle toplumlar arasında yeni etkileşim kanallarının tesis edildiğini anlatan İletişim Başkanı Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsan, fikir ve meta hareketliliğinin hız kazandığı, küreselleşmenin yoğunlaştığı bu dönemde devletler arası etkileşimler yanında toplumdan topluma etkileşimler de öne çıkıyor. Bu da yetmiyor, toplumdan topluma etkileşim süreçleri de dönüşüyor ve artık bireyden bireye etkileşim diyebileceğimiz yeni bir kamu diplomasisi anlayışı hâkim oluyor. Bizler de büyük, güçlü ve iddialı bir ülke olarak, uluslararası ilişkilerin değişen doğasına uyum sağlıyoruz, faaliyetlerimizi buna göre tanzim ediyoruz. Spordan kültür sanata, gastrodiplomasiden dijital diplomasiye tüm kamu diplomasisi alanlarında varlık göstermeye çalışıyor, müktesebatımızı ortaya koymaya çalışıyor, ülkemizin haklı duruşunu kararlılıkla dile getiriyoruz."
"Her vatandaşımız birer kültür elçisi"
İletişim Başkanı Altun, kamu diplomasisi faaliyetlerinde bütüncül bir strateji ile yol almak gerektiğine inandıklarını ifade etti.
Bu doğrultuda, ülkenin tanıtımını üst seviyeye taşımak, ülke hakkında doğru bilinen yanlışları bertaraf etmek, dezenformasyonla mücadele etmek, ülkenin marka değerini güçlendirmek maksadıyla haziran ayında "Vatandaş Diplomat Projesi"ni hayata geçirdiklerini anımsatan İletişim Başkanı Altun, şunları söyledi:
"Vatandaş Diplomat Projesi ile her vatandaşımız birer kültür elçisi olarak vatandaş diplomasisine katkı sunma potansiyeli taşımaktadır. Bilhassa yurt dışında yaşayan veya sıklıkla yurt dışına seyahat eden vatandaşlarımızı birer gönül elçisi olarak görüyoruz. Bu amaçla, ülkemizin tarihinden temel dış politika tezlerine, sanayisinden turizmine, kültür sanat hayatından eğitim imkânlarına kadar birçok alanda vatandaşlarımızı daha fazla bilgilendirmeye ve her bir vatandaşımızın aynı zamanda birer vatandaş diplomat olduğunun bilincini yaygınlaştırmaya çalışacağız."
Spor diplomasisi
İletişim Başkanı Altun, günümüzde, kamu diplomasisinin önemli bir parçasının da hiç kuşkusuz spor diplomasisi olduğunu dile getirdi.
Sporun toplumlar arası ilişkilerde pozitif etki gücünün tartışma götürmez bir gerçek olduğuna dikkati çeken İletişim Başkanı Altun, sözlerine şöyle devam etti:
"Spor organizasyonları vasıtasıyla insanlar kültürel, sosyal ve siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak küresel ölçekte bir araya geliyor. Sporun birleştirici ruhu, ülkeler arasında dostane ilişkiler kurulması, uluslararası iş birliğinin artırılması ve barışın teşvik edilmesi için kolaylaştırıcı bir zemin hazırlıyor. Bu kapsamda, uluslararası büyük spor etkinlikleri, onlara ev sahipliği yapan ülkelere sadece ekonomik ve turistik faydalar sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda bu faaliyetler, o ülkelere uluslararası arenada imajlarını güçlendirme fırsatı sunuyor. Özellikle olimpiyatlar ve dünya kupası gibi büyük organizasyonlar birer spor etkinliği olmalarının yanı sıra farklı ülke vatandaşlarının etkileşime geçtikleri platformlar olarak öne çıkıyor. Uluslararası organizasyonlar ve buralarda elde edilen sportif başarılar bugün yumuşak gücün bir unsuru hâline gelmiştir."
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, ‘Vatandaş Diplomat Projesi: Türkiye'nin Sporda Küresel Temsili Programı'nda yaptığı konuşmada kitleleri etkileyen evrensel bir güç olarak nitelendirdiği sporun aynı zamanda bir diplomasi metodu olduğunu söyledi.
Bakan Bak,"Başta tesisleşme olmak üzere Türkiye'nin sporda önemli atılımlar ve büyük yatırımlar yapan bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Bak, “Spor bir ortak dil. Sporun gücü kitleleri etkileyen, yönlendiren bir gerçek. Sporun gücü evrensel. Sporcuların uluslararası müsabakalarda elde ettiği başarılar tüm halkımızı gururlandırıyor. Vatandaş Diplomat Projesi, çok güzel bir proje. TBMM'de milletvekili olarak görev yaparken NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu'nun başkanıydım. Bu süreçte, önemli toplantılarda bir konu üzerinde tartışmalar varken diğer ülkelerin milletvekilleriyle konuşurken söze sporla başlardım. Bir İngiliz milletvekiliyle konuşurken futboldan başlarız. İtalyan milletvekiliyle Napoli'den, Juventus'tan, İspanyol milletvekiliyle konuşurken Real Madrid'den, Barcelona'dan bahsederdim. Yani bir diplomasi metodu. Dertlerimizi anlatırken kullanıyoruz. Ülkeyle, dünyayla ilgili anlatmak istediklerinizi çok rahat şekilde ifade edebiliyorsunuz. Aranızda inanılmaz bir iletişim ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Kamu diplomasisi açısından önemli bir hususun da uluslararası organizasyonlara katılan sporcu ve federasyon yetkililerinin yurt dışına gittikleri zaman dostluklar kurmaları olduğunu belirten Bakan Bak, "Geçen hafta Avrupa Parlamentosu Spor Bakanları Toplantısı'ndaydım. Fransız bakan bana 'Gel Yusuf Dikeç hareketi yapalım' dedi. Portekizli bakan 'Benfica'ya gelen bir sporcunuzun hareketi nasıldı?' diye sordu. Kerem Aktürkoğlu'ndan bahsediyor. Bu bir diplomasi. Bir sempati ve diyalog oluşuyor.” dedi.
“Türkiye'deki tesis ve organizasyonların sayısı artıyor”
Bakan Bak, tesisleşme konusunda yatırımların devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Sadece son 22 yılda yaptığımız kapalı olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzu sayısı 700. Şu an 100'ünün inşaatı da devam ediyor. 36 tane stadyum inşaatı tamamlandı. 4'ünün inşaatı sürüyor. Bunlardan biri, Ankara'daki eski 19 Mayıs Stadı'nın yerine yapılan 50 bin seyirci kapasiteli stat. 2025 yılının eylül ayında tamamlanacak. Türkiye başta UEFA Şampiyonlar Ligi finali ve Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası olmak üzere 2023'te 110 tane organizasyon yaptı ve bu yıl da artarak devam ediyor. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı İtalya ile beraber Türkiye organize edecek. Bunun en önemli sebeplerinden biri Sayın Cumhurbaşkanımızın dünya liderleriyle iletişiminde sporu etkin bir şekilde kullanması. Yine Türkiye'nin kapasitesinin çok büyük etkisi var. 85 milyonluk nüfusa sahip ülkemizin etkisi var.”
Türkiye'ye yeni Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonları gerektiğini söyleyen Bakan Bak, “Genç sporculara 'bu milleti sevindirin' diyorum. Çok çalışın ve bu ülkeyi uluslararası arenada başarıyla temsil edin diyoruz. Diplomasisiyle, heyecanıyla, sevgisiyle, gençleriyle güçlü ve başarılı bir Türkiye istiyoruz. Gençlerimize çok güveniyoruz.” diye konuştu.
DİPLOMASİNİN YUMUŞAK GÜCÜ SPOR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca düzenlenen “Vatandaş Diplomat Projesi Türkiye'nin Sporda Küresel Temsili" panelinde konuşan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Uluslararası Organizasyonlar Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci, sporun küresel anlamda kamu diplomasisi adına yumuşak güç olarak çok önemli katkısı olduğunu ifade ederken, sporun yurtdışı vizyonunu daha etkili anlamda devam etmesi için müstakil spor ateşe departmanı kurulması için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, bir devletin ne kadar güçlü olduğunu sporda müsabakalarından belli olacağını ifade ederken, uluslararası arenada BM diplomasisini üstlenmiştir" dedi.
Türkiye Yüzme Federasyonu Genel Sekreteri Seçkin, Renklibey, kitleleri etkileyen sporun insan ilişkileri ile ilgili olduğunu belirtirken, "Spor diplomasisini her zaman gündemde tutmamız gerekiyor. Çünkü spor yumuşak güç olarak değerlendiriliyor.” dedi.
Haber: Filiz Albayrak Köse