H.Kübra Kişioğlu Uzman Klinik Psikolog


Ailenin Kalbinde: Sevginin ve Gelişimin İlk Çığlığı

. Aile içindeki sevgi dolu, destekleyici ve güvenli bir ortam, hem bireylerin hem de toplumun refahı için vazgeçilmez bir yapı taşıdır. Aile, çocuklara yalnızca yaşamı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda onları sevgiyle donatarak, hayatın zorluklarına karşı dayanıklı bireyler olarak yetiştirir.


Aile, hayatımızın ilk yıllarında ruhsal ve duygusal temel taşlarımızı koyduğumuz, kimliğimizi inşa ettiğimiz kutsal bir mekandır. Küçük bir çocuk, ailesinin gözlerinde kendisini bulur; onların davranışları, sözleri ve tutumları, kişisel değerlerinin ve dünyayı anlama şeklinin ilk ipuçlarını sunar. Aile, yalnızca biyolojik bir bağ değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal gelişimin teminatıdır.

 

John Bowlby’nin ünlü sözüne göre, “Çocuklar, ebeveynlerinin gözlerinde kendilerini görürler; onlar, kendilerini birer varlık olarak görebilmenin ilk ve en temel yollarıdır.” Bu, aile içindeki etkileşimlerin, çocukların kendilik algısını nasıl şekillendirdiğini ve dünyayı anlama biçimlerini nasıl etkilediğini özetler. Aile ortamı, çocukların duygusal güvenliğini sağlar ve onlara hayatın karmaşıklığıyla başa çıkma becerisi kazandırır.

 

Bir çocuğun sağlıklı bir aile ortamında büyümesi, genellikle onun ruhsal gelişimi üzerinde derin ve olumlu etkiler bırakır. Sağlıklı ailelerde, sevgi ve destek dolu bir atmosfer, çocukların kendilerine olan güvenlerini artırır ve onları toplumsal ilişkilere hazırlamada önemli bir rol oynar. Amerikalı psikolog Erik Erikson’un “İnsan gelişimi, çocuklukta yaşananların ve ebeveynlerle olan ilişkilerin bir sonucudur.” şeklindeki ifadesi, bu durumu çok iyi özetler. Aile içindeki güvenli bağlar, çocukların kendilerini değerli ve önemli hissetmelerini sağlar; bu da onların sosyal becerilerini ve duygusal sağlamlıklarını geliştirir.

 

Ancak, sağlıksız aile dinamikleri çocukların gelişiminde derin yaralar açabilir. Aile içindeki sürekli çatışmalar, ihmal veya yetersiz iletişim, çocuklarda kaygı, düşük özsaygı ve sosyal uyumsuzluk gibi sorunlara neden olabilir. Sağlıksız ailelerde büyüyen çocuklar, genellikle duygusal desteğe ve güvenli bir bağa ihtiyaç duyarlar. Onlar, zorluklarla başa çıkmakta zorlanabilir ve kendilerini sürekli bir belirsizlik içinde bulabilirler.

 

Sonuç olarak, aileler yalnızca biyolojik bir bağ değil, aynı zamanda bireylerin ruhsal ve duygusal gelişimlerinde hayati bir rol oynar. Sağlıklı bir aile ortamı, çocukların içsel güçlerini keşfetmelerine ve topluma uyum sağlamalarına yardımcı olurken, sağlıksız aile dinamikleri ise kalıcı etkiler bırakabilir. Aile içindeki sevgi dolu, destekleyici ve güvenli bir ortam, hem bireylerin hem de toplumun refahı için vazgeçilmez bir yapı taşıdır. Aile, çocuklara yalnızca yaşamı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda onları sevgiyle donatarak, hayatın zorluklarına karşı dayanıklı bireyler olarak yetiştirir.

 

Sözlerimi Leo Buscaglia'nın sevginin biyolojik ihtiyaçlarımız kadar önemli ve belirleyici olduğunu belirttiği sözleriyle tamamlamak isterim;

 

"Sevgi, yaşamın en temel ihtiyacıdır. İnsanlar sevgi olmadan tam anlamıyla var olamazlar. Sevgi, yalnızca kendimizle değil, başkalarıyla da güçlü bir bağ kurmamızı sağlar; bu bağ, yaşamın anlamını ve derinliğini artırır."

 

Sevgiyle kalın..

ENERJİDE MERKEZ ÜLKE :TÜRKİYE...

RUSYA SALDIRI BAŞLATTI!...

Donald Trump, Kasım Seçimlerinde Aday

Trump'a suikast girişimi

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ YAZDI: "5 TEMMUZ 2009 URUMÇİ KATLİAMI"

Gazetecilerin Diaspora Faaliyetlerine Destek Kamu Birliği Başkanı Fuad HÜSEYİNZADE Yazdı: "Azerbaycan Gerçekleri"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, "ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMIŞTIR"

Resul DAĞSARAY SDE İçin Yazdı: "İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi; Güç Oyunlarında Yeni Bir Cephenin Defakto Olarak Tanımlanma Sahnesi"

Gazeteci Yazar Mesut Haray Yazdı: "Güney Azerbaycan Milli Hareketi: Özgürlük, Adalet ve Ulusal Devlet Hedefiyle Mücadeleye Devam"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ İSRAİL'İN OLASI LÜBNAN SALDIRISI HAKKINDA ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR