Tarih: 10.01.2025 13:53

KADINLARIN KORKULU RÜYASI: MASTALJİ

Facebook Twitter Linked-in

Mastalji  (Meme Ağrısı);  Meme hastalıkları, Kas- İskelet rahatsızlıkları, Göğüs cerrahileri, Travma-Yaralanmalar ve Hormonal değişiklikler gibi nedenlerle memede oluşan bir ağrıdır. 

İki taraflı ya da tek taraflı olabildiği gibi, aralıklı ya da kronik olarak da seyredebilir. Mastalji'yi etkileyen çok fazla faktör varlığı ve yaşam kalitesini etkilemesiyle, kadınların korkulu rüyası haline gelmektedir.

Kadınların %70’i  hayatları boyunca bu durumdan muzdarip..

Mastalji'nin varlığı direkt görüntüleme yapmayı gerektirecek ve meme kanser  tanısı koymak  için yeterli  bir belirti  değildir.

Tanılama  için Klinik Muayene ve hasta öyküsü oldukça önemlidir. Ağrıyı azaltan ve arttıran faktörlerle birlikte; günlük aktiviteler, beslenme alışkanlıkları, kullanılan kardiyak ya da psikiyatrik  ilaçların da sorgulanması gerekir.

Siklik Mastalji  (Döngüsel Meme Ağrısı)  ise, menstrual döngü boyunca hormonların etkisiyle menopoz öncesi kadınlarda görülen ağrıdır. Siklik Mastalji , tüm meme ağrılarının %75’ ni  oluşturur ve genellikle hormonların döngüsel etkisiyle ya da çevresel faktörlerin hormonları etkilemesiyle meydana gelir. 

Siklik Mastalji, her yaş grubunda görülebilir. 

Geç menopoz döneminde olan kadınlarda meme ağrısı görülme oranı %21 olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle hormonal değişikliklerin meme ağrısını etkilediği söylenebilir.

Siklik Mastalji,  değerlendirmesinde kapsamlı bir muayene ve sorgulama, tanılamadan tedavi sürecine kadar karar vermede büyük rol oynar. Kişinin regl döngüsü  ile birlikte; iş yaşamı, uyku düzeni , cinsel aktivitesi , beslenme ve diyet alışkanlıkları, sigara ve kafein tüketimi  gibi çevresel faktörlerde incelenmelidir.

Destekleyici bakım ve diyet değişiklikleri, semptom yönetiminde  ilk adımların rahatlıkla atılabileceği konulardır…

Klinik meme muayenesinde kontrolü gerektiren bir bulgu (ele gelen kitle, eritem, yaralanmalar vs.) yok ise, ek müdahaleyi düşündürecek bir girişim ya da görüntülemeye gerek olmadığı konusunda kişi  rahatlatılabilir.

Stres prolaktin salınımını arttıracağı  için, Mastalji'yi  tetikleyebilir. Uygunsuz sütyen kullanımından kaçınılmalı, kişinin bedenine uygun ve sıkı olmayan sütyenleri  tercih edilmelidir.

Özellikle beslenmede sınırlı kafein tüketimi  ve düşük yağlı diyetin, memede fibrokistik değişiklikleri  azalttığı görülmüştür. Günde 1 fincan kahveyi aşmamak ve diyete sağlıklı yağları dahil etmek, ağrı yönetiminde doğru bir seçenek olabilir.

Hafif koşu ve egzersizin Mastalji  üzerine olan etkileriyle ilgili  çok fazla çalışma olmamasına rağmen, ruhsal iyilik hali nedeniyle ağrıyla baş etmede kolaylık sağladığı söylenebilir. Tüm bu yöntemler güvenli  ve ucuz olmakla birlikte herkes tarafından uygulanabilmesi  kolaydır.

Siklik Mastalji'nin (Döngüsel Meme Ağrısı) Meme Kanserine neden olduğu  ile  ilgili  bir sonuç bulunmamakla birlikte, memedeki  her değişiklik kontrole tabidir.

Bazı kronik hastalıklar ve bazı ilaçların uzun süreli  kullanımı, hormonal etkiler nedeniyle dolaylı olarak Mastalji 'ye sebep olabilir. 

Vücudumuzu  iyi  tanımalı ve değişiklikleri  hızlıca fark edebilmeliyiz..

Kaliteli  bir yaşam bizim elimizde…

 

Haber: Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü

           ONKO-BÜLTEN Aralık sayısı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —