Yoksullukla Başa Çıkabiliyor Muyuz?
12-18 Aralık Yoksullarla Dayanışma Günü...
Tam zamanı gelmiş gibi asgari ücretin belirleneceği hafta; Yoksullarla Dayanışma Haftası.
Yoksulluk Nedir?
Yoksulluk; bir diğer adı ile fakirlik TDK' ya göre günlük temel ihtiyaçların tamamını veya küçük bir
kısmını karşılaşacak yeterli gelire sahip olamama durumudur. Özellikle yiyecek, içecek, barınma, giyimkuşum gibi ihtiyaçlara zor erişebilmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanır. Türk-İş tarafından açıklanan son yoksulluk sınırı verilerine göre gıda harcaması dahil konut (kira, elektrik, su, yakıt), giyim, eğitim, sağlık, ulaşım ve benzeri ihtiyaç harcamalarının aylık toplam tutarı 45 bin 686 TL olarak açıklandı.
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 98’i açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Peki şuan alınan asgari ücret bir aileyi geçindirmeye yetebilir mi? Yetmek bir yana dursun orta halli bir evin kirasını ancak karşılayabilir durumda. İşi faturalara gıdaya kişisel ihtiyaçlara vurduğumuzda içinden çıkılamayacak bir hal ortaya çıkıyor.
Asgari ücrete gelen zam ile yoksullukla başa çıkmaya çalışılıyor fakat yeterli olmuyor. Her zam yeni zamlar doğuruyor. Asgari ücret zamlandıkça ekmekte, suda, kirada zamlanıyor. Sizce asgari ücrete yapılacak zam ile yoksullukla başa çıkılabilir mi?
Maalesef asgari ücrete gelen zam ile birlikte hemen hemen her şeye yeniden zam geliyor. Zam miktarı açıklandıktan hemen sonra henüz zamlı maaşlar alınmadan gelen tüketim ve ulaşım zamları keşke maaşlara zam gelmeseydi dedirtiyor. Alınan ücret arttıkça yoksulluk azalmak yerine çoğalıyor... Size bu yazının sonunda bununla başa çıkmak için bir önerme sunmak isterdim. Fakat maalesef bunun bir önermesi yok çünkü zam oranlarını halk belirleyemiyor. Bizi temsil edenlerin daha iyi temsil edebilmesi, halkımızın refah içinde yaşayabilmesi dileğiyle. Sağlıcakla kalın!
Araştırmacı-Gazeteci
Meryem YILMAZ KARAMAN