Tarih: 21.10.2024 09:34

ZEYBEK: TÜRK BİRLİĞİNİ SAVUNANLAR YÖNETİMLERE GELMELİ...

Facebook Twitter Linked-in


“Türk Dünyasında birliği savunanlar, ülkelerinde mutlaka yönetime gelmelidir!”


ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenimahalle’de yaptırılan “Süyümbike Sultan Yaya Üst Geçidi”nin açılışını yapan ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türk Dünyasına birlik, beraberlik çağrısı yaptı. Zeybek “İki türlü Türk vardır Dünyada. Birliği bağımsızlığı savunanlar ile bir de buna karşı çıkanlar… Birliği savunanların ülkelerinde mutlaka yönetime gelmesi lazımdır” dedi.


Yenimahalle Bağdat Caddesi, 238’nci sokak girişinde Aselsan İlkokulu Durağında yapılan “Süyümbike Sultan Üst Geçidi”nin açılışına ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ile birlikte Kırım Vakfı, Kırım Gelişim Vakfı, Ata Derneği, Şefika Gaspıralı Vakfı, Nogay Türkleri Derneği, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Genç Yürekler Dergisi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Ankara Kazan Tatarları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kazan Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Dünya Tatar Ligası temsilcileri katıldı. 



Türk Dünyasından folklor gösterilerinin de yer aldığı törende konuşan ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türk Dünyasına birlik beraberlik çağrısı yaptı. Zeybek şunları söyledi:

“BİZ KENDİMİZE OSMANLI DİYORDUK”

Bize Türk olduğumuzu Atatürk öğretti. Biz ‘Osmanlı’ diyorduk kendimize. Atatürk ‘Hayır siz Türksünüz’ dedi. Dünya Türkleri bugün Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Tatarlar, Başkurtlar, Hakaslar, Tuvalar, Çuvaşlar, Yakutlar diye bölünüyor.

“HEPİMİZ TÜRK’ÜZ”

Dünyada aslında iki tür Türk var. Bunlar yapay! Kazak, Kırgız, Tatar, Başkurt… Kelimelere hangi anlamı yüklüyorsunuz. Sonunda hepimiz Türk’üz. Eskiden doğu sınırımızdan ötede kim varsa Tatar denirdi. Toplam adı Tatar’dı. Osmanlı Türkçesinde Tatar deyince Özbekler Kırgızlar hepsi içine girerdi. Ordan kim gelirse hemen Tatar adı verilirdi. Dilde böyle dönüşümler oluyor. Dolayısı ile ne adımız ne olursa olsun. Hepimiz Türk’üz. 



“BÖLÜNENLER BAŞKALARININ AVI OLURLAR”

Dedim ya, bunlar yapay! Ama bir bölünme var. Dünya Türklüğünün bir ulus, bir budun olduğunu bilenlerle birleşmeyi savunanlarla, bölünmeyi savunanlar… Bunlar Bilge Kağan döneminde de vardı. Bugün de var! Esas bölünme budur. Bilge Kağan döneminde de yine biz Kırgızız, biz Dokuz Oğuzuz deyip hemen kağanlık kurup bölünenler vardı. Bölünenlerde başkalarının avı olurlar! 



“BİRLİĞİ SAVUNANLAR, ÜLKELERİNDE MUTLAKA YÖNETİME GELMELİ”

Kimseyi suçlamayın suç bizdedir. Biz bölündüğümüz için böyle oldu. Onun için Süyümbike Sultanımız birleştirmek istedi. Hayatını bu yolda feda etti. Peki ona düşmanlığı kim yaptı? İçimizden çıktı. Unutmayın bunu. O Nogay Türklerinden. Kazan’ın Sultanı oldu. Kırım Türkleri onu çok destekledi. Tabiki Kazan Türkleri de destekledi. Peki onu Ruslara kim verdi. Bunu unutmayın. İki türlü Türk vardır Dünyada… Birliği bağımsızlığı savunanlar, bir de buna karşı çıkanlar. Birliği savunanların ülkelerinde mutlaka yönetime gelmesi lazımdır. Çözüm budur. 

Sadece Süyümbike’nin adını anımsatmak için değil. Onun arkasındaki büyük davayı Türk Birliği davasını da anımsatmak için bunu yapmalıyız. Yoksa o gitti ötede güzellikler içinde dirliğini sürdürüyor. Biz bu boyutta yaşıyoruz. Ondan çok bize gerekli.


SÜYÜMBİKE SULTAN KİMDİR?

Kazan Türklerinin sembol isimlerinden Süyümbike Sultan, 1516-1554 yılları arasında yaşamıştır. Kısa ömrü boyunca Kazan Hanlığı’nı Rus esaretinden kurtarıp hür iradesine ulaştırmak ve Türkleri birleştirmek için çalışmıştır. Her ne kadar amacının gerçekleştiğini görememiş olsa da çabalarıyla ismi tarihe geçen önemli sultanlardan biri olmuştur. Kazan Türkleri tarafından ayrı bir öneme sahip olan Süyümbike Sultan, cesareti, asaleti ve zekasıyla tarihte yer eden önemli Türk kadınlardan biridir. Yaşadığı dönemde Rus zulmüne gösterdiği direnişiyle efsaneleşerek Kazan Türklerinin kahramanı olmuş ve Kazan’ın bağımsızlık sembolü olarak akıllara kazınmıştır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —