Tarih: 17.10.2024 10:43

KİRA ÖDEMELERİNDE YENİ DÖNEM

Facebook Twitter Linked-in

Kira ödemelerinde önemli bir düzenleme  daha hayata geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle göre, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine yönelik tahsilat ve ödemelerin artık sadece banka ve PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Bu uygulama, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini ve mükellef olmayanları da kapsıyor.

Resmi Gazete 'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, kira işlemlerinde ödeme ve tahsilatların banka ve PTT gibi finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılmasını şart koşmaktadır.  Kiraya verenler ve kiracılar, kira bedellerinin ödenmesi sırasında bu kuruluşlardan alınan belgelerle işlemlerini belgelendirmek zorunda olacaktır. Tebliğ, aynı zamanda uygulamanın detaylarını belirleme yetkisini Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilmektedir.

Bu zorunluluğa uyulmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Kiraya verenler ile kiracıların iş yeri ve konut kira bedellerini yalnızca banka ve PTT üzerinden ödeme yaparak belgelendirmeleri gerekiyor. Ayrıca, kısa süreli, haftalık veya günlük kiralamalarda da bu zorunluluk geçerli olacak. Kira bedellerinin elden veya banka dışı yollarla ödenmesi durumunda, cezalar uygulanacaktır. Yeni düzenleme ile kira işlemlerinin şeffaf ve kayıtlı bir sistemle yürütülmesi amaçlanmaktadır.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —