yarım
hikayeler hep yarım
ne zaman ve nasıl biteceğini bilmediğimiz bu hayatta
tamamlanmış hiçbir işimiz olmayacak
Mehmet Fatih KOŞAN
Gerisini sen tamamla kısmına, ben de şunları yazdım:)(bu yazıyı kaleme alırken…)
Öteki yarım (**)
Oysa herbirimiz hikayemizi tamamlamak isteriz,
Eksik kalan her şey geride kalana ağır gelir,
Giden ne hissediyor bilmiyoruz,
Sadece tahmin ederiz ki;
Onların da yaşadığı tam bir “şaşkınlık” olsa gerek,
“Bu muydu?
Rüzgar gibi geçti hayat
Kalanlara selam olsun”
Dediklerini duymadın mı?
(**Can’ın Özünden / 7 Nisan 2025)
(*Mehmet Fatih Koşan, Bir Yemin Gibisin, Sinada Yayınevi, 2022. Değerli dostum Fatih beye paylaşım izni için teşekkür ediyorum.)
…
Bayram ve Hüzün
Her bayram öncesi alışılagelmiş uyarılara rağmen bu bayram tatilinde de yaşanan trafik kazaları, pek çok yaşamı “yarım” bıraktı. Anadolu Ajansının haberinde; “Ramazan Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarında 8 günde 72 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 bin 313 kişinin yaralandığı” belirtilmiştir (https://www.aa.com.tr/tr/gundem/bayram-tatilindeki-trafik-kazalarinda). Her kazanın kendine özgü nedenleri olmakla birlikte, sürücü kaynaklı hatalar üzerinde toplumsal ölçekte ele almalıyız. Sürücü belgelerinin dönemsel olarak yenilenmesi aşamasında “tam teşekküllü sağlık raporu” ve “psiko-teknik testlerin” her sürücüye uygulanması zorunlu olmalı. “Mış gibi yapılan” muayeneler sonrası alınan “sağlık raporlarının” bu kazalardaki etksini gözardı etmemek lazım.
…
Bayram; birlik, beraberlik, sevgi, hoşgörü ve sevinç gibi pek çok olumlu duyguyu içinde barındırıyor. Bayram tadında bayram yaşamak için de “bilinçli çaba göstermek” gerekiyor. İnsanoğlunun yaşam beklenti süresi uzadıkça, yaşadığı bayramlar da artıyor. O zaman durup düşünmek zorundayız. Bugüne kadar eksik bıraktığımız, görmezden geldiğimiz hususları değerlendirmek, alışkanlıklarımızı gözden geçirip, daha olumlu olanlarıyla değiştirmekte yarar var.
…
Üniversitelerde özellikle sosyal bilimler alanlarında lisansüstü programlarda (Yüksek Lisans ve Doktora) bayramların toplumsal yaşam üzerine etkileri tez konusu olmalı. Bugüne kadar bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaların kamuoyunda paylaşılması, ilgili tüm kurumlara ışık tutacak şekilde ele alınmalıdır. Özellikle kuşakların milli ve dini bayramlar hakkında algı ve davranışları, yaşamlarındaki önemi araştırmalarla ortaya koyulmalıdır.
…
“Nerede o eski bayramlar” güzellemesinin ardında yatanların da, ayrı çalışmalarda ele alınması gerekir. Özlenen çocukluk yılları mı? yoksa, o yıllarda büyüklerin çocuklara gösterdikleri özen midir? Bu konuda; “bayram tadında bayramlar için”, bugünün büyükleri / yetişkinleri, ne zaman güç birliği yapacaklar? İlgili tüm bakanlıklar ve resmi kurumlar ile, diğer tüm sektörler bu amaç için neler yapacaklar? Toplumsal değerlerimizi yaşamak, korumak ve geliştirmek için daha bilinçli, daha sistemli ve özenli çaba içinde olmak gerekmez mi?
…
“Elimizde neler yok?” demeden önce “Artılarımız neler? Elimizde ne var?” demek daha doğru olmaz mı?
…
Kuran- Kerim’de, Nisâ Sûresi 36. Ayette;
“Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babanıza iyilikte bulunun. Akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlara, elinizin altında bulunan köle, câriye, hizmetçi ve işçilere iyilik yapın. Çünkü Allah, kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez.” (https://www.kuranvemeali.com/)
Peygamberimizin (S.A.V.) Hadislerinde;
Enes bin Mâlik radıyallahu anh anlatıyor:
“Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde halkın eğlence ile geçirdiği iki gün vardı. Hz. Peygamber: ‘Bu iki gün(ün özelliği) nedir?’ diye sordu. ‘Câhiliye döneminde o günlerde eğlenirdik.’ dediler. Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: ‘Şüphesiz Allah sizin için o günleri onlardan daha hayırlı olan Kurban ve Fıtır (Ramazan) bayramlarıyla değiştirdi.’” (Ebû Dâvûd, Salât, 239 / https://www.islamveihsan.com/bayram-ile-ilgili-hadisler)
Canın Özünden, Can-ı Gönülden …
Dr. Özcan Kars / drozcankars.yenibaskent@gmail.com / @drozcankars