Dünya Çay Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Üretimi Karadeniz Bölgesinde olmasına rağmen “Çay” deyince benim aklıma ilk gelen şehrimiz Erzurum oluyor. Çünkü Erzurum’da akraba ,eş, dost bile davetlerde sizi “çaya bekliyoruz” ya da “müsaitseniz, çay içmeye geliyoruz” derler. Ve çay daveti de, oldukça emek verilip hazırlanan sofra demek oluyor. Buluşmalar için daha çok “ bir kahve içelim mi?” İle söze başlansa da çay, Türk milletinin ortak vazgeçilmez milli içeceği , Erzurum’un ise kutsal içeceğidir.
Özellikle Rize, ülkenin %85 çay ihtiyacını tek başına karşılamaktadır. Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'in de ülkemizin çay üretimine ciddi katkısı olmaktadır.
Özellikle çay üretiminin yapıldığı illerde başlayarak ülkemiz de 15 Aralık Çay Günü etkinlikleri, festivaller organize edilse; hem üretimi desteklemek hem de festivalin yapılacağı şehrimizdeki esnafın yüzünü güldürecek, çay tadında sıcak gülüşler zihinlere yazılsa çok güzel olurdu. Öyle değil mi?
İlk kez Delhi'de kutlanan çay günü, sonradan dünyaya yayılmış ve farklı ülkelerde de kutlanmaya başlamıştır. 15 Aralık 2005 yılından bu yana, Hindistan, Nepal, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka, Malavi, Uganda, Tanzanya, Çin, Malezya gibi ülkelerde kutlanan Dünya Çay Günü, özellikle çay üretiminin yapıldığı ülkelerde kutlanıyor.
Çay gününün ortaya çıkışı ise, Hindistan'da düzenlenen Çay Konferansı'na dayanıyor. Bu konferansta, güvenlik, arazi mülkiyeti, düzensiz rekabet, sosyal güvenlik ve yaşama ücretlerini düzenlemek için ortaya konulan deklarasyon, işçi ve küçük işletmeleri koruma amacına hizmet ediyor.
Çay Günü'nü bu kadar önemli kılan hususlara bakınca bizim her bölgemizin kendine has yöresel tadları, kıyafetleri , dansları var bunlarla öne çıkıp 12 ay devam edecek turizme katkı sağlayıp kendi kaynaklarımızla kalkınmayı amaç edinebiliriz.
Çay yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ülkelerde 15 Aralık'ta kutlansa da, Birleşmiş Milletler ’de ‘Uluslararası Çay Günü’ 21 Mayıs'ta kutlanıyor.
Soğuk kış günlerinde içilen sıcak, tavşan kanı çay gibisi yok. Afiyet olsun (!)
Kaynaklar: www.lezzet.com.tr
Fotoğraf: Usta Gazeteci Nihat Kılıçoğulları’nın objektifinden Hacı Rüştü’nün Kahvehanesi Pasinler Erzurum