Hasan ÇAY

Tarih: 01.10.2023 15:26

Göbekli Tepe'nin Keşfi

Facebook Twitter Linked-in

Göbekli Tepe'nin Keşfi Göbekli Tepe, aslında ilk olarak 1963 yılında Chicago Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığı ile tespit edilmiştir. Ancak bu ekipler, keşfettiklerinin antik bir yerleşim alanı olduğunu fark etmemişlerdir; çünkü bölgede kazı yapmamışlardır. 1963 yılında yaptıkları yüzey taraması sırasında bazı taşlar tespit etmişlerdir ve bunu Aseramik Neolitik'e ait olarak kategorize etmişlerdir. Bazı taş yüzeylerini (T şeklindeki sütunların üzerindeki yatay yüzeyleri) mezar taşı zannetmişlerdir. Bundan yola çıkarak, bölgenin tarih öncesi kalıntılarının Bizans mezarları ile örtüldüğü sonucuna varmışlardır. 

Göbekli Tepe, çok uzun yıllar boyunca tarım alanı olarak kullanılmıştır. Yerli çiftçiler, bölgedeki taşları sıklıkla yerinden oynatarak kazı alanının üst katmanlarına etki etmişlerdir. Hatta bazı sütunları, sıradan taş sanarak kırmışlardır. 

Tam olarak sonuca ulaşmamışla birlikte insanlığın başlangıcı olarak belirlenmiştir. 

ŞANLIURFA ve Mardin Adiyaman ve Hatay Türkiye’nin parlayan yıldızlardır. 

En kısa sürede para kazanmak isteyen tüccarlar ve yatırımcılar bu şehrlere yatırım yapmalarını tavsiye ederim, harika sonuçlar elde edeceklerdir.. 

Çocukluğumdan beri hep söylüyorum yine söylüyorum Musa’nın asası bölgede sadece Musa’nın ruhlu olan yöneticilerin önünü kesmekteler, bundan dolayı şehrimiz hak ettiği yerde değildir…

Bir dönem bana yetki verseler dünya güzellikleri göreceklerdir, ayrıca insanlık için harika şeyler meydana getirebiliriz… 

ŞANLIURFA TÜRKMENLER BİRLİK Başkanı… 

Hasan Çay


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —