Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması; ( TÜMA-2024 ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) istatistiklerine bağlı olarak, 2023 – 2024 öğretim yılında, lisans öğrencisi bulunan; 126’sı devlet ve 74’ü vakıf olmak üzere 200 üniversitenin öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Araştırma, lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinden geri bildirimler toplamak sureti ile Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır!
Üniversite öğrencilerinin deneyim ve memnuniyetlerini anlamak, öğrenci deneyimini zenginleştirmek ve üniversiteleri daha öğrenci merkezli olmak yolunda, yol gösterici olması açısından önemli olduğu ifade edilmektedir!
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması ( TÜMA – 2024 ) Türkiye’deki üniversiteleri;
TÜMA – 2024’de veriler 2016 yılından itibaren bütün TÜMA araştırmalarında kullanılan “ Öğrenci Memnuniyet Ölçeği ” kullanılmaktadır!
Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı; Derslerin ve içeriklerinden, öğretim elemanlarının ilgisinden, sınavların geçerliğinden, öğrenci odaklı iklimden, sınıflardaki öğretme yöntem ve yaklaşımlarından memnuniyeti içermektedir!.
Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu; Yerleşke ortamının çekiciliğinde, sosyal tesisler, yurt imkânları ve kalitesinden, ulaşım rahatlığından, güvenlikten, fiziki mekânların estetik ve kullanışlılığından, yerleşkenin konumlandığı çevreden memnuniyeti içermektedir!.
Akademik Destek ve İlgi; Öğretim elemanları ve danışmanlara ulaşılabilirlikten, öğrenme güçlüğü durumlarında yardım bulabilmekten, danışmanların akademik soru ve sorunlarına duyarlılıklarından memnuniyeti içermektedir!.
Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet; Öğrenci işleri, sınav programları, akademik takvim, yönetime katılım, yöneticilere erişim, yönetsel işleyişin etkililiği ve duyarlılığından memnuniyeti içermektedir!.
Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği; Kütüphane, araştırma kaynakları, laboratuvarlar, merkezler, araştırma imkânları, özel çalışma alanları, akademi destek birimlerinden memnuniyeti içermektedir!.
Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği; Sertifikalar, kariyer ve yönlendirme, kişisel yetkinlik artırma faaliyetleri, öğrencilere yönelik kurslar, istihdam beklentisi ve desteğinden memnuniyeti içermektedir!.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Metin Aksoy; yerel bir gazeteye yapmış olduğu açıklamasında; Bir idareci için görevi sürdürme isteği, iki sebeple gönlünde yer edinebilir. Bunlardan ilki insanın nefsiyle, kişisel ihtiraslarıyla ilgilidir. Kendisinden başka hiç kimseyi kendi makamına layık görmez ve tek arzusu ne olursa olsun mevcut makamında kalmaktır. Zira artık sahip olduğu makam ile kişisel itibarı eş değer olmuştur, makamsız bir hiçtir. Bu bakımdan gönlümde böyle bir istek olmasını bugüne kadarki yaşam çizgime asla yakıştıramam. İnsanın gönlünde mevcut görevinin sürmesine dair isteğin olmasının bir diğer sebebi ise kurumsal aidiyet ve makama değil, göreve aşık olmak ile açıklanabilir. Bu bakımdan benim değil ama sürekli iç içe olduğum idari personelimizin, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin içimde yeşerttiği bir devam isteği olduğunu itiraf etmeliyim. Çünkü ekseriyetle bana ya da benim gıyabımda arkadaşlarıma “Metin Hoca rektör olsun” şeklinde konuştuklarını duyuyorum. Bu cümlenin bende yarattığı hissin tarifi imkânsız. Dikkat ederseniz benim şahsım değil, yönetme ve iş yapma tarzım gönüllerine girmiş. Zira en basitiyle öğrencilerimiz, eğitim olanaklarından ve kampüs şartlarından memnun, idari personelimiz çalışma koşullarından memnun, akademik personelimiz ise daha önce kendilerine karşı bir silah olarak kullanılan özlük haklarına ve kadrolarına kavuşmaları açısından memnun. Ancak ve ancak bu ilişkiyi sürdürmek, kurumsallaştırmak ve daha da ileriye taşıyabilmek için böyle bir isteğin bende mevcut olduğunu söyleyebilirim, ifade ve vurgularının, Türkiye Üniversite MEMNUNİYET araştırma sonuçlarına göre; Selçuk Üniversitesinin Genel Memnuniyet ve ‘Kurumun yönetim ve İşleyişinden’ ( İDARİ KADRO ) Memnuniyet sonuçlarını, Kamuoyunun takdirlerine sunarım!
Kaynak; https://www.merhabahaber.com/metin-aksoy-yeniden-rektor-mu-oluyor-1879400h.htm
1 -) KÖŞE YAZIM; Selçuk Üniversitesine Nasıl bir Rektör Aranıyor?
2 -) KÖŞE YAZIM; Selçuk Üniversitesine Nasıl bir Rektör Atanmalı – 2 –