Dr. Özcan Kars

Tarih: 23.01.2025 18:03

Can’ın Özünden-45 / İçsel Bakış-18/ Kişisel Gelişimin Ayak İzleri

Facebook Twitter Linked-in

 


gölge*
kendini ışık zannedenler de var
ışık olduğu halde gölgelik yapanlar da
Mehmet Fatih KOŞAN
(*Bir Yemin Gibisin, Sinada Yayınevi, 2022. Değerli dostum Fatih beye paylaşım izni için teşekkür ediyorum.)
Gerisini sen tamamla kısmına, ben de şunları yazdım:)(bu yazıyı kaleme alırken…)

Gölgenin ardından**
Gölge oyunu için ışık gerek,
İkisine de cisim 
Bazen 
İzleyen her ikisinden habersiz olsa da
Cisim etkilenir bu temastan
Gölgesi uzayan boyunun uzadığını düşünse de
Aklına gelmez teşekkür etmek ışığına
Ama
Işık büyüklüğün gereğini yapar
Karşılık beklemeden
(** Can’ın Özünden / 23 Ocak 2025)

Etrafımıza sessizce bakalım, kendisiyle “derdi olan” kim / kimler var? Dert adamı söyletir ancak dertlerden uzak durulur. Başımıza dert almamak için kimi zaman başımızı diğer yöne çevirip yolumuza devam etsek de, ilerde tekrar karşılaşırız. Dert sahibi çare arar. Çıkar yola, “dermanı bendedir” diyene inanmak ister. Hani yaygın bir söz var ya: “Aramakla bulunmaz lakin bulanların çoğu arayanlardandır” diye. 

Kişisel gelişimi biz ve ailelerimiz ne kadar bizim için istiyor. Bağımlılık mı? Bağlılık mı? Anne ve babalar, çocuklarını yetiştirirken bu konu üzerinde çokça düşünmeli ve olumlu davranışlar sergilemek için bir öğrenci gibi kendi tutum ve davranışlarını değiştirmek, olumlusunu alışkanlık haline getirmek için gerekirse destek alarak yeni yoldan yürümeliler.  

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisinin son basamağı olan; “kendini gerçekleştirme ihtiyacı” iyi anlaşılmalıdır ebeveynler tarafından. Unutmayalım ki, er ya da geç çocuklarımız bizsiz bir hayat sürecekler. Ve sizin yetiştirdiğiniz çocuğunuz sizinle gelecek nesiller arasındaki tek köprüdür. (Bazen öyle yerde öyle çağrışımlar yapar ki, insan beyni size, bir köşeye not alırsınız: “İvo Andriç, Drina Köprüsü, İletişim Yayınları” çocuklar için anne ve babaları işte o muhteşem köprüdür.)

Çocuklar gelişip büyürken, “yaşadıklarının çok da farkında değilmiş gibi” görünseler de, ilerleyen yaşlarında her sendeleyişte, çocukluğuna kadar iş gider dayanır. Her çocuk “istendik bir aile ortamına doğma hakkına” sahi olmalılar. Ama bunun aksi gruptakiler bu yazımızın konusu değil. Sevgi ortamında büyüyen, kendisini gerçekleştirebilmesi için “yüreklendirilen”, desteklenen çocuklar farklılıklarını hem bugün hem de gelecekte gösterirler. 

Kimi zaman anne / babalar çocuklarının gelecekte karşılaşması muhtemel olumsuzluklarla baş etmeleri için, onlardan “kapasitelerinin üzerinde sorumluluk” yükleyebilirler. Tekrar etrafınıza bakar mısınız; anne / babalarından görmedikleri sevgiyi evlatlarından görmek adına rolleri değişmiş / değiştirilmiş kişiler gördünüz mü? Çocukların kendi ayaklarının üzerinde durması hep istenir de, “aman bizden uzaklaşmasınlar diye, kolu kanadı budanmış” çocuklara denk geldiniz mi?

Bugün olumlu düşünmek istiyorum. Kısa bir süre kendinize ve ailenize odaklanın. Bugüne kadar “kendinizi geliştirmek için” siz ne yaptınız?” Anne ve babanız sizi ne kadar destekledi? Ve siz kendi çocuğunuzun “kendisini gerçekleştirmesi için” ne / neler yaptınız? Aile “güvenli liman” olmanın yanı sıra, kainata açılan bir “fırsat penceresi” de olmalı. Kendimizi sadece etrafımızdaki insanların bizler hakkında söyledikleriyle “kıyaslarsak” sonuç her zaman “doğru kapıya” çıkmayabilir. Kendimize de “objektif, tarafsız” bakabilmeliyiz.

Kişiselleştirilmiş bir “SWOT / GZFT Analizi”ne ihtiyacımız var. Birey olarak güçlü yanlarımız, zayıf ya da geliştirilmesi gerekenler neler? Fırsatlar ve tehditlerin farkında mıyız? Sözün özü dostlar kibre kapılmadan ama kendimize de haksızlık yapmadan, kendi durumumuz hakkında “aydınlanmaya” / “öz-farkındalığa” varmaya ihtiyacımız var.

Kişisel gelişim alanında okunacak yerli ve yabancı yazarların çok kıymetli eserleri var. Bu kitapların ortak özelliği sizde bir “kıpırdanma” başlatır sonrası sizin elinizde. Gelin üşenmeyelim, ertelemeyelim ve harekete geçelim. Bugüne kadar herşeyi sizin dışınızdaki sisteme yüklemiş olsanız da, bugün kendi içinize doğru yürümeye başlayın. Kendi ışığınızın önünden çekilin ve yola çıkın…

İyi yolculuklar…
…  
Kuran- Kerim’de; En'âm Sûresi 151. Ayette;
“Onlara şöyle de: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri bildireyim: O’na hiçbir şeyi ortak koşma­yın. Ana-babaya iyilik edin. Fakirlik korkusuyla ço­cuk­la­rınızı öldürmeyin; çünkü sizi de onları da biz rızıklan­dırıyoruz. Açık olsun, gizli olsun hiçbir günaha ve kötülüğe yaklaşmayın. Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. İşte bunlar, akıl erdirmeniz için Allah’ın size emrettiği hususlardır." (https://www.kuranvemeali.com/)
Peygamberimiz (S.A.V.) hadislerinde;
“Hiçbir baba, evladına güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” (Tirmizî, Birr ve sıla, 33)
“Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli olun!” (Müslim, Hibe, 13)
“Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davud, Zekat, 4 5)
https://www.islamveihsan.com/)

Canın Özünden, Can-ı Gönülden … 

Dr. Özcan Kars / drozcankars.yenibaskent@gmail.com / @drozcankars
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —