Gazeteci Yazar Fatma YILMAZ


SAVAŞ VE ÇOCUK

Büyüklerin neredeyse yüz yıldır yaptığı savaş, anlaşmazlık, çekişme ya da adı her neyse, bugün suçsuz çocuklardan çıkmamalı


Yıllardır devam eden bir savaştan söz ederken, tarihin tüm tozlu raflarını karıştırıp -şurada bu suçlu, burada o suçlu- gibi cümleler kurulabilir. Haklıhaksız fikirleri yürütülebilir ve ortada adil bir savaş varsa dünya ikiye bölünüp taraf olabilir. Fakat burada -eğer vicdanlar ikiye bölünmesiyse- konuşulması gereken ilk ve en önemli etken şüphesiz çocukların eziyet edilerek öldürülmesidir. 

Hamas' ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yaptığı ve asker, çocuk, yaşlı, kadın farkı gözetmeksizin önüne geleni öldürdüğü saldırıda çoğunluğu sivillerden oluşan 2000 kişi hayatını kaybetmiş ve 250 kişi rehin alınarak Gazze’ye götürülmüştü. Buradan bakıldığında kimilerine göre İsrail haklı, 

Kimilerine göre Filistinliler ‘dedelerinin sattığı topraklar üzerinden’ hak iddia ediyor, 

Kimilerine göre  Hamas İsrail’e saldırmış olsa da bunun cevabı siviller üzerinden verilmemeli, 

Bana göreyse İsrail’den olsun Filistin’den olsun, çocuklar günahları yokken önüne geleni öldürenler tarafından ya da hiçbir suçu yokken uykularında bombalarla öldürülmeyi hiçbir şekilde hak etmiyorlar. Hangi savaş 15 bin çocuğun öldürülmesine değer! 

Ölüm bir yana binlerce çocuk yeterli besin ile temiz suya ulaşamaz durumdalar. Maalesef çocuklar ciddi yaralanmalarla, sakatlanmalarla, enfeksiyonlarla ve ciddi psikolojik ve ahlaki sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. 

Büyüklerin neredeyse yüz yıldır yaptığı savaş, anlaşmazlık, çekişme ya da adı her neyse, bugün suçsuz çocuklardan çıkmamalı. 

Hayata yeni başlayan bir çocuk düşünün; dünya hakkında bilmesi gereken ilk şeyin sevgi olması gerekmez mi? Bu çocuklar sevgiden önce açlıkla, kanla, dehşet verici bir savaşla dahası ölümle tanışıyor... 

Hal böyleyken bana göre işin en trajik taraflarından biri ise Gazze’yi “çocuk mezarlığı” olarak tanımlayan Birleşmiş Milletlere, Gazze’yi çocuk mezarlığı haline getiren bir ülke olan İsrail’in üye olması oluyor...  

Oysaki BM’nin çocuk hakları bildirisinde  “Taraf Devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler” maddesi mevcuttur. Buna göre nasıl olurda bir ülke üyesi olduğu bir topluluğun kurallarına uymaz. Ve nasıl olur da buna bir dur denmez. 

İsrail biriyle savaşacaksa Hamasla savaşmalı, masum çocuklara zarar vermemeli, daha önce tarihin tanıklık etmediği bir insanlık suçunu işlemeye devam etmemelidir. 

 Saflığın, temizliğin simgesi çocukların hak ettikleri şekilde bir hayat sürdürmeleri dileğiyle... 

“Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.” 

  -Mustafa Kemal Atatürk  

Donald Trump, Kasım Seçimlerinde Aday

Trump'a suikast girişimi

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ YAZDI: "5 TEMMUZ 2009 URUMÇİ KATLİAMI"

Gazetecilerin Diaspora Faaliyetlerine Destek Kamu Birliği Başkanı Fuad HÜSEYİNZADE Yazdı: "Azerbaycan Gerçekleri"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, "ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMIŞTIR"

Resul DAĞSARAY SDE İçin Yazdı: "İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi; Güç Oyunlarında Yeni Bir Cephenin Defakto Olarak Tanımlanma Sahnesi"

Gazeteci Yazar Mesut Haray Yazdı: "Güney Azerbaycan Milli Hareketi: Özgürlük, Adalet ve Ulusal Devlet Hedefiyle Mücadeleye Devam"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ İSRAİL'İN OLASI LÜBNAN SALDIRISI HAKKINDA ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ "ŞUŞA BEYANNAMESİ KÜRESEL ÖLÇEKLİ BİR ANLAŞMADIR"

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'da Saldırıya Uğradı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR