Diplomasi İstihbarat Uzmanı Dr.Elvin ABDURAHMANLI

Tarih: 24.08.2024 20:47

Vatansever Ebüfez Elçibey

Facebook Twitter Linked-in

Ebülfez Elçibey 1938 yılında Azerbaycan’ın Nahçıvan bölgesinin Keleki kasabasında doğdu. Gerçek adı, Ebulfez Gedir Güloğlu Aliyev'dir fakat halk tarafından Ebülfez Elçibey soyadı verilmiştir ve Elçibey kelimesi vatansever anlamına gelmektedir. Annesi Mehrinisa Hanım Anadolu'da doğmuş Keleki kasabasına göç etmiştir. Babası Gedirgulu Bey 1943 yılında II. Dünya Savaşı'na katılmış vatan kahramanıdır ve vatanı savunurken şehit olmuştur. Ebülfez Elçibey Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş, aynı üniversitede 1965 yılında yüksek lisans 1969 yılında ise doktora yapmıştır. İlaveten de kendisi 1963-1964 yılları arasında Mısır'da tercüman olarak çalışmış ve siyasi bağlantılarını genişletmek imkânı kazanmakla birlikte siyasi alanda tecrübe kazanmıştır. Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Tarihi Bölümü'nde 1968-1975 yıllarında öğretim görevlisi olarak görev aldı.  1970'li yıllara gelindiği zaman ise, dönemin SSCB ülkelerinden olan Azerbaycan SSC’nin bağımsızlığı için siyasi mücadele etmeye başlamış ve 1975 yılının ocak ayında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti İstihbarat Teşkilatı tarafından gençler arasında milliyetçilik, Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti kurma düşüncesi, anti Sovyet düşüncesi gibi suçlardan 1,5 yıllık hapis cezasına çaptırıldı. 17 Temmuz 1976 yılında siyasi hükümlü olarak hapisten olarak şartlı olarak serbest bırakıldı. Fakat Hapsi esnasında Bakü’de Garadağ taş ocağı madeninde ağır ve fiziki işlerin yapılması için bu bölgeye mahkûm edilmiştir. Cezaevinden çıktıktan sonra bir süre işsiz kalır. Aralık 1976'da Azerbaycan İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü'nde asistan araştırmacı olarak bilimsel resmi göreve başladı. Daha sonra kıdemli araştırmacı, anabilim dalı başkanı, öncü araştırmacı olarak 16.07.1992 tarihine kadar bilimsel rütbe ve pozisyonlarına kendi ilmi, akademik ve siyasi başarısı sayesinde yükseldi. Sovyetlerin Başkanı Mihail Gorbaçov tarafından 1988 yılında başlatılan yeniden yapılanma süreci esnasında aynı dönemde Azerbaycan SSC-de Azerbaycan Halk Hareketi başlamış ve Ebülfez Elçibey bu harekatın liderliğini yapmaktaydı.  

Bu kapsamda 1989 yılının temmuz ayında Elçibey başkanlığında (AXCP/AHCP) Azerbaycan Halk Cephesi isimli siyasi parti kuruldu ve hayatının sonuna kadar bu partinin başkanlığı görevinde bulundu. AHCP PARTİSİNİN yoğun mücadelesi sayesinde 18 Ekim 1991 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlığına ilişkin tarihi yasa kabul edilerek resmen bağımsızlığı SSCB-den ayrılarak kazanmış oldu. Ebülfez Elçibey 7 Haziran 1992'de bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı oldu. 7 Haziran 1992 tarihinde ülkede gerçekleştirilen ilk kez demokratik olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Ebülfez Elçibey, ülkede demokrasinin tesisi, Azerbaycan'ın tam egemen bir devlet haline getirilmesi, halkın refahı ve ekonomik bağımsızlığın kazanılması, Azerbaycan'ın kalkınması yolunda çok önemli çalışmalar yaptı. Belirtilmesi gereken özel husus ise demokrasinin kazanılmasından sonra ilk cumhurbaşkanı, fakat resmiyette ise Sovyet yönetimdeki Azerbaycan SSC’nin Cumhurbaşkanı olan Ayaz Muttalibov'un kısa süren cumhurbaşkanlığının ardından, ikinci cumhurbaşkanı olmuştur.

Ebülfez Elçibey'in cumhurbaşkanı olduğu ilk günlerde devletin önündeki acil görevleri aşağıdaki şekilde olmuştur: 

Esasen de Milli Ordunun inşası için ülkenin tüm imkanları seferber edildi. Ordu inşası sadece askeri-stratejik bir sorun olmaktan çıkmış, büyük ölçüde politik-psikolojik bir sorun düzeyine çıkarılmıştır. Gönüllü taburlardan düzenli orduya doğru ilk ciddi adımlar atıldı. Kısmi seferberlik ve zorunlu askerlik tamamlandı. Ağdere ve Goranboy bölgeleri Ermeni işgalcilerden temizlendi. Elçibeyin devlet yönetimi esnasında Laçın şehrinin işgal altındaki köylerinin çoğu düşmandan kurtarıldı. Ebülfez Elçibey'in cumhurbaşkanı olduğu dönemde "Milli Kahramanlık ödülünü verdiği Suret Hüseyinov 1993 yılının haziran ayında darbe girişiminde bulunmasından sonra ülkede iç savaş çıkmaması için cumhurbaşkanlığı görevini bırakmış ve Haydar Aliyevi davet etmiş daha sonrasında doğum yeri olan Keleki kasabasına geri dönmüştür. 31 Ekim 1997'de Keleki'den Bakü'ye döndü ve AHCP'nin başında aktif siyasi hayatına devam etti. Cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı faaliyetler:

Kaleme aldığı kitaplar:

Azerbaycan’ın Demokrasi ve milli bütünlüğü için yorulmadan mücadele eden Azerbaycan'ın milli lideri, dünya Türklerinin en büyük evladı Ebülfez Elçibey, 22 Ağustos 2000 tarihinde 62 yaşında tedavi aldığı Ankara'da vefat etti. Bakü'deki cenazesinin kaldırıldığı gün yüzbinlerce kişi tabutunu omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı.

Ulu Önder Haydar Aliyevin Yakın arkadaşı, Azerbaycan’dan Rus ordusunu çıkararak bağımsızlığını kazandıran, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı ve Türk Dünyasına Bozkurt işaretini meydanlara getiren Ebülfez Elçibeyin aramızdan ayrılışının 24. yıl dönümünde KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörlüğü ve Karabağ Azerbaycandır Derneği olarak saygıyla, rahmetle özlemle anıyoruz. 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —