Gökalp ŞENTÜRK


PROF. DR. TURAN AKKOYUN YÖRÜK KÜLTÜRÜNE MEDYA YOL HARİTASI ÇİZDİ

Yunus Emre’nin nefesiyle bugüne erişen “bu dünyadan gider olduk, kalanlara selam olsun”; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruzun başlamasından hemen öncesindeki eminliğiyle “gidip, Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” ifadeleri Yörüklerin duruşları, inançları, maneviyatı ve ebedi yürüyüşünü aksettirir.


Güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar hareket halinde bulunan Türklerin Rumeli ve Anadolu’da konar-göçer yaşayan, ana geçim kaynaklarının başında hayvancılık olan ova ve yaylalarda mevsimlere göre kara çadırlarda oturan Oğuz Türkleri Yörükler olarak tanımlanmakta, İç ve Doğu Anadolu başta olmak üzere bazı mıntıkalarda da Türkmenler ismiyle anılmaktadır. Konuya dair Ulusal Hakemli Türkay Akademi Dergisinde “Yörük Kültürü ve Medya Ürününe Aktarımı” başlıklı bir makale kaleme alan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı; Ulusal ve Uluslararası Projeler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun Sökeli Merhum Mehmet Eröz, Kırşehirli Merhum Erol Güngör, Osmaniyeli Ruhi Ersoy, Gaziantepli Hakan Altıntaş, Denizlili Devrim Alkaya gibi konuya hassasiyetle yaklaşan akademisyenlere de işaret ederek yakın ve uzak vadeli bir medya yol haritasını çizdi. Buna göre;

 “Çadırını kurduğu, postunu serdiği yeri” “Türk mülkü” haline getiren Yörükler, yazın yaylaklara kışın ise kışlaklara gecikmeksizin hep ve her vakit zamanında göç ederek hayatlarını sürdürmektedir.

Onlar, Anadolu'nun hatta alemin dört bir yanını dolaşmış, yerleşik yaşama geçiş yapmış olmalarına rağmen göç heyecanını ve ruhlarını korumuşlardır. Tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi birçok alanda önemli katkılarda bulunmuş olan Yörükler, zengin kültürel mirası, folkloru ve özgün yaşam biçimleri ile Türkiye'nin kültürel çeşitliliğine büyük bir zenginlik katmaktadır. Vatan müdafaasında “gözünü kırpmadan” şehadete yürümekte her hangi bir tereddüt göstermemektedirler. Milli Mücadele yıllarında pek çok Yörük kadını ve kızı düşmana göz açtırmayıp Türk’ün bağımsızlık ateşini yüklenmede üstlendikleri görevlerde fazlasıyla muvaffak olduğu hem toplumsal hafızada, hem de ana materyallerde yer almaktadır.

Yunus Emre’nin nefesiyle bugüne erişen “bu dünyadan gider olduk, kalanlara selam olsun”; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruzun başlamasından hemen öncesindeki eminliğiyle “gidip, Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” ifadeleri Yörüklerin duruşları, inançları, maneviyatı ve ebedi yürüyüşünü aksettirir.

İletişim bilimleri kapsamında bilhassa yerel ve bölgesel imkanlar dahilinde düzenlenen etkinlikler medyada yer bulmakta toplumsal hafızayı güçlendirmektedir. Bu vesile ile bazı makalelerin kaleme alınmakta olması farkındalığı daha da yukarılara taşımaktadır. Mizansen, sinematografi, kurgu ve ses ögelerine sahip filmler hem sanatsal, hem bilimsel açıdan etkili olabilmektedir.  Bunlar bir filmin tarzını (görünümünü ve hissini) yaratan ögeler kadar içerik olarak da önem arz etmekte, toplumsal hafızayı pekiştirmekte, ilgililere belge nitelikli materyaller aktarmaktadır.

İsimleriyle afişe edilmesi yanı sıra içeriğinde araştırma konusunu barındıran sinema eserleri sınırlı sayıda olmakla birlikte farklı yönetmenlerin farklı türlerdeki filmleri dikkat çekmektedir. Her biri akademik değerlendirmelerini beklemektedir.

Prof. Dr. Turan Akkoyun’un başkanlığında hazırlıkları son aşamaya gelen Yörük Çalıştayının Aydın ve havalisi başta olmak üzere Türk Dünyasına kültürel kazanım sağlaması beklenmektedir.

 

ENERJİDE MERKEZ ÜLKE :TÜRKİYE...

RUSYA SALDIRI BAŞLATTI!...

Donald Trump, Kasım Seçimlerinde Aday

Trump'a suikast girişimi

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ YAZDI: "5 TEMMUZ 2009 URUMÇİ KATLİAMI"

Gazetecilerin Diaspora Faaliyetlerine Destek Kamu Birliği Başkanı Fuad HÜSEYİNZADE Yazdı: "Azerbaycan Gerçekleri"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, "ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMIŞTIR"

Resul DAĞSARAY SDE İçin Yazdı: "İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi; Güç Oyunlarında Yeni Bir Cephenin Defakto Olarak Tanımlanma Sahnesi"

Gazeteci Yazar Mesut Haray Yazdı: "Güney Azerbaycan Milli Hareketi: Özgürlük, Adalet ve Ulusal Devlet Hedefiyle Mücadeleye Devam"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ İSRAİL'İN OLASI LÜBNAN SALDIRISI HAKKINDA ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR