İletişim UZMANI Gazeteci Köşe Yazarı Ahmet ÜNVER

Tarih: 04.08.2024 14:28

Bir Üniversiteye Rektör Olmak!

Facebook Twitter Linked-in

 

Selçuk Üniversitesi yeni rektörü; Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ, hocamın şahsında, öncelikle ve özellikle, kendisi ve yeni kuracağı ekibe; üniversite, bölge ve şehrin kalkınması adına, yapacakları çalışmalar ve projelerde, tekrardan başarılar dilerim! Üniversite ne demektir? Akademisyen ne demektir? Araştırma – Geliştirme ve Bilim ne demektir? Üniversitelerde, katılımcı ve eleştirel yönetim anlayışı ne demektir?

Üniversiteler; bulundukları ülke, şehir ve bölgenin, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak adına, araştırma – geliştirme ve bilimsel faaliyetlerin yürütüldüğü, kurumlar olarak bilinir!

Peki, Bilim ve Teknoloji üretmesi gereken kurumlar olarak bildiğimiz üniversitelerde, devlet ve millet adına neler üretilmektedir?

Bir Üniversiteye Rektör olmak; Öyle süslü laflar, içi dolmamış SLOGANLAR ve para ile satın alınan ulusal ya da uluslar arası başarı sıralaması ile olamaz!

Öncelikle, kuruma alınacak akademisyen ve personel, onun – bunun yakınlığı değil, EHLİYET ve LİYAKAT aranmalı! Kurum içerisinde tüm personele karşı, Adalet ve Hakkaniyet terazisi işletilmeli!

Özelikle, AÇIK – ŞEFFAF İLETİŞİM ve HESAP VEREBİLİRLİK olmalı! Aksi halde, Üniversite ve Kampus içinde, Sosyal Barış – Huzur ve Aidiyet sağlanamaz!

Akademide; yeni bir unvan alabilmek adına, yönetime yaranmak için her yolu deneyen ( atmadık taklaları kalmayan, çakma DİL belgesi ve Makale dâhil ) ve uluslar arası bir atıf ve makalesi dahi olmayan kişilerden, Devlet ve Millet adına ne bekleyebilirsiniz?

Peki, bir üniversite rektörü; üniversitesi ve fakültesine selam dahi vermeyen, derslere girmeyen akademisyenlere yönelik, neler yapmalı? Ya da neler yapabilir?

Devlet ve millet adına çalışan, dürüst ve akademisyen kimliğinin gereğini yapan bireyleri öncelikle tenzih eder ve sonra da takdir ederiz!

Akademisyen olmak, yeni unvanlar alabilmek veya akademik çalışma yapmak, yönetim tarafından, bizden ya da bizden değil, anlayışına bağlanmış durumdadır!

Doçent veya Profesör unvanları, üniversite yönetimlerine yakın kişiler için oldukça KOLAY bir hale getirilirken! Diğer kesim için deveye hendek atlatmaktan zor bir durumdadır!

Üniversitelerde, özne ve yüklemi belli, iki cümle dahi kuramayan bazı akademisyenler, başkaca bir yetenekleri olmadığı ve sadece yönetime yakın oldukları için her daim el üstündedir!

Selçuk Üniversitesine yeni Rektör olarak atanan Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ; mezkur açıklamalar çerçevesinde, istişare kültürünü hem uygulaması ve hem de dikkate almak suretiyle; kin ve intikam ateşi ile yanıp tutuşanları, hem çevresinden ve hem de yeni kuracağı yönetimden uzak etmesi; yeni bir kadro kurması ve bu kadroya; sadece ağabeylik ve liderlik yapması; üniversitede BARIŞ – HUZUR ve Kurumsal AİDİYETİN yeniden neşv-ü nema bulmasına, üniversitenin Dünya ve Türkiye genelinde, akademik başarı sıralamasında, üst lige çıkmasına vesile olacağını düşünüyorum!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —