Mustafa Taha ÇITLIK

Tarih: 01.07.2023 12:06

Keffâret Kuramı Üzerine

Facebook Twitter Linked-in

Keffâret Kuramı Üzerine

İnsanoğlunun zihninde  bir şeylere inanma fikri herzaman vârolmustur. Bir şeye inanmadığını anlatmaya çalışan bir kimsenin bile aslında bir şeyin varlığının olmadığına inanması bunu açıkça ortaya koymaktadır. Her ne kadar bilim bunun sonradan kazanılan bir olgu olduğunu savunsa da İslam medeniyetinde bu inanç gerçeğinin yaratılıştan olduğu kabul edilir. İslamî Terminolojiye göre Bezm-i Elest olarak bilinen  bu kavrama göre daha insanoğlunun bedenleri yaratılmadan önce ruhlar Allah'ın varlığını ve ulûhiyetini kabul edip ikrar eder. Bu anlayış insanın doğuştan İslam dinine meyli olduğunu ve inancın ruhumuzun bir parçası olarak doğumdan itibaren zihnimizde var olduğunu göstermektedir. Dünya üzerinde yaşayan insanların tarihten bugüne çeşitli inançlara sahip olması ve daha da önemlisi   bir şeye inanma isteğinin insanda hep varolması  İslamda ki Elest Bezmi kavramının ne kadar tutarlı bir hakikat oldugunu ortaya koyar. İnsanın hayatında  karşılaştığı birçok zorluklar ve sıkıntılar vardır. Pek çoğumuz için  bu zorlu eşikler hayatımıza yön veren ya da bizi çıkmaz sokaklara  iten kâbuslar olur. Aslında farkında olmasak da bu kâbusları ya da karşılaştığımız güzellikleri her zaman inandığımız değerler doğrultusunda yorumlarız. Bilimselliğin hayatta herzaman ön planda olduğunu düşünen bir kimse için Edward Murphy gibi "ters gidecek olan herşey ters gider." kuralı gereği karşılaştığımız zorlukları Murphy kanunları ve olasılık üzerine kurarız. Ya da Hint yarım adasında yaşayan ve Hinduizme inanan birisi için  tanrı  Vişna'nın cezalandırması veya karmanın girdabı olarak yorumlanır. Hıristiyan bir kimse için ise bunları İsa'nın hatalarının sonucuna katlandığını ardından onun çarmıha gerilmesi  ile ızdıraplarının sona erdiğini düşünmesidir.  pek çok inanan insan gibi bizde dünya çilelerini inandığımız değerlerle bu şekilde irtibatlandırırız. Her inanç sahibi insan inandığı dinin ya da ideolojinin kendisine tutarlı ve doğru bir çıkış yolu vermesini, karşılaştığı  iyi ve kötü şeylerin mutlaka inancı doğrultusunda mantıklı bir açıklamasının oldugunu kabul etmek ister.  Bunu bulamayan insanoğlu  kendini inançsızlığa yada  göremediği çıkış kapısını hayatına son vermekle bulacağına inanarak intihar eylemine yönelir. Sonuçsuz ve sebepsiz  kötülük sancıları üzerine  intihara meyleden,  sıkıntılarının herzaman aleyhine  olduğunu düşünerek hayata küsüp depresyona giren günümüz insanın sayısı ise her geçen gün daha da artmaktadır. İşte tam bu noktada İslam'ın keffaret kuramı devreye girmelidir.

İslam dininin gösterdiği çıkış yolu  Kuran ve Sünnette yer alan keffâret anlayışıyla yorgun ve üzgün sînelere  tutarlı, aklî ve gerçek çözüm yolu bahşeden yönleriyle  şifâ verir. Kurân-ı Kerîmde bu sistem  "Her kim Allahtan sakınır ve sabrederse Allah  iyi kimselerin yaptıklarını zayi etmez." (Yusuf: 90) Şeklinde vahiy ile garanti altına alınmış ayrıca  Hz.peygamberin (s.a.v) hadislerinde ise  dünya hayatının ve insan olmanın verdiği  imtihanların sebebiyle Allah’ın, mümin kişinin günahlarını dunyada iken affettigini bildirir. Nitekim Hadis-i şerîf şöyledir; “Allah, ayağına batan bir diken veya başına gelen daha büyük bir sıkıntıdan dolayı Müslümanın günahlarını, ağacın yapraklarını döktüğü gibi döker. (Buhari: Merda, 3) Bir başka Hadis-i şerifte ise; "herhangi bir müslümanın başına hastalık gibi sıkıntılar gelirse, Allah onlar sebebiyle onun günahlarını ağacın yapraklarını döktüğü gibi döker. (Buhârî: Merda,13) Görüldüğü gibi İslam, ona   inanan kimselere vermiş olduğu bu kutlu keffâret kuramı sayesinde  günümüz dünyasında insanın karşılaştığı zorlukları ve  aşılmaz sanılan engelleri diğer  inanç sistemlerinin fevkinde bir kuram ortaya koyarak  müslümanlara herzaman kazanmayı vaad etmektedir.

  Sonuç olarak kapanmaz  görülen yaraların, depresyon ve  intiharların çözümü İslam'ın keffâret kuramındadır.  Böylece hiçbir zaman  kaybettirmeyen inanç sistemine sahip olan İslam dini mensuplarına farkındalık kazandırıp şükür vesilesi kılmak, hayatında aşılmaz zannettiği eşikleri tutarsız ve asılsız inanç sistemlerinde arayan kimselere doğru  bir yol sunmak dileğiyle ... Selam ve muhabbetlerimle...

Mustafa Taha Çıtlık

D.İ.B Vaiz


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —