Gökalp ŞENTÜRK

Tarih: 29.11.2024 20:49

29 Kasım Tataristan Bayrak Günü

Facebook Twitter Linked-in


Tataristan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi, 29 Kasım 1991'de Tataristan bayrağını kabul etti. 29 Kasım Bayrak Günü, Rusya'nın şovenist ve yayılmacı politikalarından dolayı Tataristan'da gerektiği şekilde kutlanamıyor.

Bağımsız Tataristan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi tarafından 29 Kasım 1991'de Tataristan bayrağı kabul edildi. Aradan geçen 33 yılda "Tataristan Bayrak Günü" Rusya'nın asimilasyon ve Tatar kimliğini reddetme siyaseti nedeniyle buruk bir şekilde karşılanıyor.

TATARİSTAN BAYRAĞI NASIL KABUL EDİLDİ?

1991 yılında Tataristan Bayrağı ve armaları için bir yarışma düzenlendi. Halk sanatçısı Tavil Khaziakhmetov’un tasarımlarından biri 100'den fazla teklif arasından seçilerek; Tataristan Parlamentosu tarafından kabul edildi. Tataristan bayrağı; yeşil, beyaz ve kırmızı olmak üzere 3 renkten oluşuyor. Bayrağın yeşil rengi yeniden doğuşu ve baharı temsil ediyor. Bayraktaki beyaz renk saflık anlamına gelirken, kırmızı renk ise yaşamın enerjisini ve gücünü simgeliyor.

TATARİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KUTLAMASI YAPACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR

30 Ağustos 1990 tarihinde Tataristan’ın bağımsızlık beyannamesi kabul edildikten sonra o gün, Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaya başlandı. Rusya Federasyonu, o günden bugüne Tataristan'ın bağımsızlığını baltalayacak hamlelerde bulunuyor. 
2021 yılının aralık ayında Rusya Devlet Duması tarafından kabul edilen Bölgesel Yönetim Kanunu ile "cumhuriyet" statüsü kaldırıldı. Tataristan, bu kararın ardından federal bölge haline geldi. Ayrıca, Tataristan'da Cumhurbaşkanı sıfatı da kaldırıldı yerine diğer federal yönetimler gibi bölge başkanı sıfatı kullanılır hale geldi.

2021'in kasım ayında Tataristan Devlet Şurası, Tatar halkının anayasal hakkı olan "Cumhurbaşkanlığı" sıfatının kaldırması hakkındaki kararı reddetse de Putin idaresindeki Rusya, kararı umursamadı.

Tataristan'da yerli halkın dili, kültürü ve anayasal hakları elinden alınarak Putin Rusyası tarafından ağır bir asimilasyon politikası uygulanıyor.

Strateji Uzmanı 
Gazeteci Yazar 
Gökalp Şentürk


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —