Aynur KOÇ OĞUZ

Tarih: 13.12.2023 14:35

ŞUURLU İNSAN OLMAK

Facebook Twitter Linked-in

ŞUURLU İNSAN OLMAK

Düşünmeden hareket eden, 
mantıktan çok anlık heveslerin etkisiyle kararlar veren ve idrak, analiz, yorumlama gibi melekeleri tam olarak gelişmemiş kişiler günümüzün en önemli etkeni haline geldi.
Sonrasını düşünmeyen, bilinçsizce hareket eden....
Aristo’nun : “Bir insanı akıl yönünden eğitip de ahlak yönünden ihmal ediyorsanız toplumun başına bela hazırlıyorsunuz demektir.” Sözü bu gerçeği veciz bir şekilde ifade etmektedir...

Şuurlu davranmak sadece insanlara has bir durumdur..
Müslüman şuurlu insan demektir..
Hz. Muhammed’in (s.av) önderliğinde ve rehberliğinde şuursuzunun düşünülmesi mümkün değil iken, sonraki dönemler ve çağımız Müslümanların davranışlarının İslamiyet’in asliyetinden giderek uzaklaştığı, neyin İslami ve neyin gayri İslami olduğunun birbirine karıştığı dönemlere dönüştü.
İslam’ın emir ve yasaklarına hassasiyetle bağlı kalan, helalı harama, haramı helale karıştırmayan, yaradılış gayesinin Allah’a kulluk, Peygamberine ümmetlik olduğunun bilincinde olan şuurlu Müslümanlar olması gerekirken, muslumanligi kendi kafasında değerlendirerek, her onune gelen bugün ben Müslümanım demeye başladı.
Oysaki, sadece Müslüman olmak yetmemekte, şuurlu Müslüman olunması da gerekmektedir..
Şuur” Müslüman olmanın olmazsa olmaz şartlarındandır.  Ancak işine geldiği gibi değil, içinden geldiği kalbi selim, aklıselim ile inanan, inandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi inanan tüm Müslümanlar için “Şuurlu Müslüman olarak görmek mümkün değildir.

Kişinin bilmediklerini öğrenmesi insan olmanın gereğidir. 
Ancak kişinin ilmin faydalısını, öğrendikleri ile amel etmesi, amel ettiklerini başkalarına öğretmesi, öğrendiklerini insanlığın hayrı için kullanması,  Allah’ın rızasını gözetmesi ibadetini, siyasetini, ticaretini, beşeri münasebetlerini Allah’ın rızasına uygun olarak yerine getirmesi  Onun şuurlu bir insan ve şuurlu bir Müslüman olduğunun göstergesidir.

İnsanı yaradılış gayesine uygun olarak yönlendiren, bireyin, ailenin, toplumun, neslin, nefsin, tabiatın ve âlemin ıslahını konu alan; düşünen, araştıran sorgulayan ahlaken temiz, faydalı ilimle ugrasan kişiliği ve karakteri oturmuş iyi bir nesil yetiştirmek olmalıdır. 
İşte bu amaca ancak şuurlu davranarak başarabiliriz. 
Toplumumuzun bozulmasınin da ,
bugün en etken yapı taşı ŞUURSUZLUKTUR...!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —