Bireyin başarılarını, mutluluğunu veya iyi şeyleri hak etmediğine inanmasıyla karakterize edilir.
Bu duygunun temelleri çocukluk travmalarına dayanır. Çocuklukta ebeveynler yada otorite sayılan kişilerin bilinçsiz ve istemeden yaptıkları telkinlerinden dolayı oluşan negatif bir duygudur.
Hak etmeme duygusunun nedenleri, etkileri ve başa çıkma yolları...
Bireyin kendine değer verme duygusu düşükse, başarılarını veya iyi şeyleri hak etmediğine inanabilir. Düşük özsaygı, bireyin kendini yetersiz ve değersiz hissetmesine yol açar.
Negatif İçsel Diyalog; Kendine yönelik olumsuz düşünceler ve eleştiriler, hak etmeme duygusunu besler.
Geçmiş Deneyimler ve Travmatik Olaylar; Geçmişte yaşanan travmatik olaylar veya duygusal yaralanmalar, bireyin kendini değersiz hissetmesine neden olabilir.
Başarısızlıklar; Geçmişteki başarısızlıklar ve hatalar, bireyin gelecekteki başarılarını hak etmediğine inanmasına yol açabilir.
Sosyal İzolasyon; Birey, kendini hak etmeme duygusuyla sosyal etkileşimlerden kaçınma eğiliminde olabilir. Bu durum, yalnızlık hissinin artmasına ve sosyal destekten mahrum kalmasına neden olabilir.
Hak Etmeme Duygusuyla Başa Çıkma Yolları diye sıralayacağımız çok fazla çıkış yolu yok. Pozitif düşünme gibi davranışlar bu duygunun üstesinden gelmek için çok etkili olmaz, sadece geçici rahatlamalar sağlar.
Hak etmeme duygusunun üstesinden gelmek için bilinçaltı çalışmaları veya NLP teknikleri kullanılması doğru bir çalışma olur.