10075,20%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Uluslararası Ekonomi Uzmanı Saadet Celil Rusya Türkiye Gelişmelerinden Bahsetti
Rusya, Türkiye ve Azerbaycan Ticari İlişkiler Danışmanı ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Saadet Celil Rusya Türkiye ilişkilerinin son iki yılda gelişmesinden bahsetti:
“Rusya ile Türkiye’nin uluslararası alanda yakınlaşması son iki yılda giderek daha da gelişmektedir. Bir NATO ülkesi olarak bilinen Türkiye siyasette Batılı ortaklarına birincilik tanımasına, Ankara’nın onlara karşı yükümlülüklerinin yerine getirmesine rağmen, ekonomide tamamen kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler birkaç yıldır imrenilecek bir büyüme gösteriyor. Batılı ülkelerin ne iknası ne de baskısı bu süreci durduramadı. Ruslar sayesinde Türk ekonomisinin turizm sektörü de aktif şekilde gelişiyor. Taraflar enerji ve ticaret alanlarında da işbirliğini derinleştirmeğe devam ediyor.
2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret cirosu bir önceki yıla göre azaldığı gözlemlendi. (2022 – 65 milyar ABD doları, 2023 – 56), ancak Türk yapımı malların Rusya’ya ihracat seviyesi keskin bir şekilde arttı (yaklaşık %400), ve Rus ürünlerinin lira cinsinden ithalatı (%150).
Bugün taraflar enerji alanında işbirliğini başarıyla geliştiriyor. Üstelik konu sadece Rusya’nın enerji kaynaklarının temini ile de sınırlı değil. Rus uzmanlar cumhuriyetin ilk nükleer santralini inşa ediyor, Türkiye’de bir gaz merkezi kurma planları tartışılıyor. Bu projeler, Türkiye’nin enerji bağımlılığını ciddi anlamda azaltmanın yanı sıra, bir bütün olarak ekonomik göstergelerin büyümesine de ciddi etki yapacak şekilde tasarlanıyor.
Ancak 2023 yılı sonunda Amerika’nın Rusya karşıtı yaptırım politikasının daha da sertleştirilmesiyle beraber ülkeler arasındaki ekonomik iş birliği düzeyi önemli ölçüde düşmeye başladı. Şu anda Rus girişimciler aktif olarak diğer ülkelerde yeni tedarikçiler arıyorlar, bu nedenle finansal enjeksiyona ihtiyaç duyan ekonomimiz büyük kayıplara ve hatta daha büyük sorunlara neden olabilir.
Rusya’yı Türk ürünlerinin satış pazarı olarak tutmaya çalışmak, optimum tedarik yolları ve ödeme yöntemleri geliştirmek için önemli bir fırsat. Şuan yatırımcıların çeşitli boyutta etkinliklerde buluşması en uygunu bir platform gibi görünüyor.
Türk temsilciler halihazırda BAE’de düzenlenen Rusya-İslam Dünyası forumu, Rusya-Türkiye İş Forumu ve Fırsatlar Dünyası uluslararası İş Forumu gibi etkinliklere katılmıştır. Rusya’dan ve dünyanın diğer ülkelerinden işbirliğini genişletmekte ilgili olan çok sayıda yatırımcının, yaklaşan St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 2024 etkinliğine katılacağı bekleniliyor” dedi.
Sonda St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 2024 etkinliğinin öneminin altını çizen Ekonomi Uzmanı Celil, bu fırsatı kullanarak karşılıklı yarar sağlayan yeni ilişkiler kurmanın ve karşılıklı ilişkilerin sadece finansal alanda değil diğer alanlarda da genişletmenin önemini vurguladı.
Hatırlatalım ki, St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) 2024’ün ana teması ‘Çok Kutupluluğun Temeli-Yeni Kalkınma Merkezlerinin Oluşturulması’ başlığı altındadır Bu yıl 27.’si düzenlenecek olan forumun organizatörlüğünü Rusya hükümetine bağlı “Roscongress” Vakfıdır.
Vakfın etkinlikleri dünyanın 208 ülke ve bölgesinden katılımcıları bir araya getiriyor, “Roscongress” sitelerinde her yıl 15 binden fazla medya temsilcisi çalışıyor, çalışmalarına Rusya’dan ve yurtdışından 5000’den fazla uzman, analist ve uzman katılıyor. Fon, BM yapıları ve diğer uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedir.