AUS – ITS Türkiye; BİLGİ ve İLETİŞİM Teknolojilerinin geldiği son noktada; ULAŞIM ve TRAFİK sorunlarına, AKILLI ve DİJİTAL ÇÖZÜM üretmeyi planlamaktadır!
Büyük Şehirlerin en önemli sorunlarının başında ULAŞIM ve TRAFİK gelmektedir! Büyük Şehirlerde yaşayan insanlar, kolay bir şekilde, iş yerine ve iş dönüşü de, evlerine erişmeyi düşünmektedir!
Peki, günümüzde büyük şehirlerdeki ulaşım ve trafik neden bir sorun ve çile halini almaktadır?
Konunun muhatapları masa başı çözüm üretmeye çalıştıklarından dolayı mı sorunlar çözülemez duruma gelmektedir? Ya da etkili ve yetkili makamlarda oturanların ulaşım ve tarfik diye bir dert veya kaygısı yok mudur?
Konya merkez de; Dedeman Otel ve Birinci Organize, Birinci Organize ve Ankara yolu Belh Kavşağı, Karaman yolu ve Necmettin Erbakan caddesinde, sabah ve akşam saatlerinde ki; trafik yoğunluğuna nasıl bir çözüm bulmak gerekir?
Yeni caddeler açılırken yüz metreye neden lamba konulur ki? İki lamba arasındaki yoğunluktan trafik ilerleyemez duruma gelmektedir!
Yeni alt geçitler açılırken, alt geçit üzerindeki sağa ve sola dönüşler, sanki trafik kilitlensin – felç olsun der gibi proje ve uygulama yapılmaktadır! Neden Acaba?
Yeni açılan caddeler, siyasi ve rant kaygısı gözetmeden ve yüz metreye de bir lamba konulmadan yapılırsa, trafik yoğunluğu çözülebilir gibi?
Önceki dönemde uygulanan, kırmızı ışıklardaki saniye sisteminin trafik yoğunluğuna çözüm olacağı yönünde, vatandaşlar tarafından ifade edilmektedir!
Yeni açılan caddelerdeki ışık sayısının fazla olmasına gerek var mıdır? Necmettin Erbakan caddesi yeni açılmasına rağmen ışıklardan kaynaklı yoğunluktan trafik ilerlemiyor!
Peki, toplu taşıma kültürü Anadolu’da neden yerleşmiyor ve gelişemiyor? İstanbul vb. büyük şehirlerde, insanlar toplu taşımaya hiçbir gocunma hissetmeden binmekte ve kullanırken, Anadolu şehirlerinde, insanlar toplu taşımaya neden binmiyor ve kullanmıyor?
Ekonomik – Kültürel – Sosyolojik ve Psikolojik sebeplerini, bilimsel olarak araştırmak gerekir!
Toplu taşıma kullanan insanlar kendilerini kaçıncı sınıf olarak tanımlamaktadır? Konya gibi şehirlerde Tramvay vb. toplu taşıma, sadece öğrenciler tarafından tercih edilmektedir? Neden?
Toplu taşımayı kullananlar, mesafenin yakın olması fakat yolculuğun ışıklar ve trafik yoğunluğundan kaynaklı süresinden serzeniş ve şikayetleri bulunmaktadır!
Büyük Şehirlerde; Trafik sıkışıklığı, seyahat sürelerini uzatarak hayatımızın önemli bir kısmını yolda geçirmemize neden olduğu gibi ulaşımdan kaynaklı çevre kirliliği vb. çözülmesi gereken önemli sorunlara, neden olmaktadır.
Konya özelinde, Ulaşım ve Trafik ya da Toplu Taşıma konusuna kabaca baktığımızda; Ulaşım Daire başkanlığı bünyesinde, 750’ye yakın OTOBÜS olduğu ifade edilmektedir!
750 otobüsten günlük ortalama 600 adedi, sürekli olarak yolcu taşıdığı ve günde ortama 250 bin kişinin seyahat ettiği! 150 otobüs de, periyodik bakım – tamir vb. işlemlerden kaynaklı bekletildiği!
Konya merkezde, 30’a yakın bir Tramvay olduğu ve günde ortalama 200 bin kişinin de seyahat ettiği ifade edilmektedir!
750 otobüs, günlük – aylık ve yıllık yıpranma maliyeti, personel sayısı, trafikteki yoğunluğu ve çevreye saldığı karbon salınımını bir kenara not edelim!
30 tramvay, günlük – aylık ve yıllık maliyetini, personel sayısı, trafikteki yoğunluğu ve çevreye verdiği karbon salınımı da, kamuoyunun takdirine bırakıyorum!
Bu da demek oluyor ki, toplu taşımada, hem maliyet ve hem de karbon salınımı açısından, otobüs değil de, tramvay sistemine yatırım yapmak gerekmektedir!
Konya Büyük Şehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı; Konya’nın 2050 ulaşım master planları çerçevesinde, ulaşım ve trafik sorunlarına çözüm üretmeyi planlamaktadır! Bugün yapılan bazı çalışmalar, bazı tiplere uçuk kaçık ve hatta ne lüzumu var şeklinde, gelebilir!
Konya Büyük Şehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeler ile organize ve uyumlu bir şekilde, CADDE ve SOKAK planlamaları yapılırsa, ulaşım ve trafik yoğunluğu konusunda, daha kolay çözüm ve rahatlamalar olacağını düşünüyorum!
Konya Büyük Şehir Belediyeyi, Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından, yerli ve milli bir yazılım, akıllı ulaşım ve tüm akıllı ulaşım sistemlerini entegre edilen Dijital İkiz Teknolojisi hayata geçirmiştir!
Konya Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, AUS Türkiye tarafından düzenlenen Conf – ITS’25 AUS Konferansında, “ Ulaşımda Dijital İkiz Platformu Geliştirilmesi ” projesi ile Belediyecilik Ödülüne layık görüldüğünü de hatırlatmak isterim!
Konya Büyük Şehir Belediyeyi, Ulaşım Daire Başkanlığı, Belediyecilik Ödülüne layık görülen, Ulaşımda Dijital İkiz Platformuna emeği geçen herkese teşekkür ederim!
İspanya, Portekiz, Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinde, geçtiğimiz günlerde meydana gelen elektrik kesintileri çerçevesinde, dijital yatırımlar ve dijital dünyanın artıları kadar eksilerini de dikkate almak ve alternatif çözümler konusunda da hazırlıklı olmak gerekebilir!
AVM’ler de alış veriş yapılamadığını! Uçakların hareket edemediğini! Bankaların çalışmadığını! Ticaretin sadece NAKİT ile döndürülmeye çalışıldığını ve daha başkaca sorunları da, bir kenara not edelim!
Aksi halde, Dijital ve Akıllı sistem derken, bir TUŞ ile HAYAT ya da ULAŞIM ve TRAFİK tamamen FELÇ olabilir ya da edilebilir! Aman dikkat!
AUS – ITS Türkiye; Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği; Akıllı Ulaşım Sistemleri konusunda çalışan resmi kurum ve kuruluşları, ticari firmaları, sivil toplum örgütlerini, üniversiteleri, yazılım firmalarını, belediyeleri ve ilgili tüm aktörleri tek çatı altında toplayan; bu aktörlerin bir bütünlük içerisinde, birbirleri ile uyum içinde çalışan, birbirleri ile aynı dili konuşan, belirlenecek standartlar doğrultusunda ürün ve hizmet üreten, sektörün oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla, 15 Mart 2016 tarihinde kurulmuştur!
Akıllı ulaşım sistemleri, modern şehirlerin daha verimli, sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde yönetilmesi için hayati öneme sahiptir!
Akıllı ulaşım sistemleri, trafik akışını düzenleyen, toplu taşıma hizmetlerini optimize eden, çevreye duyarlı ve kullanıcı odaklı çözümler sunan teknolojik altyapıları kapsamaktadır!
Dijital İkiz Teknolojisi, ulaşım alanındaki tüm akıllı sistemleri entegre olarak yöneten, gerçek zamanlı veri analizi ve karar alma süreçlerini yönetmektedir!
Dijital İkiz Teknolojisi; ulaşım altyapısını dijital bir modelle yansıtarak mevcut sorunlara anında çözüm üretmeye ve geleceğe yönelik projeleri simüle etmesine imkan sunmaktadır!
Dijital İkiz Teknolojisi; Kriz veya afet durumlarında, hızlı müdahaleler sağlayarak şehrin ulaşım ağını her koşulda sürdürülebilir kılmaktadır!