İki testinin çarpışması sonucunda biri mutlaka kırılacaktır! Peki, testiler çarpışmadan bir çözüm yolu bulanabilir mi? Çözüm bulunamaz ise sonuçlar nereye ve nerelere kadar varacaktır?
İki testinin çarpışmasından sadece testinin biri mi kırılacaktır? İki testinin çevresinde bulunan ve kümelenenler, ne kadar hasar alacaktır?
Dünya, yeni bir değişim, denge ve yeni bir düzenin arifesindedir! Peki, DENGE; birinci ve ikinci dünya savaşlarında olduğu gibi KANLI ve SANCILI mı olacak?
Ya da, Yeni bir DENGE; İki testinin çarpışması akabinde mi, yoksa çarpışmaya gerek kalmadan mı kurulacaktır?
16 Mayıs 1916 tarihinde, Britanya İmparatorluğu ve Fransa arasında yapılan, daha sonra Rusya’nın da katıldığı, Osmanlı İmparatorluğunun Orta Doğudaki topraklarının paylaşılmasını öngören, gizli, Sykes – Picot Antlaşmasını hatırlatmak isterim!
Dünyada meydana gelen, tüm suikast, patlama, olay ve olguların arka planında, Küresel iki EKOL ve GÜÇ arasındaki, hegemonya, rekabet ve mücadelesini görmeden, ne olduğu ya da nereye varılmak istenildiği anlaşılmayacaktır!
Küresel iki EKOL ve GÜÇ, hegemonya ve nüfuz, ekonomik ve askeri olarak her alanda ve her bölgede, kıyasıya bir rekabet, mücadele ve bilek güreşi halindedir!
Küresel iki GÜÇ ve EKOL arasında ki mücadele ve bilek güreşi, birinci Dünya Savaşı galipleri ve ikinci Dünya Savaşının galipleri arasında geçmektedir!
Birinci dünya Savaşı sonrası, emperyalist planlar çerçevesinde, cetvel ile çizdikleri haritalar ve sınırlar, bir bir yırtılmaya ve yok hükmüne düşmeye başlamıştır!
Dünya, Soğuk Savaş sürecinde olduğu gibi iki blok arasında gel git yaşamaktadır! Doğal olarak gel git yaşayan ülke ve bölgelerde, hesap ve planda olmayan, olay ve olgular meydana gelmektedir!
İkinci Dünya Savaşın akabinde, Birinci dünya Savaşında elde etmiş oldukları hegemonya ve nüfuz alanlarının büyük bir kısmını kaybeden emperyalist güçler, yeniden dünya sahnesinde yer alma mücadelesi olduğunu, bir kenara not edelim!
Aksi halde, dünya üzerinde ve bölgemizdeki, tüm ekonomik kaos ve siyasi türbülans, olay ve olguları, ya kör dövüşü olarak görmeye ya da spontane meydana geldiği şeklinde; okumaya, anlamaya ve yanlış yerde konum almaya devam ederiz!
Bugün de, Küresel iki EKOL ve GÜÇ arasında, Dünyanın Barış ve Huzuru, SOĞUK SAVAŞ benzeri Yeni bir DENGE adına, yeniden; sınırlar – konferanslar ve anlaşmalar silsilesi kurulamaz ise dünya ve dünya halkları adına, yandı gülüm keten helva demektir!
1 -) Atlantik Bildirisi; 9 Ağustos 1941 tarihinde Müttefikler, II. Dünya Savaşı sırasında, savaşın yürütülmesini sağlamak ve zafere ulaşabilmek için alınacak önlemleri saptamak maksadıyla, ABD Başkanı Franklin Roosevelt ile Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill arasında olmuştur!
9 Ağustos 1941 tarihinde yapılan toplantı sonucunda; iki devlet topraklarını genişletmek istemediklerini, bütün uluslara sınırları içinde güvenle yaşamak olanaklarını sağlayacak bir barışın yapılmasını arzuladıklarını bir bildiri ile açıklamıştır!
2 -) Cazablanka Konferansı; 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Cazablanka şehrinde düzenlenen toplantı! 14 Ocak – 24 Ocak 1943 tarihleri arasında gerçekleşen konferans Hitler karşıtı gizli bir toplantıdır!
Konferansa Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt katılmıştır. 1943 yılında gerçekleşen konferansa Rusya’da davet edilmiş! Fakat Almanya’nın Rusya’ya düzenlediği Barbarossa Harekatı devam ettiği için Stalin konferansa katılamayacağını bildirmiştir!
3 -) Kahire konferansı; II. Dünya Savaşı sonra Uzak Doğu’daki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla, ABD Başkanı Franklin Roosevelt, Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill ve Çin Cumhuriyeti’ni temsilen Çan Kay Şek arasında; 22 – 26 Kasım 1943 tarihleri arasında Kahire’de yapılmıştır! Kesin bir sonuca varılamayan konferansın yapılmasında Moskova Konferansı’nda görev alan dışişleri bakanlarının üç devletin liderlerinin bir görüşmede bulunmaları gerektiğine karar vermesi etkili olmuştur! Stalin’in isteği üzerine Tahran seçilse de düzenlenen konferansta Uzak Doğu meselelerinin görüşülmesi planlandığı için Çin Cumhuriyeti’ni temsilen Çan Kay Şek’in de yapılacak görüşmelere davet edilme teklifinin Stalin tarafından kabul edilmemesi üzerine, Churchill ile Roosevelt hem Çan Kay Şek ile görüşmek hem de Tahran’da yapılacak konferansa birlik içinde katılmak amacıyla Kahire’de bir araya gelmiştir!
