ALFRED SİSLEY
Paris’te 1839 yılında dünyaya gelen Alfred Sisley ,İngiliz asıllı bir ailenin çocuğudur.
Yaşamı boyunca Fransa’ya olan tutkusu ünlü ressamın eserlerinde kendini göstermektedir.
Alfred Sisley, Monet ve Renoir ile birlikte de çalışmalar yapmıştır.
İngiliz asıllı olan bu ressamın Fransa’ya olan aşkı eserlerinde canlandırdığı eşsiz doğanın cenneti yansıtmasıyla gözler önüne sermiştir.
Tabiat ve manzara resimlerini konu alan ünlü ressamın adı dönemin üstatları tarafından “Manzara şairi” olarakta anılmaktadır.
19.yüzyılın sanat aleminde , hekim ve filozof Jean Astruc, Romancı Emile Zola , Fotografçı Nadar,Cloude Monet ve Camille Pisarro’da bu çağın Alfred Sisley’i ile birlikte o meşhur “Cafe Guerbois” toplantılarında bir araya gelmişlerdir.
Sisley bu toplantılarda konuşulanları can kulağı ile sadece dinler ,bilgi almak ve bir şeyler öğrenmek için adeta can atardı ,fakat çekingen tavrı ,mütevazi ve dingin bir şekilde yaşam sürmesi onu hakkında en az söz edilen ressam olarak bilinmektedir.
Nitekim Alfred Sisley’i araştırmış olduğum kaynaklar arasında da Sisley hakkında fazla bir bilgi mevcut değildir.
Alfred Sisley engin duygu aleminde yarattığı eserleriyle doğayı kendi gözü ile şekillendirip tutkunun hazzını fırçalarından tuvaline aktarırken cennetten bir köşe haline getiriyor ve herkes bunu fark edebiliyordu.
Fakat şöyle bir durum söz konusuydu ki !
Öncesinde kendi istekleri ve tutkusu ile çizdiği resimleri, Alman /Fransız harbinde ailesinin bütün servetini kaybetmesinden dolayı ,artık geçim kaynağı haline getirmek zorunda kaldı.
Taparcasına sevdiği bu sanat Alfred Sisley’i hiçbir zaman maddi olarak tatmin etmedi.
Bulunduğu çağda Sisley kadar sefalet çekmiş hiç bir ressam yoktu .
Korkunç bir sefalet içerisindeyken bile iyimseliğini her zaman koruyan Sisley’in tablolarına asla sefaletin renkleri ve çizgileri yansımadı.
Eserlerinde zerafet ve duygu her daim varlığını korudu.
Onun felsefesi akla değil kalbe hitap eden bir dildi.
1889 yılında açlık ve perişanlık içinde evinin bir köşesinde gözlerini hayata kapadığı gün zengin olmanın ilk adımını atmıştı Sisley .
Ölümünden bir yıl sonra “Port-Marly’de su baskını” adlı eseri 43.000 frank a alınmıştı.
Oysa ki !
Sisley aynı resmi 25 frank karşılığında zor satabilmişti.
Sanat ölümsüzdür….
Sanatçılarda.