Halil Volkan ATILGAN

Tarih: 19.07.2023 15:33

Görülmek İstenmeyen Gerçek: İkinci Aylan Bebek Vakası

Facebook Twitter Linked-in

GÖRÜLMEK İSTENMEYEN GERÇEK: İKİNCİ AYLAN BEBEK VAKASI

Her yıl yüzbinlerce kişi savaşın ve yokluğun gölgesindeki ülkelerinden başta Avrupa olmak üzere insanca yaşamı mümkün kılan ülkelere 'umut yolculuğuna' çıkıyor. Çoğu ahşap teknelerde çıkılan bu yolculukların geneli ise 'yaşamı' değil 'ölümü' çağırıyor.

Yüzbinlerce kişinin çıktığı yolculuk binlerce kişiye mezar olmaya devam ediyor. İlk kez 2015 yılının ağustos ayında kıyıya vuran bir bebeğin cesediyle gündem 'çok sesli' ayağa kalkmıştı. Aylan bebeğin ölümünün üzerinden 8 koca yıl geçti... Fakat Aylan bebekler bu koca sekiz yılda yine 'umut yolculuğunda' ölmeyi sürdürdü.

Henüz geçen ay, son yılların en büyük tekne faciasının yaşandığı Yunanistan'da 600'e yakın mülteci boğularak öldü. Faciadan kurtulan 104 kişiden biri olan Şahin Şeyh Ali gruptaki herkesin kaçakçılara 5 bin dolar ödediğini anlattı. '5 bin dolarlık ölüm'de Yunan güçlerinin yaptıkları çokça gündeme gelmişti. Fakat itildikleri, saatlerce denizin ortasında bırakıldıkları tekne faciası, aynı zamanlarda Titanik deniz yolculuğu için 250 bin dolar ödeyerek boğulanların gölgesinde kalan bir gündemdi...

Yine bir tekne faciasından kurtulan mültecilerden biri yaşananları "(Batarken) haykırdığım tek şey ‘elbiselerinizi çıkarın’ oldu, çünkü denizdeyken bunun yardımcı olacağını biliyordum. Ama kimseye yardım etmedim… Hâlâ kafamın içinde onların seslerini duyabiliyorum" diyerek ölen yüzbinlerin acısını yeniden yaşatmıştı.

Her 'umut' faciasında ölen bebekler haberlere 'İkinci Aylan bebek vakası' olarak geçmeye devam ederken en son 'ikinci Aylan bebek vakası' önceki gün İspanya kıyılarında görüldü. İspanya'da 3 ay önce batan düzensiz göçmen teknesinden 8 aylık bir bebeğin cansız bedeni çürümüş, beden bütünlüğü bozulmuş halde esasen kıyıya değil görülmek istenmeyen gerçekliğe vurdu.

Sadece bu yılın ilk altı ayında İspanya'ya gelmek için yola çıkan mülteci teknelerinde 951 kişi yaşamanı yitirdi. Kaçı Aylan bebekti?

Akdeniz'de tekne faciası, Kanada'da tekne faciası, Meriç Nehri'nde tekne faciası, Gökçeada'da tekne faciası, Fas kıyılarında, Nil Nehri'nde tekne faciası... Yerler değişiyor 'facia değişmiyor'.

5 bin dolarlık değil de 250 bin dolarlık olsaydı değişir miydi bilinmez ama gündemimiz, 'görülmek istenmeyen gerçeklik' değişene kadar bu: İkinci Aylan bebek vakası


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —