LOKMAN KÖSE
Yerel seçimlerin 31 Mart’ da yapılmasından sonra siyaset de yeni oluşumlar hızlandı. Daha önce kurulan ama işlevi kaybolan Partilerde büyük bir hareketlilik var. Bu hareketliliğin çoğu sağ muhafazakar partilerde.
Özellikle Yere seçimlerde Ak Partinin büyük oy oranının düşmesi ve bir çok ilde belediye başkanlıklarını kaybetmesi, Ekonomi ve Gıda krizi tüm siyasi argümanları harekete geçirdi. Hele İlk önce Ak parti ile yola çıktıktan sonra kendi Belediye başkan adaylarıyla seçime girmesi ve kazanmasından dolayı Yeniden Refah Partisi ve Fatih Erbakan gündeme otururken bir o kadarda Yeniden Refah Partisi’ni bir çok ilde destekleyen ve bu konuda büyük başarı yakalayan diğer gizli parti Vatanseverler oldu. Genel Başkanı Yılmaz Gülümser Türkiye’ deki sessiz ve hızlı teşkilatlanmalarla büyük hız kazandı ve ittifak kurdukları Yeniden Refah Partisi’ni Türkiye’nin gündemine otuturmayı başardılar.
Zafer Partisi’ de büyük çıkışlar yaptı. Bu arada yine gözden kaçan partilerin başında Merkez partisi geliyor. Merkez Partisi ‘de bu seçimlerde özellikle Mansur Yavaş’ı desteklemesi ile gündeme gelen diğer bir parti oldu. Şimdi Merkez Partisi’nde de büyük bir hareketlilik başladı. Teşkilatlar yenileniyor, Kurullar , Gençlik ve Kadın kolları’ nın tümü bir seferberlik içerisinde. Olası erken seçim için hazırlık yapıyorlar Merkez Partisi’nde Genel Başkan Prof.Dr. Abdurahim Karslı ile Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan yardımcısı Hüsnü Döğer yeni siyaset kurgusu için düğmeye basmış durumdalar.
Yeni Merkezi sağ oluşumun başında gelen iki dönem Milletvekilliği yapan Mahmut Öztürk tüm eski bakan ve Milletvekili , Devletin belirli kademeleri özelliklede Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) görev yapmış i ve devlet terbiyesi almış kişileri bu oluşumun içine alarak bir hareket başlattı. Sağ oluşumda Ankara’da Mansur Yavaş’ı destekleyerek başarılı oldular. ‘Kurumlardan T.C ‘yi kaldırmayız “sloganlarıyla harakete geçtiler. Milli Yol Partisi ‘de aynı şekil ‘de , Genel Başkan Remzi Çayır’la bu seçimlerde ciddi bir ivme kazandı. Büyük şehirlerde ittifak yaparken, ilçelerde kendi adaylarını koyarak seçime dahil oldu.
Yerel seçimlerden sonra sesleri pek çıkmayan Gelecek ve Deva partilerinin siyasi geleceği ciddiyetini koruyor. Saadet ise siyasetten ziyade davların sürdürmeye çalışan fakat Fatih Erbakan’ın da gölgesinde kalmak istemeyen bir parti konumunda. Büyük Birlik Partisi de aynı durum da. Cumhur ittifakında dursam mı durmasa mı git gellerini yaşıyor. Seçimlerden sonra nasıl bir tavır takınacaklarını kestiremiyorlar. MHP yine aynıı çizgi ve düşünce içerisinde oylar çoğaldı tesellisiyle mutlular. Bu seçimin kaybedeni hiç Kuşkusuz Ak Parti oldu. Bundan sonra ki süreç’ de eğer ekonomiyi toparlayamazlarsa olası Erken seçimde daha fazla oy kaybedecekler.
Sağda bu kadar oluşum varken sol da hiç bir yeni olşumun gerçekleşmemesi dikkat çekiyor. Yeni siyasi dönemin en önemli oyuncuları Ekrem İmamoğlu, Fatih Erbakan, Ümit Özdağ ve Yılmaz Gülümser olacak gibi.
Kısaca 31Mart Yerel seçimleri Türk siyasetinin kimyasını ve denklemini bozdu. Yeni oluşumların Türkiye’ye nelerin getireceğini hep birlikte göreceğiz.