Mustafa Taha ÇITLIK

Tarih: 17.09.2023 13:06

KADER

Facebook Twitter Linked-in

 

KADER 
Yaşam, hayat, ölüm ve ruh gibi kader de insanoğlunun tarih boyunca gizemini çözemediği ve merak ettiği konulardan biri olmuştur.Kader ve yaşam arasındaki ilişki ancak dikkatli bakıldığında görülebilen bir örümcek ağı gibi hassastır.Dünya üzerinde pek çok insan  kaderi, maddesel bir tesadüf alemi ve tabiat nedenselliği ile  izah ederek herşeyin insanoğlunun elinde  ve nedensel bir alemin iradesinde olduğuna inanır. Böylece kaderin olmadığı bir alem tasavvur eder. Birçok  insanda tüm alemde var olan herşeyin kader ile  yazılmış bir yazgı ile hareket ettiğini düşünerek tüm varlığı  iradesiz ve zorunlu bir hayata mecbur kılar.
 İslam düşünürleri Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şerifler gibi temel deliller ve Allah Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği en önemli  idrâk vasıtası olan  akılla bu konuda sayfalarca izahlarda bulunmuşlardır.İslam dininde kabul görmüş yoruma göre herşeyin bir kaza ve kaderi mevcut olup  buna iman etmek gerekmektedir.
 İnsanın kaderi, iradesi ile yapmış olduğu seçimler dogrultusunda oluşan iradesel kader, cinsiyeti, milleti ve ailesi gibi Allah tarafından takdir edilen, insanın iradesi ve seçim kudreti olmayan zorunlu kader olmak üzere iki kısımdır. Her ikisi de Allahın ezeli ilmiyle önceden malum olduğu üzere vakti gelince tecelli etmektedir. Lakin şu iyi bilinmeli ki  iradesel kaderi insan kendi fiili ve tercihleriyle meydana getirmektedir. İradesel kaderi yok saymak  Dünya imtihanının hikmetini  ıskalamak olacağından aklen de kabul edilebilir görülmemektedir.
Herşey kaderden ama kader insanın iradesi ve seçimiyle yazılmaktadır. Bu farkı idrak etmek insan, irade  ve kader kavramlarının zihinde doğru konumda olmasını sağlayacaktır. Kur'an-ı Kerimde "Herkese ancak yaptığının karşılığı vardır." Buyrulur . Basiretsizce yapılan hataları, aklî ve kalbî tüm iradesel eksiklikleri  kadere mâl etmek, Allah'ın yaşam ve irade arasına koymuş olduğu  hassas dengeyi görmezden gelmek olur. Aklî ve kalbî tam bir iradeyle iyilerden olmak,  ve kötülüğü terketmek ümidiyle ... Gayret bizden Tevfîk Allahtan....
Selam ve Muhabbetlerimle...
Mustafa Taha Çıtlık


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —