Aynur KOÇ OĞUZ


TÜRKİYE YÜZYILI CUMHURİYETİMİZ


 

TÜRKİYE YÜZYILI CUMHURİYETİMİZ

İstanbul Boğazı, 

Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nı kapsayan Boğazlar, stratejik konumuyla kıtalar arası geçişi sağlayarak tarih boyunca kıtalar arası coğrafi sınırların kesişme noktası olduğu gibi, devletlerin çıkarlarının çarpışma noktası olarak da güç dengelerini yüzyıllar boyu etkilemiştir.

Dünya’da birçok farklı boğaz vardır.

Bunların en bilinenleri arasında Macellan, Cebelitarık, Sund, Büyük Belt ve Küçük Belt boğazları vardır. Ancak, gerek dünyanın en dar su yolları olmaları, gerekse iki farklı kıtanın birbirine en yakın olduğu alanda bulunmalarından dolayı İstanbul ve Çanakkale boğazları dünyada en çok bilinen boğazlar olarak göze çarpar. Bu boğazların bulunduğu şehirlerde birçok farklı devlet kurulmuş, bu şehirleri almak için savaşlar yapılmıştır. İstanbul ve Çanakkale boğazlarının bugün Türkiye ve dünya için olan öneminin daha iyi kavranabilmesi için geçmişe de bakılması gerekir.

Osmanlı imparatorluğu, 

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul boğazı ile Çanakkale boğazınin, ele gecirilmemesini ve bunun vurgusunu tarihimize kadar yürütmüştür. 

 

İstanbul geçmişte Bizans, Doğu Bizans, Latin ve Osmanlı devletlerine başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu şehri diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliği ise kuşkusuz içinden geçen İstanbul Boğazı’dır. İstanbul Boğazı geçmişte birçok farklı devletin en önemli gelir kaynaklarından birisi olmuş, devletler geçen gemilerden vergi alarak büyük ölçülerde gelirler elde etmişlerdir. 

Akdeniz ile Ege denizlerini birbirine bağlayan iki boğazdan biri olan İstanbul Boğazı’nın stratejik önemi de tarihe bakılarak görülebilir. Zira Rusya’nın tarih boyunca sıcak denizlere inme hayali Osmanlıların boğazı başarılı bir şekilde kapatmaları ile gerçeğe dönüşememektedir, zira Kuzey Okyanusu’na kıyısı olan Rusya’nın Akdeniz’e inmesinin tek yolu boğazlardan geçmektir. Stratejik öneme başka bir örnek de I. Dünya Savaşı’ndan verilebilir. Osmanlı’yı savaş dışı bırakmak isteyen ve Rusya’ya destek ulaştırmak isteyen İtilaf Devletleri İstanbul ve Çanakkale Boğaz’larından geçmek istemişler, ancak Türk askerinin destansı mücadelesi sonucunda başarılı olamamışlardır. Bunun sonucunda savaş bir yıl uzamış, Rusya Çarlığı savaş dışında kalmıştır.

Çanakkale Boğazı da İstanbul Boğazı’nın yanı sıra oldukça büyük bir önem taşımaktadır. İlkçağlarda Ege Denizi ile Marmara Denizi’ni birbirine bağladığı için önemi İstanbul Boğazı’ndan daha fazladır. Çanakkale Boğazı’nın kontrolü için bir yarış içerisine giren Truva ve Helenler tarih kitaplarında sıkça bahsedilen Truva Savaşı’nı yapmışlardır. Bunun yanında Çanakkale Boğazı Atina ve Sparta arasında anlaşmazlıklara sebep olmuştur. Tarihin önemli komutanlarından biri olan Makedonya kralı Büyük İskender de Asya’nın fethi için yapılan seferde Çanakkale Boğazı’ndan geçmiştir. Görülebilir ki, Çanakkale Boğazı devletler arasında anlaşmazlıklara sebebiyet vermiş, farklı milletler bu önemli noktayı kontrol altına alabilmek için uğraşlar vermişlerdir.

Batının istediği, yüzyıllardır ele getiremediği Çanakkale ve İstanbul boğazi,

Türkiyenin stratejik konumunu değiştirmeye çalışmalarıdır. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Çanakkale savaşında, yediden yetmişe, Anzaklilar ile savasip mücadele etmesi 

Taşının toprağının her yerinde şehitlerimizin kanlarinin olduğu 

 

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ tarihimizin özüdür. 

Türkiye yüzyılı gerçekleriyle birleşerek vatanımızın, bayrağımızın, ezanlarimizin susmayacagi, 

Türkiye Cumhuriyeti Devletini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Yüzyıllardır Batılıların başaramadığı, vatanımıza sahip çıkmaktı.

Tek bayrak,Tek devlet, tek millet, 

Tek vatan sözleri çerçevesinde, birliğimizin daimligi, birliğimizin kuvvetini BM ve içimizdeki hainlere karşı,

Dik durmalıyız.

Asla boyun eğmemeliyiz.

Topraklarımızın her zerresinde şehit kanlarimizin olduğunu unutma unutturma.

Selam ve dua ile!

ENERJİDE MERKEZ ÜLKE :TÜRKİYE...

RUSYA SALDIRI BAŞLATTI!...

Donald Trump, Kasım Seçimlerinde Aday

Trump'a suikast girişimi

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ YAZDI: "5 TEMMUZ 2009 URUMÇİ KATLİAMI"

Gazetecilerin Diaspora Faaliyetlerine Destek Kamu Birliği Başkanı Fuad HÜSEYİNZADE Yazdı: "Azerbaycan Gerçekleri"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ, "ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMIŞTIR"

Resul DAĞSARAY SDE İçin Yazdı: "İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi; Güç Oyunlarında Yeni Bir Cephenin Defakto Olarak Tanımlanma Sahnesi"

Gazeteci Yazar Mesut Haray Yazdı: "Güney Azerbaycan Milli Hareketi: Özgürlük, Adalet ve Ulusal Devlet Hedefiyle Mücadeleye Devam"

ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI VE SİYASET BİLİMCİ İSMAİL CİNGÖZ İSRAİL'İN OLASI LÜBNAN SALDIRISI HAKKINDA ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR