Sibel DURAK

Tarih: 28.10.2024 13:30

BOŞLUK HİSSİ

Facebook Twitter Linked-in

Boşluk hissi; Kişinin hayattan beklediği anlamı bulamaması, varoluşsal kaygıların, yalnızlığın, eksik hissetmenin, içsel huzursuzluğun yaşattı ağır bir duygudur. İronik bir şey vardır ki, boşluk hissini maddi anlamda yapılan hiçbir şey dolduramaz!

Peki, bu his nereden gelir ve nasıl başa çıkabiliriz?

Her negatif duyguda olduğu gibi bu duygunun kaynağı da çocukluk dönemine dayanır. Boşluk hissi, çocuklukta duygusal ihtiyaçların göz ardı edilmesi, çocukların kendilerini değersiz veya yetersiz hissetmesine yol açabilir. Bu durum kişinin yetişkinlikte boşluk hissi yaşamasına neden olabilir.

Kendini boşlukta hissediyorsan, bu duyguyu anlamak ve kabul etmek, iyileşmenin ilk adımıdır.

İçsel boşluğu doldurmak, kendinle barışmak ve yeni anlamlar aramak zaman alabilir ama her adım seni daha güçlü yapar.

Boşluk hissine sebep olan durumlar;

Kimlik krizi ve yetersizlik hissi; Kendini ve hayattaki rolünü sorgulamak. Potansiyelini gerçekleştirememek ve yetersiz olduğunu düşünmek.

Kayıp veya yas; Sevdiğin birini kaybettiğinde (fiziki kayıp olması şart değil) veya önemli bir değişiklik yaşadığında bu his yoğunlaşabilir.

Anlam eksikliği; Hayatında anlamlı bir amaç veya hedef bulamadığında boşluk hissi baskın hale gelebilir.

Depresyon ve anksiyete; Bu tür ruhsal sağlık sorunları da duygusal boşluk hissine neden olabilir.

Duygusal yalnızlık; Sosyal bağlantıların eksikliği ya da yüzeysel ilişkiler.

Çözüm yolları;

Duygularını kabul et!

Boşluk hissini yok saymak yerine, bu duyguyu kabul etmek en önemli adımdır. Çünkü duygular bizim için çok önemli. Özellikle olumsuz duygularla yüzleşmek o duyguyu taşıyabilir hale gelmemizi sağlar.

Kendini tanıma; İçsel yolculuğa çıkarak kendini daha iyi tanımaya çalış. Hangi değerler ve hedefler senin için önemlidir?

Boşluk hissi, içindeki çocuğa temas ettiğin sürece geçici bir duygu olacaktır. Bu durumun geçici olmasını sağlamak senin elinde. İçindeki o yaralı çocuğa sarıl O'nun sana ihtiyacı var.

Kendine ve içindeki çocuğa karşı nazik ol...


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —