Ukrayna Rusya savaşı ABD seçim sonuçları sonrası müesses nizam Mehmet BOZKUŞ ve Biden tarafından dünya topyekûn savaş alanına girmesi yönünde adımlar atılmasıyla beraber dünyanın 16 noktasında savaşların şiddetinin artmasına yönelik hamlelerini görmekteyiz.
Trump ile ABD yeni döneme geçiş hazırlıklarına hazırlanırken Avrupa ise Ukrayna savaşının bütün coğrafyasına yayılma riskini görmektedir. Ukrayna sonrası gelişmelere baktığımızda sıranın Avrupa ile Rusya’yı ve Almanya’ya doğru gelmekte olduğunu görmekteyiz. İngiltere’nin Kara Avrupası ile beraber Ukrayna savaşında ABD’nin önünde karar merkezi konumunda olması yeni dönemde merkezler dünyasında enerjiden finansa kadar birçok dünya yönetim merkezlerini bünyesinde barındıran İngiltere’nin yönetimsel merkezleri kayıp etmek istememesindendir.
Orta Doğu’da hakimiyet alanlarını ABD yönetimine kaptıran Fransa ve İngiltere Afrika’dan Asya’ya kadar birçok coğrafi bölgede yeni yükselen güçlerle karşı karşıyadırlar. Orta Doğu’da gelişmelerin hızlı ve çabuk karar verenlerin mücadele içinde olduğu yeni dönemde enerjiden, teolojik yapıya kadar bir çok alanda coğrafi hakimiyeti olan ülkelerin kayıp etme noktasına geldikleri görülmektedir. Orta Doğu’da bugün yaşanan olayların temelinde yapay ve cetvelle bölünmüş haritalar ile kurulmuş devletler ve yapay ülke yönetimlerinden kaynaklanmaktadır.
Arap Baharı ile Orta Doğu’da yönetimlerde değişim isteyenlerin Orta Doğu’da baharı değil kışı getirdikleri gözününe alındığında gelişmelerin son kararını halkların vereceği yeni dönemin başladığı görülmektedir. İsrail’in ABD ile beraber Orta Doğu’yu dizayn ve yönetme parçalama yeni devletler kurma planlarının karşısında mücadele eden ülkelerin ve yapıların birlik olma bilincine erişmeye başladıkları görülmektedir.
ABD seçimleri ile kayıp eden Biden yönetimi Orta Doğu planlarının devamı için kriz ve kaos yönetimlerine 20 Ocak Başkanlık devir teslim törenine kadar devam edeceğini gösteren politikaları sahneye koymaktan geri durmamaktadır. ABD’nin yeni dönemi ile Orta Doğu şekillenmesinde İsrail’de bir çok alanda değişimleri kademeli olarak göreceğimiz dönemleri göreceğiz. Orta Doğu’da Şii Hilali ile mezhepsel savaşları körükleyen ve vekil aktörleriyle beraber birçok ülkede varlık gösteren İran, sahadan yavaş yavaş çekilirken yeniden güç kazanma adına İsrail ile ilişkilerinde yeni döneme adım atacağı süreçleri beraberinde getirecektir.
Savaş istemeyen Trump yönetimi İran İsrail yakınlaşması ve birbirlerini tanıma dahil olmak üzere Filistin Devletinin kurulması ile beraber OrtaDoğu’da hiç beklenmedik gelişmeleri beraberinde getirecek adımları atacağı görülmektedir. Orta Doğu’da barış ve huzur ortamına kavuşması ABD için Rusya Ukrayna savaşını sona erdirme ve Avrupa ile Rusya’yı birbirlerine yakınlaştırma, Çin karşısında ABD Rusya işbirliği ile mücadele etme yönünde politikaları ve gizli işbirliklerini görebiliriz. Orta Doğu’da barış ve huzur ortamı ABD için yeniden hegemon güç olma ve karar verici ülke olmasının önüne çıkan engelleri aşmasına da destek olacaktır.
Terör örgütlerine destek veren müesses nizam ile Trump yönetimi arasındaki çekişmelerin dünyanın her noktasına yansıyacağı bu dönemi Trump yönetimi başarı ile atlatırsa Çin ile mücadele, Arktik Bölgesi, Uzay ve Veri savaşlarında yeni dönemin başlamasını göreceğiz.