Sibel DURAK

Tarih: 22.10.2024 12:14

GEÇ KALMIŞLIK HİSSİ

Facebook Twitter Linked-in

Geç kalmışlık hissi; Hayatta fırsatların kaçtığı düşüncesinin verdiği içsel huzursuzluktur.

İstenilen hedefe ulaşamamak, beklentilerini karşılayamamak, kişinin kendisini başkalarıyla kıyaslamasına ve daha da kötüsü kendisini zaman zaman suçlamasına sebep olabiliyor. Aynı zamanda pişmanlık ve kaygı duygusu geç kalmışlık hissinin yaşattığı, kişiyi içten içe kemiren negatif duygulardır. 

Geç kalmışlık hissi yaşayan kişiler başkalarının hayatlarına bakıp, kariyer, aile hayatı, hayatta elde ettiği başarıları görerek kendisinin eline geçen tüm fırsatları değerlendirememiş, treni kaçırmış olduğunu düşünür. 

Her insan hayatında elde etmek istediği şeyleri ve başarıları toplumun çizdiği zaman çizelgesine uyması gerektiğini öğrenmiştir. Bu nedenle belli yaşlarda yapılması gerekenler olmayınca kendisini geç kalmış hissederek suçlamaya başlar. Belli bir yaşta üniversite okumak, belli yaşta evlenmek, mülk sahibi olmak, anne baba olmak gibi toplumun koyduğu zaman çizelgelerine uymak…

Ancak bilinmelidir ki; Geç kalmışlık hissi bir yanılsamadır. Çünkü her insanın kendi tekamül sürecinde yaşaması ve öğrenmesi gereken şeyler için belli bir zamana ihtiyacı vardır. 

İnsanların ilgi alanları, yetenekleri, zevkleri, duygularını yaşama şekli nasıl farklılık gösteriyorsa, hayatı yaşama şekilleri de farklılık gösterebilir. Çoğu insan toplumun çizdiği zaman çizelgesinde yaşamayı tercih etseler de bazı insanlar bu sınırlandırılmış çizginin dışında yaşamayı tercih ederler. Bundan dolayı da farkında olmadan kendilerini suçlu hissederler. Aslında bu kendi tercihleridir. Hayatlarımız seçimlerimizden ibaret olduğu için her seçimimizin getirdiği sorumluluğu almalıyız. 

Geç kalmışlık hissiyle başa çıkmanın en etkili yolu, kendine sevgi ve şefkatten geçer. Kendini başkalarıyla kıyaslamak yerine “ben böyleyim ve kendimi her halimle seviyor ve onaylıyorum” diyerek yaptıklarının sorumluluğunu almak kişinin kendisine ve yaptıklarına sahip çıkması çok etkili ve çok doğru bir davranış olacaktır. 

Hatırla, hayat sana geçmişte bir çok fırsat sundu ve bunlar sadece geçmişte verilmekle kalmayacak. Gelecekte sana sunulacak fırsatlar seni bekliyor. 

Geç kalmak diye bir şey yok sadece olması gereken var ve bilmelisin ki HER ŞEY ZAMANINDA GÜZEL


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —