Mehmet BOZKUŞ


KRİZ KAOS VE İSTİKRAR

Uluslararası krizler enerji, siber saldırılar, ticaret savaşları, İnsanlık vicdanı ve toplumsal ahlak ve bütünleşme, olmak üzere bir çok soru kriz ve kaosların yenilenen dünya düzeninde çözüm araması gereken konular olarak yerini almaktadır.


21.Y.Y kriz ve kaos üzerinden dünyanın sömürülen ülkeleri ve kriz ve kaos türlerinin özelliklerine göre toplumları yönetme ve yeteneğini elinde bulunduran ülkelerin 21.Y.Y küresel ölçekli kriz ve kaos ölçeğinde sömüren ülkeleri de etkilemeye başladığı bir süreçten geçilmektedir. 

Uluslararası kurum ve kuruluşlar ile hukuk sisteminin yok sayıldığı yenilenen dünya düzeninde, kriz ve kaoslar üzerinden dünya şekillenme süreci mi yaşayacağı sorularını gündeme getirmektedir.

İstikrar ülkeleri olarak görülen gelişmiş refah toplumlarında ortaya çıkan toplumsal krizlerin boyutlarının değişmeye başladığı görülmektedir. 

Irkçılık ve milliyetçilik toplumlar üzerinde etkisini artırmaya başlarken küresel vicdan sesinin insan hakları üzerine bilinçlenmeye başladığı bir süreç ile insanlık teknolojik esirliğin etkisinde olmasına rağmen sağ duyulu davranış biçimini de ortaya koyduğu görülmektedir. 

ABD,AB gibi refah toplumu olan ülkelere yerleşmek isteyen, geri kalmış ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, gelişen ülkelerin insan kitlesinin toplumsal yapısına bakıldığında refah toplumu olan ülkelere doğru göç ve iltica ve mülteci konumu ile yerleşmek istedikleri döneminde sonuna doğru yaklaşıldığı görülmektedir. 

Siyasi ve ekonomik istikrara sahip ülkeler siyasi istikrarlarını ırkçılık ve milliyetçilik ideolojileri içeren siyasi partilerin güçlenmesi karşısında şimdilik sadece seyirci konumunda oldukları görülmektedir. Bunun nedeni ise gücü elinde bulundurmalarından kaynaklanmakta ve ülke içinde yönetebilme becerisini şimdilik birlikte göstermeleridir. 

Halkın gücü karşısında hiç bir gücün durmayacağı ve refah toplumlarının refahlarını diğer ülke insanlarıyla paylaşma oranları artıkça bu durum karşısında bu ülkelerinde iç kriz ve kaos ortamına doğru yol aldıkları görülmektedir.

Kültürel birliktelik olmayan yapılar arasında çatışma kültürü en ön plana çıkacak ve geçmişi kirli olan Batı dünyası tekrar vahşi yapısı ile savaşlar dönemine doğru yol alacaktır. 

Güçlü siyasi liderler dönemi olarak görülen 21.Y.Y hızlı karar alan ve uygulayan teknolojik olarak gelişmeye doğru adımlar atan ülkelerin dünyanın yeni istikrar ve düzen kurucu ülkeleri olacağı gerçeğini görmeleri ve güvenlik konseptlerinde yaşadıkları sıkıntıları çözmedikleri sürece hedefe ulaşmaları zor görülmektedir. 

Kriz ve kaos dan beslenen ve ülkeleri sömüren Batı dünyası yeni istikrar ve güç merkezleri oluşumuna karşı kriz ve kaos politikalarından vazgeçmedikleri sürece ekonomik olarak küçülmeye, parçalanmaya doğru yol alacakları yeni dönem ve güçlü ülkeler ile karşı karşıya kaldıkları gerçeğini görmeleri gerektiğidir. 

Siyasi istikrara sahip ülkelerin toplumsal bilinçlenme süreçlerini doğru yönetmeleri dahilinde yeni güç merkezleri olacakları aşikârdır.

Dünya yeni ittifaklar ve yapılanmalar döneminde doğru yapılanma v e süreci yönetme başarısı gösteren ülkelerin tarımdan, sanayiye, enerjiden kültürel bilinçlenme de dahil olmak üzere insan kaynaklarının doğru yönetmelerinden geçtiği bilinmelidir. 

Yapay zeka döneminden geçen dünya şunu asla unutmamalıdır . Yapay zeka üretimini de yapan insan kaynaklarıdır.

Doğru yönetilen insan kaynakları ülkelerin barış ve huzur ortamında yaşamlarını sağlarken ekonomik olarak büyümelerini, teknolojik yatırımlarını doğru yönetmelerini ve istikrar adası olarak yenilenen dünya düzeninde en güçlü ülkeler olacaklardır. 

