Kamuoyu; Bürokraside ki, tüm atamalarda; çok daha hassas davranılmasını! Bürokrasinin üstünden astına kadar ehliyet ve liyakat gözetilmesini! Kifayetsiz muhterislere fırsat tanınmamasını! Kerameti kendinden menkul isimlere makam teslim edilmemesini ve birtakım ailelerin kadrolaşmasına göz yumulmamasını, beklemektedir!
Peki, bazı ailelerin çevresinde dönmekte olan bir siyasi yapıdan toplum adına ne bekleyebiliriz ki? Bazıları bu işleri, Oyun zan ediyor gibi! Aile ismini kaldırdığımız vakit hiç bir başarısı olmayan kişiler ile nereye kadar gidebilirsiniz ki? Ya da nasıl bir başarı bekliyoruz?
Kamuoyu; Bürokraside ki, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının ciddiye alınmasını, iddia ve iftiralarla yıpranmış isimlerin dinlendirilmesini, beklemektedir!
Devlet ve Toplum hayatında, olmaz ise olmaz, adalet, kavramıdır! Adalet, toplumda; güveni, sosyal barışı ve huzuru da beraberinde getirecektir! Aksi halde, sosyal adalet ve toplumsal barış temin edilemez!
Toplumsal Barışın olmadığı toplumlarda, kargaşa – karmaşa ve kaos hakim olacağına göre! Doğa, boşluğu da kabul etmeyeceğine göre!
Ehliyetsiz ve Liyakatsiz kayırmalı ya da ayrıcalıklı kadrolar ve özellikle de belediyelerdeki nama yazılı ihalelere, son verilmeli!
İnsanların, toplum içinde birlik ve beraberlik içinde yaşaması, barış ve huzurun sağlanması, birbirlerine olan sevgi ve saygısı, hoşgörü ve adalet ilkesi, merhamet, ifade özgürlüğü ve hürriyet telakkisi ile sağlanır!
Devlet, her vatandaşına, geçim güvencesi, sağlık, eğitim, güvenlik, ehliyet ve liyakate uygun iş ve meslek, makam ve mevki gibi temel hak ve ihtiyaçlarını sağlamakla yükümlüdür!
Toplumsal barış; toplumu bir arada tutan yapı taşlarının arasındaki manevi harçlarla sımsıkı birbirine tutulur! Bu da toplumda, ahlaki ve hukuki değerlerin yaşatılması, insani değerlerin yüceltilmesi ile sağlanır!
Toplumsal barış kültürünün varlığı, toplumsal yapıların içinde var olan farklı grupların, ihtiyaç ve beklentilerinin, tüm ilişkiler üzerinden karşılanıyor olması anlamına gelmektedir!
Toplumsal barış için sosyal adaletin inşa edilmesi gerekir! Toplumun her üyesinin aynı temel haklara ve korumaya, fırsata, yükümlülüklere ve sosyal olanaklara sahip olduğu koşullara işaret eden bir adalet türüdür!
Sosyal adalet; toplum içinde yaşayan tüm fertlerin, insan olmak sıfatıyla sahip bulundukları her türlü sosyal ve ekonomik, siyasi hak ve özgürlüklerin eşitliğini temin ve emniyetini sağlamaktır!
Adalet, mülkün temelidir! Adalet güneşi batarsa, insanlar için yeryüzünde yaşamın anlamı kalmayacaktır!
Devlet, adalet ile yönetilir! Devlet, yalnız adalet ile sonsuzlaşır ve adaletsizlikle yıkılır! Neymiş efendim! Fakire ekmek yoksa zengine huzur yoktur!
Ehliyet, Liyakat ve Adalet, birbiri ile bağlantılıdır! Ehliyet, Liyakat ve Adalet; toplumsal güven, sosyal barış ve toplumsal huzuru da beraberinde getirecektir!
Peki, bize yakın olsun mantığında ve sadece sadakatin arandığı; ehliyetsiz – liyakatsiz ve kifayetsiz muhterisler ordusunun üst düzey makamlara atamaları ya da parti yönetimlerine alınmasına, ne zaman son verilecek?
Sonra da neden başarısız oluyoruz diye soruyorlar! Peki, Başarı ya da sonuç beklemeye hakkınız var mıdır? Ne yaptınız ya da ne ektiniz de ne bekliyorsunuz?
Beyler! Toplumu tanımayan ve topluma tepeden, yoğurdu dahi yumruğu ile yiyen, bakan çoluk çocuk ile bu işle kotarılamaz!