4 -) Washington Konferansı; 12 – 25 Mayıs 1943 tarihleri arasında Washington, D.C’de düzenlenmiştir! Bu bir İkinci Dünya Savaşı Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri hükûmet başkanları arasındaki stratejik toplantı. Bu, 20. yüzyılın üçüncü konferansıydı (1941, 1942, 1943), ancak ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’na katılımı sırasında gerçekleşen ikinci konferanstı. Heyetlere sırasıyla Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt başkanlık etmiştir!
Churchill ve Roosevelt iki günde bir Beyaz Saray’da bir araya gelmiş, İngiliz ve Amerikan askeri liderleri her gün Federal Rezerv Binası’ndaki Yönetim Kurulu Odasında bir araya gelmiştir!
5 -) Moskova Konferansı; 1943 yılı Ekim ayında Moskova’nın Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği ve Çin’in katılımıyla gerçekleşen bir toplantı! Tahran Konferansı müttefiklerin ilk buluşması! Konferansa Birleşik Krallık’tan Sir Anthony Eden, ABD’den Cordell Hull, Sovyetler Birliği’nden Vyacheslav Molotov ile Çin Dışişleri Bakanı katılmıştır!
6 -) Quebec Konferansı; İtalya’da Mussolini’nin birdenbire düşmesiyle ortaya çıkan yeni durum karşısında, ikinci cephe meselesini yeni bir açıdan ele almak amacı ile, 14 – 24 Ağustos 1943’te Churchill ve İngiliz Genelkurmayı ile Amerikan Genelkurmayı arasında Québec’de yapılmıştır!
Almanya’nın bombalanmasına devam edilmesi ve İtalya’nın işgal edilmesine de karar verilmiştir. Ayrıca nükleer silah geliştirilmesi amacıyla bilgi paylaşımını öngören gizli bir anlaşma da imzalanmıştır!
7 -) Tahran Konferansı; 28 Kasım – 1 Aralık 1943 tarihleri arasında, Müttefik liderler, Joseph Stalin, Franklin D. Roosevelt ve Winston Churchill katılımıyla, SSCB’nin Tahran Büyükelçiliği’nde gerçekleşen ve o ana dek ilk kez tüm Müttefik liderlerin (ABD, Birleşik Krallık ve SSCB) katıldığı bir strateji toplantı! 22 – 26 Kasım 1943 tarihlerinde yapılan Kahire Konferansı’ndan hemen sonra yapılan bu liderler zirvesini, 1945 yılında yapılan Yalta Konferansı ve Potsdam Konferanları takip etmiştir! Üç lider, toplantıya ajandalarındaki farklı gündemlerle başlamış olmakla birlikte, Nazi Almanya’sına karşı yeni bir cephe açılması konusunda oy birliği ile aldıkları bir kararla toplantıyı sonlandırmıştır!
8 -) Potsdam Konferansı; 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının teslimiyetinden sonra, 17 Temmuz 1945 – 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’in 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı’nda düzenlenen ve Churchill ( Birleşik Krallık Başbakanı, Temmuz 1945’te İşçi Partisi’nin genel seçimi kazanmasından sonra Attlee), Truman ( ABD Başkanı ) ve Stalin (Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı) olmak üzere “Big Three” (Üç Büyük) katıldığı toplantı!
Konferansın başlıca konuları; Nazi Almayasının işgal ettiği topraklarının geri alınması, Avusturya’nın Almanya’dan ayrılması, Almanya’nın demokratikleştirilmesi, Almanya, Avusturya’nın yanı sıra Berlin, Viyana’nın bölünmesi, savaş suçlularının yargılanması vb. maddeleri kapsamaktadır!
9 -) Trident Konferansı; Amerikalıların diğer ülkeler üzerinde etkili olması nedeniyle dünya liderliği üzerindeki hakimiyetin değiştiğini göstermektedir. ABD’nin girişimleri, Müttefik askeri kaynaklarını iki katına çıkarırken, Britanya, bazı taleplerinden taviz vermek zorunda kalmıştır! ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı General George Marshall, daha önce İngiltere’nin egemen olduğu savaş çabalarında Amerikalıların rolünü artırmak amacıyla bu değişikliğe öncülük etmiştir!
10 -) Yalta Konferansı; II. Dünya Savaşı sırasında 4 Şubat – 11 Şubat 1945 tarihleri arasında SSCB’nin önde gelen tatil yeri Yalta’nın 3 kilometre güneyinde bulunan Livadia Sarayı’nda düzenlenen ve Churchill ( Birleşik Krallık Başbakanı ), Roosevelt ( Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanı ) ve Stalin ( Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı ) olmak üzere ” Üç Büyük ” ( Big Three ) katıldığı bir toplantı!
Konferansın başlıca konuları; Polonya topraklarının değişimi, Almanya’nın bölünmesi ve SSCB’nin Japon İmparatorluğu’na savaş ilan etmesi!
Birleşmiş Milletlerdeki veto yetkisi bu konferansta kararlaştırılmıştır! Bunun haricinde gizli oturumlarla özellikle İsrail yanlısı toprak paylaşımlarının yapıldığı yeni bir dünya düzeninin temellerinin atıldığı ifade edilmektedir!
Soğuk Savaş ( 1945 – 1991 ) sırasında ABD ve SSCB, hegomonya alanlarındaki ( arka bahçeleri olarak da anlaşılabilir ) ülkelerin kamp değiştirmesini önleyen bir mutabakata varmıştır! 2. Dünya Savaşı sonrasının küresel güçler ve jeo-stratejik akslar dengesini belirleyen anlaşmalardan birisidir!