Kaos dünyasında kaos ile hedeflerinin neler olduğu toplumsal bilinçlenme ile insan kaynaklarına net bir şekilde anlatılmalı ve sömüren ülkelerin ülke içlerinde kurdukları yerli ve milli olmayan bütün yapılara karşı yeni yapılar ortaya koymalı ve buraların değerler merkezi olmasını sağlamalıdır.

ABD,AB ülkeleri insanlarının yalnızlık içinde sadece bencil birer topluma dönüştükleri günümüzde Gazze deki gelişmeler karşısında yönetimlerinin duyarsız kalmasına rağmen küresel vicdan olarak Gazze’ye destek vermeleri insanlık adına kazanç o ülke yönetimleri adına kayıp olarak yerini almaktadır. 

Küresel vicdan sorumluluğunu hissetmeyen yapıların ve ekonomik yapıların toplumsal vicdan ve bilinçlenme karşısında yeni arayışlar ile bilgi kirliliği ve tehdit yapılanmalarıyla yerini aldıkları görülmektedir. 

BM beş daimi üyesi ve karar alınma mekanizmasında çıkacak kararları veto hakkına sahip olan ülkelerin yapısı iyi analiz edildiğinde dünya ülkeleri için kriz ve kaos üreten ve sömüren ülkeler olduğu gerçeğini görmemiz gerekmektedir.

Türkiye ‘’Dünya Beşten Büyüktür’’ ile insanlık adına adil ve eşit paylaşımcı bir dünya düzeni için dünya kamuoyunu yenilenen dünya düzeni için gerekli olan politikayı net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Antalya Diplomasi Forumunda ise Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN bir adım daha ötesini söyleyerek ‘’İNSANLIK BEŞTEN BÜYÜKTÜR’’ Ülkelerin ve İnsanlığın geleceğini ve yönünü belirleme zamanının geldiğini net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Değişim, dönüşüm ve çok seslilik dönemine giren dünya kriz ve kaos ortamında çıkmanın yollarının neler olacağını incelerken; Mevcut düzenin değişim sürecinin başladığını, Ülkeler ve İnsanlar için değişen tehdit algılarını, Güvenin yok olmasının önüne geçilmesine, Güvenlik konseptlerinde değişen dengeleri, İnsanlık geleceği mi Silahlanma mı, Küresel ölçekli mesleklerin yerini alacak robotik teknoloji ,yapay zeka , Hukuk tanımazlık ve yeni hukuk sisteminde kati uygulama ve caydırıcılık etkisi, BM geleceği günümüzün sorunları karşısında yetersiz kalması, Yeni dünya da meşruiyet krizi, Güçlü Liderlik ve ülke yönetimleri, Küresel mücadele ve diplomasi yolu, Siyasal akıl ve kültür, Çatışmaların diyaloğu, Kutuplaşma yerine ortak akıl ile hareket etme yeteneği kazanabilme, Güç yarışı yerine küresel vicdan ile toplumsal sorunları aşabilme, Terör ve terör yapıları üreten ülkelere karşı yeni politikalar ortaya koyabilme, Çok kutupluluk çağında ortaklık ve müttefiklik yapıları, Uluslararası toplum için adil yaşam ve vicdan Göç, insan kaçakçılığı, Bilginin yolculuk hızının doğru bilgi ile ortaya çıkarılması, Uluslararası krizler enerji, siber saldırılar, ticaret savaşları, İnsanlık vicdanı ve toplumsal ahlak ve bütünleşme, olmak üzere bir çok soru kriz ve kaosların yenilenen dünya düzeninde çözüm araması gereken konular olarak yerini almaktadır. 

Gerçek olan ile doğru olanı ayırt eden insanlık kaos ortamında çıkacaktır. Dünya krizlerinde GÜÇ değil, HAK hakim olacağı istikrarlı bir dünya var olmasıdır.

MALDİVLER İSRAİL PASAPORTLULARA GİRİŞ YASAĞI GETİRDİ

KKTC'DEN ORTA ASYA ÜLKELERİNE TEPKİ

NATO Genel Sekreteri Rutte: Ukrayna'daki barış sürecine müdahale etmek istemiyorum

Çin, ABD'den Boeing uçakları ithal edilmesini yasakladı'

ÇİN'DEN KRİTİK HAMLE

Canan Dağdeviren tarih yazdı: Giyilebilir Ultrason Cihazı, Atatürk'ün fotoğrafıyla birlikte uzaya gönderildi

ABD'DE DEPREM

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 50 BİNİ AŞTI

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar: Rusya'yla direkt uçak seferlerinin başlamasını umuyoruz

TACİKİSTAN'DA 5,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47

YAZARLAR